Είμαστε όλοι ανθέλληνες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Ο Λεμεσιανός Γιάννης Οικονομίδης ήταν ο “Αθηναίος της εβδομάδας” στη γνωστή στήλη της εφημερίδας LiFO.

* O σκηνοθέτης των ταινιών “Σπιρτόκουτο”, “Ψυχή στο στόμα” και “Μαχαιροβγάλτης” ζει στα Εξάρχεια εδώ και πολλά χρόνια και ως “Αθηναίος”, πια, λέει: “Ήμουν μόλις επτά χρόνων όταν έγινε το πραξικόπημα, αλλά το θυμάμαι πολύ καλά. Όλο το νταβαντούρι της εισβολής, τα νέα από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τους πρόσφυγες.

* ” Τρομοκρατημένοι όλοι, κρυβόμασταν στα υπόγεια για τον φόβο βομβαρδισμών. Παράλληλα με την εισβολή μαινόταν ένας μίνι εμφύλιος μεταξύ μακαριακών και ΕΟΚΑ Β, όλα μέσα σε δύο μήνες. Αυτό το βίωμα έχει περάσει στη δουλειά μου, γι’ αυτό και υποσυνείδητα υπάρχει ο πόλεμος στις ταινίες μου”.

* Τον Γιάννη Οικονομίδη τον θεωρώ έναν εξαιρετικά ταλαντούχο σκηνοθέτη. Με πολύ συγκεκριμένες απόψεις στις οποίες δεν βάζει ζάχαρη για να τις γλυκάνει και να τις κάνει αρεστές, ίσως, στους υπόλοιπους.

* Γι’ αυτό και οι ταινίες του είναι μοναδικές. Δεν ανήκουν σε κάποιο ρεύμα ή στο σύγχρονο “ελληνικό κινηματογραφικό κύμα” των ταινιών του Λάνθιμου και της Τσαγγάρη που μόνο όσοι ξέρουν θα τις ξεχωρίσουν.

* Μιλάει με ειλικρίνεια, οι διπλωματικοί τρόποι είναι γι’ αυτόν άγνωστη έννοια. Τον έχουν πει φασίστα. * “Ο φασισμός είναι ένα φαινόμενο. Είναι ένα μικρόβιο που δυνητικά, όταν ο οργανισμός είναι αδύναμος, μπορεί να σε φάει ζωντανό. Η ιστορία απέδειξε ότι ο Έλληνας δεν είναι μεν φασίστας, αλλά μπορεί και να είναι. Δεν είναι ξενοφοβικός, αλλά μπορεί κάλλιστα να γίνει. Μπορεί να είναι ενωμένος, και να αιματοκυλιστεί σε έναν εμφύλιο. Ζούμε σε μια εποχή που είναι ευνοϊκή για τα μικρόβια”, λέει στη στήλη της LiFO.

* “Όλα ξεκινούν από το ότι πρέπει να μάθουμε ποιοι είμαστε. Αν διαβάσεις ελληνική ιστορία, θα ξεράσεις. Δεν θα νιώσεις καθόλου περήφανος. Από την άλλη, υπάρχουν στιγμές μεγάλης εθνικής έκλαμψης, αλλά στην πραγματικότητα η ιστορία μας από το ’21 μέχρι σήμερα είναι μια ιστορία ντροπής. Μια χώρα που τρώει τις σάρκες της. Τα καλύτερα παιδιά της τα έχει στείλει στο χώμα. Πρώτοι στην προδοσία, πρώτοι στη ρουφιανιά, πρώτοι στον δωσιλογισμό. Ακόμα και τον ίδιο μας τον τόπο, τις πόλεις μας, τα έχουμε καταστρέψει. Στην ουσία, όταν στρέφεσαι με τέτοιο μένος εναντίον του άλλου είναι γιατί θέλεις να αποφύγεις να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Από εκεί ξεκινάει. Ίσως και η δουλειά μου να γυρνάει γύρω από αυτό. Ρε μάγκες, κοιτάξτε τι είμαστε! Κοιτάξτε τον εαυτό σας”.

* Στη νέα του ταινία, με τίτλο “Γκρίζο Φως”, ο Γιάννης Οικονομίδης έφερε το συνεργείο του στην Κύπρο για γυρίσματα.

* Και το 2014, όταν πια η ταινία θα είναι στους κινηματογράφους, θα είναι μάλλον ένα κάλεσμα για να δούμε κι εμείς τους εαυτούς μας στον καθρέφτη, εμείς οι “Κύπριοι”.

* “Κάποιοι συντηρητικοί ακροδεξιοί με έχουν χαρακτηρίσει ανθέλληνα. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου βαθιά πατριώτη. Και αγαπώ βαθιά την Ελλάδα. Ακριβώς γιατί η Ελλάδα με πληγώνει βαθιά. Και κάνω αυτό το έργο συνειδητά. Είμαι ταγμένος να φωτίσω και να αποκαλύψω τη σκοτεινή πλευρά αυτής της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά μόνο αν κοιτάξεις μέσα σου. Να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Ιδεολογία είναι η πίστη και ο αγώνας για ένα δίκαιο κόσμο. Η μόνη ιδεολογία είναι να σέβεσαι τον άλλον”.

* Κάπου εδώ συναντώνται ο Οικονομίδης και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, για τον οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες ένα απόσπασμα συνέντευξής του με τίτλο “Ανθέλληνας ο Αλκίνοος”.

* Τελικά, είμαστε πολλοί οι “ανθέλληνες” και μ’ αρέσει.

You May Also Like

Για μια βιβλιοθήκη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Αν το κράτος διέθετε το 2010 το ποσό των ...

“Κοίτα από μακριά εσύ την ειρήνη και η ειρήνη εσένα”

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Με όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο Κραν Μοντανά, αναρωτιέμαι ...

Πέρσες του Αισχύλου

Γράφει ο Χρίστος Λαζανιάς Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παράστασης του ΘΟΚ την περασμένη ...

Αννίτα, ολέ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Αντιγράφω από το αθηναϊκό μπλογκ «Το Τέταρτο Κουδούνι» [το ...

Η επιστροφή του Ευγένιου Τριβιζά [απ’ την ανάποδη]

Γράφει η Ναταλία Ευσταθίου Μια εικοσαετία και πλέον μετά την πρώτη κυκλοφορία του μπεστ ...

Έξω οι Κύπριοι

* Με αφορμή τη βράβευση της ταινίας του Σταύρου Παμπαλλή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της ...

X