Η Κύπρος σε εικόνες, στο Βερολίνο

Στην υπαίθρια έκθεση Wall on Wall και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζεται η Κύπρος στο Βερολίνο, μέσα από τον φωτογραφικό φακό ενός Γερμανού και δύο Ελληνοκυπρίων φωτογράφων αντίστοιχα.

Παρούσα σε δύο εκθέσεις στο Βερολίνο είναι η Κύπρος από την περασμένη βδομάδα: η Πράσινη Γραμμή παρουσιάζεται σε υπερμεγέθεις φωτογραφίες πάνω στο εναπομείναν Τείχος του Βερολίνου, χάρη στη φωτογραφική δουλειά του Γερμανού φωτογράφου Kai Wiedenhοfer.

Ολόκληρη, δε, η Κύπρος καταγράφεται στον φακό των Νικόλα Μιχαήλ και Γιώργου Πανταζή, οι οποίοι παρουσιάζουν τις καλύτερες εικόνες τους από το νησί, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της γερμανικής πόλης.

Το εμβαδόν των 9251Km2

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο Βερολίνο, βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη αναρτημένη η περιοδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «9251Km2», των Νικόλα Μιχαήλ και Γιώργου Πανταζή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ και απηύθυνε χαιρετισμό ο διευθυντής  του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού δρ Ελευθέριος Οικονόμου.

Ο τίτλος της έκθεσης «9251Km2» υπαινίσσεται και τη θεματολογία της, αφού αναφέρεται στο εμβαδόν της Κύπρου την οποία οι δυο φωτογράφοι περιηγήθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη, εκφράζοντας έτσι τη διάρκεια και την ενότητα του κυπριακού κράτους και αποτυπώνοντας ό,τι τους συγκίνησε και τους κίνησε το ενδιαφέρον.

Κατόρθωσαν να αποδώσουν μέσα από τον φωτογραφικό φακό, όχι μόνο τοπία, θάλασσες, άγρια φύση και την πολυτάραχη ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και συναισθήματα πίσω από μοναδικές στιγμές.

Και για τους δύο, η πρώτη επαφή με τη φωτογραφία υπαγορεύθηκε από χρηστική ανάγκη:

Για τον Νικόλα Μιχαήλ ήταν το μέσο διάσωσης της ανάμνησης τόπων και στιγμών που ζούσε σε κάθε γωνιά της γης, όπου τον έφερνε το επάγγελμά του, ως μοντέλο.

Για τον Γιώργο Πανταζή ήταν το απαραίτητο εργαλείο τεκμηρίωσης της εργασίας του στην αρχιτεκτονική.

berlin_photos

Τα αποτελέσματα αυτής της φωτογράφησης του ταξιδιού των δυο φωτογράφων και φίλων, που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Μόναχο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυπριακή Άνοιξη», έναν θεσμό τον οποίο διοργανώνει από το 2005 το Πολιτιστικό Γραφείο της πρεσβείας της Κύπρου, στη Γερμανία.

Η έκθεση στο Βερολίνο θα παραμείνει μέχρι και τις 26 Ιουλίου. Ο επόμενος σταθμός της περιοδικής έκθεσης είναι η Κολωνία.

Η Νεκρή Ζώνη

Στο μεταξύ, φωτογραφίες της Νεκρής Ζώνης στην Κύπρο βρίσκονται αναρτημένες στο τείχος του Βερολίνου από τις 10 Ιουλίου, οπότε εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας Wall on Wall.

Ο Kai Wiedenhοfer φωτογράφισε οκτώ σύνορα και τείχη διαχωρισμού σε οκτώ χώρες από το 2006, ανάμεσά τους και την Πράσινη Γραμμή. Στην έκθεσή του παρουσιάζει το αποτέλεσμα της δουλειάς του, σε μεγάλες φωτογραφίες αναρτημένες πάνω στο μεγαλύτερο εναπομείναν τείχος του Βερολίνου.

Πρόκειται για το κομμάτι που δείχνει στον ποταμό Σπρέε ενώ η άλλη του πλευρά, γνωστή ως East Side Gallery, αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα αξιοθέατα του Βερολίνου.

Στις 36 φωτογραφίες που καταλαμβάνουν 364 μέτρα του τείχους, περιλαμβάνονται εικόνες από τη Βαγδάτη, τη Νότιο Κορέα, την Κύπρο, τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, το Μαρόκο, τα παλαιστινιακά εδάφη, το Μπέλφαστ και το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φυλάκιο στην Πράσινη Γραμμή, φωτογραφία αναρτημένη στο Τείχος του Βερολίνου, στο πλαίσιο της έκθεσης Wall on Wall.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

VERAMàND STUDIO | Γίνε η εξέλιξη, και το καλοκαίρι

Το VERAMàND STUDIO παρουσιάζει μια σειρά από καλοκαιρινές δράσεις που σχεδίασαν οι Χρίστος Κρασίδης ...

2ο Μουσικό Φεστιβάλ Windcraft – Κατύδατα 21 &22 Αυγούστου 2015

Η δύναμη των ήχων που παράγει η ανθρώπινη πνοή θα χρωματίσει τις δύο βραδιές ...

Δανία: «Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Έργο τέχνης ή έγκλημα;

Ένας Δανός καλλιτέχνης πήρε 538.000 κορόνες Δανίας (περίπου 85.000 δολάρια) που επίσημα ανήκουν σε μουσείο της χώρας ...

ΚΑΝΝΕΣ 2018:Τρυφερή ματιά στις σχέσεις οικογένειας στην ιαπωνική ταινία «Κλέφτες καταστημάτων»

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Από την Ιαπωνία είχαμε τη νέα έκπληξη του φετινού 71ου ...

My Sweet Canary στο Θέατρο Ριάλτο

Στην παρουσία του σκηνοθέτη Ρόι Σερ [Roy Sher] θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, ...

Το λεξικό του Roald Dahl

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι γλώσσα μιλούν οι Oompa-Loompas, ή τι είναι ο πληθυντικός του ...

X