Αγνοούμενη ιστορία στην μικρού μήκους ταινία «Η Αϊσέ Πάει Διακοπές»

Για τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας του με τίτλο «Η Αϊσέ πάει διακοπές» ετοιμάζεται ο Χάρης Θεραπής, στην οποία αγγίζει μια τραγική πτυχή της τουρκικής εισβολής το 1974.

Δίνοντας στον τίτλο το κωδικό σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε η επέλαση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ο Θεραπής βασίζει την ταινία του στο πραγματικό γεγονός της σύλληψης και εκτέλεσης πέντε στρατιωτών στο Τζιάος.

«Πούλα και το σπίτι σου, αν χρειαστεί, αλλά πες αυτήν την ιστορία», ήταν η συμβουλή του Παντελή Βούλγαρη, όταν πρωτάκουσε το σενάριο του Θεραπή στο σεμινάριο συγγραφής που έδωσε ο γνωστός σκηνοθέτης στην Κύπρο πριν από τρία χρόνια.

Αληθινή ιστορία

Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν στις 12 Ιουλίου στον Άγιο Σωζόμενο και θα διαρκέσουν τρεις μέρες.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μουράτ, τον ρόλο του οποίου κρατά ο Κρίστοφερ Γκρέκο. Πίσω απ’ τον Μουράτ βρίσκεται ο Τούρκος φωτορεπόρτερ Εργκίν Κονούκσεβερ, πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Γκιουναϊντίν το 1974, ο οποίος απαθανάτισε τη στιγμή της σύλληψης των πέντε στρατιωτών Α. Κορέλλη, Π. Νικολάου, Χ. Σκορδή, Ι. Παπαγιάννη και Ι. Χατζηκυριάκου.

jiaos

Στην αρχική φωτογραφία, μέρος της αφίσας της ταινίας στην οποία πάντως δεν συμμετέχουν Τ/Κ ηθοποιοί. Εδώ, η γνωστή φωτογραφία του Κονούκσεβερ, στον οποίο βασίζεται ο ρόλος του Μουράτ.

Η φωτογραφία έγινε σύμβολο του αγώνα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Ωστόσο, στα φιλμ του Κονούκσεβερ, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή της Εθνικής Φρουράς όταν ο ίδιος αποπροσανατολίστηκε και συνελήφθη πίσω από τις ελληνοκυπριακές γραμμές, βρισκόταν και η στιγμή της εκτέλεσης των πέντε.

Κι όμως, από τις φωτογραφίες του Τούρκου φωτορεπόρτερ, είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο εκείνες της σύλληψης των πέντε. Εκείνες της εκτέλεσης παρέμειναν στο σκοτάδι, καλλιεργώντας μάταια τις ελπίδες των συγγενών, για πολιτικούς λόγους.

«Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένας ανοιχτός λογαριασμός για όλους τους Κυπρίους, τον οποίο δεν θα κλείσουμε εμείς, αλλά θα κάνουμε μια αρχή», δήλωσε ο σκηνοθέτης στο πλαίσιο παρουσίασης της ταινίας, το απόγευμα της Δευτέρας στο καφέ Οκτάνα.

Στην ταινία, ο Μουράτ θα βρεθεί μάρτυρας της εκτέλεσης ενός μικρού παιδιού, και εκεί θα ξεδιπλωθεί η ωμότητα του πολέμου. Δύο παιδιά παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξιστόρηση της κινηματογραφικής ιστορίας: ο Χασάν είναι το παιδί του Μουράτ που μένει πίσω καθώς ο πατέρας του φεύγει σε επικίνδυνες αποστολές. Ο Ανδρέας είναι το παιδί ενός απελπισμένου πατέρα που δεν μπορεί να προστατέψει τον γιο του από το προδιαγεγραμμένο τέλος. Τον διπλό ρόλο των παιδιών κρατά στην ταινία ο 12χρονος Παναγιώτης Γεωργίου.

«Παιδί της κρίσης»

Μιλώντας για το κινηματογραφικό εγχείρημά του, ο σκηνοθέτης το χαρακτήρισε «παιδί της κρίσης».

Κι αυτό γιατί, με μηδενική κρατική επιχορήγηση, ο προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται στις… πέντε χιλιάδες ευρώ, αφού όλοι οι συντελεστές εργάζονται αφιλοκερδώς.

Εκτός από τον Κρίστοφερ Γκρέκο, στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Άλκης Κρητικός, ο Αντρέας Τσέλεπος, ο Σοφοκλής Κασκαούνιας, η Αλεξία Χαραλαμπίδου κ.ά.

Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Αλέξης Λανίτης.

Έτοιμη τον Οκτώβρη

Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στις 14 Ιουλίου, οι συντελεστές ευελπιστούν πως η ταινία θα είναι έτοιμη για προβολή τον Οκτώβριο.

Προορίζεται, δε, για τα διεθνή φεστιβάλ, ενώ στην Κύπρο θα δοθεί δωρεάν στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι η δεκάλεπτη ταινία θα είναι ο προπομπός μιας μεγάλου μήκους ταινίας για το θέμα των αγνοουμένων «όπως είναι, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι», με ιδιαίτερη έμφαση στον «εγκληματικό» τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία άφησε τους συγγενείς των αγνοουμένων να τρέφουν ελπίδες για την τύχη των δικών τους, γνωρίζοντας ότι ήταν ήδη νεκροί.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

FESTIVAL FANS: Η Ελένη και ο Ηλίας δεν χάνουν Ξαρκής

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2019 πραγματοποιείται φέτος στις 16, 17 και 18 Αυγούστου στο χωριό ...

1ο Moving Images και 5ο Dance Waves Festival στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Moving Images και 5ο Dance Waves Festival στο ...

Βιβλίο | «Επτά μήνες για το πραξικόπημα και την εισβολή»

Ο πρέσβης επί τιμή Νικόλαος Γ. Κουνινιώτης επανέρχεται ύστερα από 38 χρόνια στο επτάμηνο που ...

Αγορά Κτηρίου «Πετριδείου» Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γεροσκήπου

Συμφωνία μεταξύ του Δήμου Γεροσκήπου και της εταιρίας CCSRE Real Estate Company Ltd , υπεγράφη ...

Η Λάρνακα, ο Luigi Palma di Cesnola και οι κυπριακές αρχαιότητες

Στο πλαίσιο της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων όπως ορίστηκε η 18η Απριλίου, ...

Βρετανικό Μουσείο: «Θα εξετάσουμε το αίτημά σας εάν…»

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ...

X