Από την Κύπρο στην Αrt Athina

Καθώς η Art Athina ανοίγει τις πόρτες της την Πέμπτη 16 Μαΐου, δύο γκαλερί και πέντε ανεξάρτητοι καλλιτέχνες δίνουν ένα πολύ μικρό δείγμα της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής της χώρας μας.

Με τα έργα δύο καλλιτεχνών η Alpha Gallery και ένα η Penindaplinena, οι δύο κυπριακές γκαλερί συμμετέχουν στην εικαστική έκθεση Art-Athina, η οποία ανοίγει τις πόρτες της στις 16 Μαΐου.

Ανάμεσα σε 72 γκαλερί από όλο τον κόσμο, η λευκωσιάτικη Alpha Gallery παρουσιάζει στην 18η διοργάνωση της μεγαλύτερης εικαστικής έκθεσης της Ελλάδας τον Κύπριο ζωγράφο Ζήνωνα Τζέπρα και τον Ελλαδίτη γλύπτη Αριστείδη Πατσόγλου.

alpha_tzeprasΈργο του Ζήνωνα Τζέπρα.

alpha_patsoglou

Έργο του Αριστείδη Πατσόγλου.

Η Penindaplinena Gallery, με έδρα τη Λεμεσό, συμμετέχει στην Αrt Athina με μια ατομική έκθεση του Κρητικού Νίκου Μόσχου [έργο του στην αρχική φωτογραφία].

Για τον Μόσχο

«Ο Νίκος Μόσχος δίνει μια πειστική πρόταση πάνω στο ερώτημα γιατί να ζωγραφίζει κανείς σήμερα», αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος για το έργο του Μόσχου. «Σε μια εποχή όπου το μέσον δεν έχει παρά μία και μόνον επιλογή, να επανεφευρεθεί εξ αρχής (ή έστω, από ένα σημείο) για να σταθεί πειστικά απέναντι στο πανηγύρι των media, της ποπ μουσικής και, φυσικά, του κινηματογράφου. Με άλλα λόγια να σταθεί, να ζήσει σε μια αυτόνομη κατάσταση, μακριά από τη ναφθαλίνη των μουσείων και το (αβάσταχτο) βάρος του παρελθόντος και της ιστορίας […] Στη ζωγραφική του Νίκου Μόσχου συνθλίβονται ανθρώπινες σάρκες, μηχανές, αυτοκίνητα, χάλκινα πνευστά μουσικά όργανα και ερείπια νεόδμητων κτηρίων. Η παραμόρφωση του αρχιτεκτονικού χώρου και της οπτικής ευρύτητας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια φτάνει εδώ, σ’ αυτή την έκθεση, σε μια οριακή αποδόμηση μορφών και συμβόλων. […] Πιστεύω ότι αυτή η ζωγραφική του Μόσχου μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε πλαίσιο μπορεί να ορίσει μια σύγχρονη συζήτηση για την κοινωνία μας. Περιέχει τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, δίνει ζωή σ’ ένα κουρασμένο και κορεσμένο καλλιτεχνικό μέσο (με μια ιστορία, όμως, που το διαχωρίζει, σχεδόν, από οποιοδήποτε άλλο) και το πράττει μ’ έναν τρόπο που φαίνεται εξίσου φρέσκος όσο και παγιωμένος ιστορικά. Ίσως πρέπει να χαιρόμαστε γι’ αυτή την ιστορική συγκυρία, ποτέ πριν δεν έμοιαζε πιο ιδανική η ατμόσφαιρα για να εκτιμηθεί μια τέτοια δουλειά. Μάλλον πρέπει ν’ αρχίσουμε να κτίζουμε τη νέα εποχή κάπου απ’ αυτό το σημείο. Ας αφεθούμε σ’ αυτό το πυρετικό κλίμα της ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου κι ας μας πάει όπου θέλει…».

Παρόντες καλλιτέχνες

Εκτός από την παρουσίαση των Τζέπρα – Πατσόγλου, στην γκαλερί Alpha οφείλεται η παρουσία στην Art Athina και του Κωνσταντίνου Κυρτή. Ο Κύπριος ζωγράφος θα συμμετάσχει στην έκθεση Paradise Lost, στο παράλληλο πρόγραμμα της Art Athina. Την έκθεση επιμελείται η Άρτεμις Ποταμιανού και σ’ αυτήν συμμετέχει, επίσης, η Μαρία Αριστοτέλους, της Penindaplinena.

Platform Project – Οι ανεξάρτητοι

Στην φετινή Art Athina δεν συμμετέχουν μόνο καλλιτέχνες τους οποίους εκπροσωπούν οι δύο γκαλερί.

Ο Αχιλλέας Κεντώνης και η Μαρία Παπαχαραλάμπους, ο Λεόντιος Τουμπουρής, η Λητώ Κάττου και η Έφη Σπύρου συμμετέχουν με ξεχωριστές συνεργασίες στο Platform Project της Αρτέμιδας Ποταμιανού, η οποία χαρτογραφεί την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή, παρουσιάζοντας περισσότερους από 550 καλλιτέχνες από 45 ομάδες, κολεκτίβες και μη κερδοσκοπικούς χώρους τέχνης από 17 χώρες.

Οι Κεντώνης και Παπαχαραλάμπους συμμετέχουν ως Binary Art Group, και η εκπροσώπησή τους είναι αμιγώς «κυπριακή».

leontios1

Εύα Μαραθάκη και Λεόντιος Τουμπουρής, A decorative ritual on invalidity, 2013

Ο Λεόντιος Τουμπουρής συμμετέχει με δύο διαφορετικά πρότζεκτ: με το Daily Lazy Projects, όπου παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση Thrills and Chills και με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Out of the box Intermedia, όπου θα παρουσιάσει έργα σε συνεργασία με την Εύα Μαραθάκη.

Στην ίδια πλατφόρμα, την SKOUZE3, συμμετέχουν η Έφη Σπύρου και η Λητώ Κάττου: η πρώτη παρουσιάζει το animation Bed-line, με το οποίο εισάγει το κοινό σε ένα δυστοπικό ιδρυματικό περιβάλλον που κατοικείται από αφυπνισμένα αντικείμενα. Η Λ. Κάττου παρουσιάζει το βίντεο I can walk like you, με το οποίο εγείρει καίρια ζητήματα βιοπολιτικής και έμφυλων συσχετισμών.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Στέγη στο Παν/μιο Κύπρου για τα Μουσικά Ταλέντα

Ένα πλούσιο και απαιτητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων θα έχουν ...

Παρουσιάστηκε η δίγλωσση έκδοση για τον ζωγράφο «Glyn Hughes 1931 – 2014»

Τη δίγλωσση πολυτελή έκδοση «Glyn Hughes 1931 – 2014» παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας ...

Ο γενικός διευθυντής του ΙΠΚ απαντά στα δημοσιεύματα

«Ανακριβή, ανοίκειο, απρεπλή και άκρως προσβλητικό» για το άτομό του θεωρεί ο Γενικός Διευθυντής ...

Δίγλωσση έκδοση διηγημάτων από νέους συγγραφείς

Μια νέα δίγλωσση έκδοση στην οποία περιλαμβάνονται τα έργα νέων λογοτεχνών παρουσιάζει σήμερα στη ...

1ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΕΙ Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού

Η Τετρακτύς Φιλμς σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ...

To Δοχείο και το Περιεχόμενό του

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα Ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό; Το δοχείο ή ...

X