Το Ριάλτο «φοράει» τα έθνικ του

Ο Γιάννης Χαρούλης είναι το μεγάλο -και οικείο- όνομα του φετινού Έθνικ Φεστιβάλ του Θεάτρου Ριάλτο, ο οποίος θα κλείσει την φετινή διοργάνωση με μια δωρεάν συναυλία στην Πλατεία Ηρώων στις 26 Ιουλίου.

Από την Πλατεία Ηρώων στις Πλάτρες κι απ’ εκεί στα… ερτζιανά, το φετινό Έθνικ Φεστιβάλ εκτείνεται γεωγραφικά στο χρονικά περιορισμένο διάστημα από τις 5 μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Μέσα από μια σειρά πολύτιμων συνεργειών και συνδιοργανώσεων, το φετινό φεστιβάλ, πέρα από τη φυσική παρουσία σχημάτων στην Πλατεία Ηρώων, θα εκπέμπει ζωντανά κάποιες από τις εκδηλώσεις του ραδιοφωνικά από το Κανάλι Έξι και θα μεταφέρει μέρος της δράσης του στις Πλάτρες.

Η αρχή θα γίνει με την συναυλία του Ethno Cyprus στις 5 Ιουλίου στην Πλατεία Ηρώων: 40 νέοι δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της κοινής τους διαμονής στην Κύπρο, στη μουσική κατασκήνωση που διοργανώνει η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Ανδρέας Χριστοδούλου.ethno_cyprus

Από τις 5 μέχρι τις 9 Ιουλίου, έξι μουσικοί διαφορετικών «σχολών και κατευθύνσεων» θα συγκατοικήσουν στο ωραίο θέρετρο των Πλατρών [residency], προετοιμάζοντας κι αναδεικνύοντας μέσα από κομμάτια που περιλαμβάνουν και δικές τους συνθέσεις, εγγύτητες αλλά και διαφορές του οικείου μεσογειακού μουσικού χώρου που μας περιβάλλει.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, δεξιοτέχνη στο ούτι και καλλιτεχνικού σύμβουλου του φεστιβάλ, η Μικαέλα Παπαχρυσάνθου στο κανονάκι – φωνή,  ο Μιχάλης  Κουλουμής στο βιολί, ο οποίος  συμμετείχε και στο περσινό residency στη Βάσα και το Όμοδος, ο Άλκης Αγαθοκλέους στο νέυ, ιδρυτικό μέλος του πολυπολιτισμικού σχήματος NAVA, o Γιάννης Κουτής στο ούτι και φωνή, επίσης μέλος των NAVA, μαζί με τον Πέτρο Κίζα στα κρουστά, θα παρουσιάσουν το βράδυ της Κυριακής 7 Ιουλίου, το αποτέλεσμα της κοινής τους σπουδής στo Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών (Αίθουσα Γιώργος Σεφέρης) στο αναπαλαιωμένο κτήριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, δίπλα από τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου των Πλατρών.

residency_ethnicAπό το περσινό residency, στο Κοιλάνι και το Όμοδος.

Η ίδια συναυλία θα δοθεί και στην Πλατεία Ηρώων στις 10 Ιουλίου ενώ το συγκρότημα των NAVA θα δώσει μια συναυλία στον ίδιο χώρο στις 24 Ιουλίου.

nava4Οι ΝAVA.

Στις Πλάτρες θα μεταφερθεί, επίσης, στις 13 Ιουλίου μια ακόμη συναυλία του σχήματος Entre Dos Aquas, στην οποία τρεις σπουδαίοι δεξιοτέχνες παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα φλαμέγκο με επιρροές από την αφρικανική και ινδική μουσική, τη τζαζ  αλλά και παραδοσιακές μουσικές  των Τσιγγάνων.

entre_dos_aqua

Οι ίδιοι θα δώσουν μια συναυλία στην Πλατεία Ηρώων στις 12 Ιουλίου.

Η μεταφορά εκδηλώσεων του Έθνικ φεστιβάλ στις Πλάτρες θα ολοκληρωθεί με την προβολή στις 16 και 17 Ιουλίου των μουσικών ντοκιμαντέρ Λισαβόνα και Μασσαλία αντίστοιχα, από τη σειρά Μεσόγειος της ΕΡΤ, σε παραγωγή Vergi Film Productions.

Και στο ραδιόφωνο

Το Έθνικ Φεστιβάλ με Μουσικές του Κόσμου –το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ που είναι ανοικτό και προσβάσιμο σ΄ όλους- μπαίνει φέτος στα σπίτια όλων εκείνων που δεν μπορούν να φτάσουν στην Πλατεία Ηρώων ή στις Πλάτρες, μέσω ραδιοφώνου.

