Μελοποιημένη άγνωστη ποίηση του Καβάφη, στην Καστελιώτισσα

Δεκατρία ερωτικά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, τα οποία είχε δώσει ο Γ.Π. Σαββίδης στον ζωγράφο Ανδρέα Καραγιάν, μελοποιήθηκαν από τον γιο του ζωγράφου Νικόλα Λεβέντη και παρουσιάζονται στις 14 Ιουνίου στη Λευκωσία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή, Ανδρέας Κάραγιαν και Νικόλας Λεβέντης παρουσιάζουν τα άγνωστα αυτά ποιήματα, ο πρώτος μέσα από τρία σημαντικά ζωγραφικά έργα και ο δεύτερος μέσα από τη δική του συνθετική εργασία.

Καβαφικός «έρωτας»

Τα «13 ερωτικά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη» μεταφράστηκαν στα γερμανικά και εκδόθηκαν στο Βερολίνο με εικονογράφηση του Ανδρέα Καραγιάν.

Όπως εξηγεί στον «Π» ο Νικόλας Λεβέντης, «τα ποιήματα αυτά τα είχε δώσει στον πατέρα μου ο Γ.Π. Σαββίδης, ο γνωστός καβαφολόγος, λέγοντάς του ότι ο Καβάφης τα είχε στο συρτάρι γιατί τα θεωρούσε πολύ προσωπικά του. Το όμορφο αυτό βιβλιαράκι, που μια επανέκδοσή του με καινούργια σχέδια παρουσιάζεται στην εκδήλωσή μας, υπήρχε στην κατοχή μου όλα αυτά τα χρόνια».

Καλλιτεχνικός διευθυντής της Απολλώνιας Όπερας και ο μοναδικός άρρην υψίφωνος στην Κύπρο, ο Νικόλας Λεβέντης με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη, «και επειδή είμαι ερωτευμένος με τον ψυχικό κόσμο του ποιητή», αποφάσισε με τον πατέρα του να παρουσιάσουν αυτό το αφιέρωμα στη Λευκωσία.

«Τα πρώτα τρία ποιήματα, ο Σεπτέμβρης, ο Δεκέμβρης και ο Γενάρης από μόνα τους είναι ένας ανεξάρτητος κύκλος, αφού από τον ένα μήνα στον άλλο αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης την ερωτική εξέλιξη της επιθυμίας και την ωρίμανση στο τέλος των συναισθημάτων του ποιητή. Ελκυστικός ο λόγος και διψασμένη η μουσική μου λαχταρά να πει τις λέξεις και τις έννοιες ενός ανεκπλήρωτου, θλιμμένου, νοσταλγικού έρωτος. Η πιο τραγική φράση είναι στον μήνα Σεπτέμβρη: ’και μέσα μου να κλαίει η άδεια μου ζωή και να μαυροφορούν οι επιθυμίες μου’».

Κληθείς να σχολιάσει πώς προσέγγισε την ποίηση του Καβάφη για τη μελοποίησή της, ο Ν. Λεβέντης σημειώνει: «Έκανα την ψυχική μου κατάδυση στα ποιήματα αυτά του Καβάφη και αφουγκράστηκα τη θλίψη της ζωής του και είδα και άγγιξα την μαυροφορεμένη του επιθυμία. Συμπόνεσα και έκλαψα για την άδεια του ζωή όσο γεμάτη και αν φαινότανε στα μάτια των άλλων. Έχει μια οπερατική αύρα η μελοποίησή μου και όσο για την ερμηνεία, είναι πολύ απαιτητική, πολύ ειδική για τα τόσο άμεσα και έντονα ποιήματα και συνειδητοποιώ μέσα από αυτά μιαν αλήθεια: του ανεκπλήρωτου έρωτος ανίκητη η θλίψη…».
Ο Νικόλας Λεβέντης θα παρουσιάσει, επίσης, ένα ντουέτο για άρρενα υψίφονο και τενόρο, το οποίο θα ερμηνεύσουν ο ίδιος και ο Αντώνης Κουτρουπής. Εμπνευσμένο από την προαναφερθείσα τριλογία των μηνών, σ’ αυτό το ντουέτο «εγκλείεται και εκφράζεται ο δικός μου βιωματικός ψυχικός πόνος».

+ Η παρουσίαση των μελοποιημένων ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον Νικόλα Λεβέντη και το κουιντέτο Apollon Loxias αλλά και των τριών άγνωστων έργων από τη σειρά «Καβάφης» του Ανδρέα Καραγιάν θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καστελλιώτισσα στις 14 Ιουνίου, στις 20:30. Εισιτήρια προς 10 ευρώ στο τηλ. 99726095, στο Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου (τηλ. 22666799) και στο βιβλιοπωλείο Moufflon (τηλ. 22665155).

You May Also Like

Ρεσιτάλ Πιάνου του Luke Jones στο The Shoe Factory

Με αφοσίωση στην προβολή ορισμένων από των πιο σπάνιων νεαρών ταλέντων της διεθνούς μουσικής ...

Οι Blues Cargo στην Κύπρο για δύο συναυλίες

Για πρώτη φορά στην Κύπρο θα βρεθούν οι βετεράνοι μπλουζάδες Blues Cargo, για δύο ...

Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση ετοιμάζει και θα παρουσιάσει τον Ιούνιο το Κυπριακό Μουσείο, στην ...

Φιλανθρωπική καλλιτεχνική παράσταση “ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ”

Η κυρία Αναστασία Ελευθερίου διοργανώνει τη φιλανθρωπική καλλιτεχνική παράσταση “ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ”, την Παρασκευή ...

«Μεσόγειος» των Ν. Κουρούσιη και Λ. Λαπίθη

Η Λία Λαπίθη και ο Νίκος Κουρούσιης παρουσιάζουν τη νέα τους εικαστική δουλειά σε ...

Look under the hood: περιήγηση στην εικαστική πορεία της Μαρίας Λοϊζίδου

Στο πλαίσιο μιας αναδρομικής θεώρησης, η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου παρουσιάζει μια νέα πρόταση μέσα ...

X