Άλκης Μπαλτάς | «Μαύρο σε ολόκληρη τη χώρα»

Ο Άλκης Μπαλτάς υπήρξε διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ τη διετία 1997-1999. Σήμερα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Πέρυσι η δική μας ΣΟΚ συνάντησε την Χορωδία της ΕΡΤ ενώ τα δύο σύνολα είχαν για χρόνια καλή επικοινωνία.

Παρά την έντονη υπενθύμιση, τις τελευταίες μέρες, για τον πολιτιστικό ρόλο της ΕΡΤ, στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης μέχρι τη σύσταση ενός νέου φορέα, έτσι όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, δεν προνοείται συνέχιση της λειτουργίας των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.

Ο Άλκης Μπαλτάς, ο οποίος για δύο χρόνια μπαινόβγαινε στο Ραδιομέγαρο ως διευθυντής των μουσικών συνόλων και έβλεπε τα πράγματα από πρώτο χέρι, μιλά στο «Π».

Θησαυρός τα σύνολα

«Επιχειρείται ένα τρομερό πλήγμα όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά στο κομμάτι που είναι πιο κοντά σε μένα και στον πολιτισμό, γιατί η ΕΡΤ είναι ο μοναδικός φορέας που εξέπεμπε πολιτισμό», σχολιάζει ο κ. Μπαλτάς.

«Κι όταν λέμε πολιτισμό, γιατί αυτή η λέξη είναι κακοποιημένη, δεν εννοούμε την ελαφρά ψυχαγωγία. Υπήρχαν εκπομπές υψηλότατου επιπέδου: να θυμηθώ το ‘Παρασκήνιο’; Τις ‘Ανιχνεύσεις’; Το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι; Και φτάνω στα μουσικά σύνολα, που ήταν και είναι ένας θησαυρός για την ΕΡΤ.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα είναι η παλαιότερη ορχήστρα της Ελλάδος (από τη δεκαετία του ’30). Έχει ηχογραφήσει έργα δεκάδων Ελλήνων συνθετών: του Καλομοίρη, του Ευαγγελάτου, του Σόλωνα Μιχαηλίδη και πολλών άλλων. Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες παράγοντας υψηλού επιπέδου πολιτισμό. Επίσης, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής υπηρετούσε το ελληνικό τραγούδι και απ’ αυτήν πέρασε ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Καπνίσης, ο Μαρκόπουλος. Και, τέλος, η Χορωδία της ΕΡΤ είναι η καλύτερη χορωδία της Ελλάδος και μια από τις καλύτερες της Ευρώπης, κι αυτό το λέω χωρίς ίχνος υπερβολής.
Το κλείσιμο αυτών των μουσικών συνόλων, που είναι καμιά 300ριά άνθρωποι, είναι μια βαθιά μαχαιριά στην πλάτη του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε».

«Μαύρο» σε ολόκληρη τη χώρα

Ο κ. Μπαλτάς αλλά και το Σωματείο των Μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου απέστειλαν ήδη από την πρώτη μέρα της είδησης επιστολές συμπαράστασης στα μέλη των μουσικών συνόλων. Ο ίδιος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας έως και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

baltas_ert

mousikoi_ert

«Προσπαθούμε να πούμε όσο πιο δυνατά μπορούμε ότι η ζημιά δεν είναι μόνο ότι 3.000 άνθρωποι θα μείνουν στον δρόμο. Ας καθαρίσουμε από την ΕΡΤ αξιοκρατικά τους παραπανίσιους, αλλά δεν πρέπει να γίνει αφορμή κλεισίματος. Το μαύρο που ρίξανε δεν είναι μόνο στις οθόνες. Αν φύγουν τα μουσικά σύνολα, οι εκπομπές λόγου, οι θεατρικές εκπομπές και τα προγράμματα για την ιστορία μας, το μαύρο θα έχει πέσει σ’ όλη την πατρίδα».

 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο Ρομέο Καστελούτσι τοποθετείται

Αντίλογος της Λευκωσίας, 2 Οκτωβρίου 2019 Eίμαστε αναγκασμένοι να παραιτηθούμε από την παράσταση, εξαιτίας ...

Σχέδιο διαχείρισης για τη Χοιροκοιτία

Την ολοκλήρωση του Σχεδίου Διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Χοιροκοιτίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ...

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Φ.Ε.Κ 2014

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός 2014, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορείτε να στείλετε την συμμετοχή σας, μέχρι ...

Trails of Memories|Διαβάσεις Μνήμης

  Η χορογράφος Αριάννα Οικονόμου μαζί με την ομάδα της Echo Arts παρουσιάζει το ...

Προτεραιότητα η ασφάλεια των έργων που θα επιστραφούν

Το θέμα του χώρου όπου θα μεταφερθούν οι 210 πίνακες ζωγραφικής Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών από ...

Αποσύρθηκε έκθεση με φωτογραφίες από την Κύπρο του ’74

Στη ματαίωση μιας φωτογραφικής έκθεσης για τα θύματα πολέμων στα κεντρικά γραφεία της Ουνέσκο ...

X