Χάρη στη φετινή συνδιοργάνωση με το παγκύπριας εμβέλειας λεμεσιανό ΚΑΝΑΛΙ 6, θα μπορούν όλοι να γίνουν κοινωνοί της συναυλίας της 10ης Ιουλίου και της συναυλίας του Γιάννη Χαρούλη στις 26 Ιουλίου, μέσα από τις ζωντανές συνδέσεις που το  Κανάλι 6 θα πραγματοποιεί.

Το Κανάλι 6 θα φιλοξενήσει επίσης τη συζήτηση με θέμα «Παράδοση και Μουσικές του Κόσμου» στην αυλή του, ενώ θα είναι κοντά στα γεγονότα με φιλοξενίες των καλλιτεχνών και των μουσικών τους.

mikakarniΜika Karni & Kol Dodi Ensemble είναι ένα σχήμα αποτελούμενο από μουσικούς από το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Υεμένη και την Αιθιοπία που μπολιάζει παραδοσιακά ισραηλινά τραγούδια, ύμνους και μελωδίες από την Αφρική, φέρνοντας τους στη σημερινή εποχή.

Θα δώσουν μια συναυλία στην Πλατεία Ηρώων στις 16 Ιουλίου.

Το Πρόγραμμα

5/7 Παρασκευή – Συναυλία Ethno Cyprus στην Πλατεία Ηρώων

7/7 Κυριακή – Συναυλία Rialto Residency – Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών

9/7 Τρίτη  – Συζήτηση: Παράδοση και Μουσικές του Κόσμου (Κανάλι 6 – Αυλή)

10/7 Τετάρτη  – Συναυλία Rialto Residency -Πλατεία Ηρώων

12/7 Παρασκευή – Συναυλία Entre Dos Aquas –  Πλατεία Ηρώων

13/7 Σάββατο – Συναυλία Entre Dos Aquas – Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών

16/7 Τρίτη – Συναυλία Mika Karni & Kol Dodi Ensemble -Πλατεία Ηρώων

16/7 Τρίτη – Λισαβόνα – Μουσικό ντοκιμαντέρ – Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών

17/7 Τετάρτη –  Μασσαλία– Μουσικό ντοκιμαντέρ  – Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών

18/7 Πέμπτη – Λισαβόνα – Μουσικό ντοκιμαντέρ – Πλατεία Ηρώων

19/7 Παρασκευή – Μασσαλία– Μουσικό ντοκιμαντέρ  – Πλατεία Ηρώων

24 /7 Τετάρτη –  Συναυλία Nava- Πλατεία Ηρώων

26/7 Παρασκευή – Συναυλία Γιάννη Χαρούλη  – Πλατεία Ηρώων

+ Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες και προβολές είναι ελεύθερη. Όλες οι συναυλίες και προβολές ξεκινούν στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 77777745 και www.cyprusethnic.com

Το 8ο Έθνικ φεστιβάλ διοργανώνεται από το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, το Κανάλι 6 και την Κοινότητα Πλατρών, με τη συνεργασία του Δήμου Λεμεσού και  του ΤΕΠΑΚ και τις χορηγίες των: Protopapa, Demetriou & Co LLC, ΟΠΑΠ, Ελληνικής Τράπεζας, Eventpro, Πρεσβείας του Ισραήλ, ΚΟΤ, BICH, ROOSTERS.

Το Έθνικ Φεστιβάλ του θεάτρου Ριάλτο είναι μέλος του European Forum of Worldwide Music Festivals.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Γιάννης Χαρούλης στο φακό του Γιάννη Μαργετουσάκη.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

«RUN!»| Ατομική έκθεση της Άντρεας Χριστοδουλίδου

Η έκθεση ‘RUN!’ είναι η πρώτη ατομική παρουσίαση της Άντρεας Χριστοδουλίδου στην Κύπρο, μετά ...

«Έχει ο Κάφκα χιούμορ;» Συζητούν η Τίνα Μανδηλαρά και ο Σπύρος Γιανναράς

Το Βιβλιοτρόπιο πραγματοποιεί τη νέα του εκδήλωση με τίτλο «Έχει ο Κάφκα χιούμορ;» για ...

Κλασικά Αριστουργήματα από την Σ.Ο.Κ

«Ωσαν απόηχος μακρινός, οι μαγικές νότες της μουσικής του Mozart κυριεύουν ακόμη απαλά το ...

«As Time Goes By» | Έκθεση Γιώργου Σταμκόπουλου

Η γκαλερί eins παρουσιάζει την ατομική έκθεση τoυ Γιώργου Σταμκόπουλου «As Time Goes By». ...

Mapping the wind

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κύπρια θα δοθούν δύο παραστάσεις με το έργο «Mapping the ...

ΚΥΠΡΙΑ 2021: Ρόουζ του Μάρτιν Σέρμαν

Η συγκινητική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραγέωργος, σε μετάφραση Μιμής Ντενίση, δίνει την ...

X