Στη λίστα με τα απειλούμενα τοπία της Ευρώπης η Νεκρή Ζώνη

Στη λίστα της Europa Nostra με τα επτά απειλούμενα πολιτιστικά μνημεία και τοπία της Ευρώπης κατατάσσεται η περιοχή της νεκρής ζώνης στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Η περιοχή της νεκρής ζώνης η οποία διχοτομεί το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και διασπά τη συνοχή της πόλης για τέσσερις δεκαετίες, περιλαμβάνει κτήρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής αξίας.

Εκτός από τα μεσαιωνικά, νεοκλασικά και παραδοσιακά κτίσματα, η Europa Nostra επισημαίνει και τις καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης ολόκληρου του κέντρου της πόλης.

Η μελέτη για την αποτύπωση και καταγραφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής της Νεκρής Ζώνης στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, από την τεχνική ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που εργάζονται για το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας [Μάστερ Πλαν], βραβεύθηκε με ένα από τα μεγάλα βραβεία Europa Nostra το 2011.

Στον κατάλογο της Europa Nostra με τα επτά απειλούμενα πολιτιστικά τοπία και μνημεία της Ευρώπης περιλαμβάνονται, επίσης:

Το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας, οι Οχυρώσεις του Βωμπάν στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέτο Πο στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και η Αρμένικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μαρντίν της Τουρκίας.

Με τις επισημάνσεις της, η Europa Nostra ουσιαστικά τονίζει την ανάγκη χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης αυτών των τοπίων και μνημείων.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Υποψήφιος για το γαλλικό Γκονκούρ ο Βασίλης Αλεξάκης

Το σημαντικότερο γαλλικό βραβείο για την λογοτεχνία, το βραβείο Γκονκούρ, διεκδικεί ο πεζογράφος Βασίλης ...

Επιστρέφουν άλλα 100 έργα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν εκατό ακόμη έργα τέχνης, όλα ...

Ψηφιδωτά, τα δημοφιλέστερα

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου αποτέλεσε το 2017 τον πιο δημοφιλή προορισμό στο ...

Κυπριακές “σέλφι” 100 χρονών;

Η έρευνα του φωτογράφου Καντίρ Καμπά για την ιστορία και εξέλιξη της Τουρκοκυπριακής φωτογραφίας ...

Cyprus Rialto World Music Festival στην Πλατεία Ηρώων

Με μουσικές από κάθε γωνιά του κόσμου θα πλημμυρίσει η Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, ...

Πέραν του τόπου | Μια συνομιλία στο Point Centre for Contemporary Art

Στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας του Στέλιου Καλλινίκου με τίτλο Where are you going young ...

X