«Κύπρια» της κρίσης

Ήλθε, χαιρέτισε και απήλθε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος κατά τη συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Κύπρια στις 18 Ιουλίου.

Η υποχρεωτική παρουσία του υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο στέρησε έτσι από τους δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ την πρώτη ευκαιρία να του υποβάλουν ερωτήσεις για τον «ταλαιπωρημένο» πολιτιστικό τομέα.

Πάντως, σε ό,τι αφορούσε τα Κύπρια, τον υπουργό κάλυψαν πλήρως ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κύπρια Άντης Παρτζίλης, ενώ ο ίδιος ο κ. Κενεβέζος άγγιξε στον σύντομο χαιρετισμό του τα σημαντικά ζητήματα:

  • ανέφερε τον αισθητά μειωμένο προϋπολογισμό για τα Κύπρια, ύψους 500 χιλιάδων ευρώ,

  • σημείωσε τον αγώνα διατήρησης των καθιερωμένων πολιτιστικών θεσμών (μάλλον με την ηθική παρά με την οικονομική στήριξη του υπουργείου)

  • ανακοίνωσε τη μείωση των εισιτηρίων από 15 και 10 σε 10 και 5 ευρώ αντίστοιχα.

Αυτή ήταν ίσως και η μοναδική ουσιαστική είδηση από τη χθεσινή συνάντηση.

Το πλαίσιο

Με την Πάφο να παραμένει εκτός προγραμματισμού (κι αυτό ας προβληματίσει τους τοπικούς άρχοντες για τις κτηριακές υποδομές της πόλης), το κοινό σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε διάφορους χώρους τις παραστάσεις του φεστιβάλ.

Για τους σκοπούς του, μάλιστα, παραχωρείται το νέο κτήριο ΘΟΚ, το οποίο ωστόσο παραμένει κλειστό για το κοινό εξαιτίας της θραύσης υαλοπινάκων στο φουαγιέ τον περασμένο Μάιο.

Ο κ. Παρτζίλης ανέφερε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του οργανισμού και των εμπειρογνωμόνων ότι το θέατρο θα είναι διαθέσιμο μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, όταν θα δοθεί εκεί η πρώτη παράσταση.

Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του κοινού του φεστιβάλ, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα η μεικτή παραγωγή «Η Γοργόνα του Πόρτο Μπέλο» του Γιώργου Παπαγεωργίου και το νεανικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο», παραγωγής ΘΟΚ.

Εξάλλου, νέοι δημιουργοί παίρνουν το βήμα: ο Στέφανος Δρουσιώτης θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο «Φάουστ» και ο Κύρος Παπαβασιλείου το «Παρεξήγησις της Γλυκείας Χώρας Κύπρου», βασισμένο στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά.

Την αυλαία του φεστιβάλ θα σηκώσει -παραδοσιακά- η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου με το έργο «Μότσαρτ – Η ζωή ενός μύθου που σημάδεψε την ιστορία της μουσικής» στις 3 Σεπτεμβρίου.

+ Όλες οι παραγωγές, ημερομηνίες, χώροι διεξαγωγής των παραστάσεων και αγορά εισιτηρίων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.kypria.org.cy.

You May Also Like

Δέκα εκατομμύρια για πίνακα του Ελ Γκρέκο, τα οποία επωφελείται η Unicef

Έναντι του ποσού των 10,7 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε ο διάσημος πίνακας «Η προσευχή του ...

Στην Κωνσταντίνα Ζάνου το Edmund Keeley Book Prize

Η Κωνσταντίνα Ζάνου ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 ακαδημαϊκούς και απέσπασε το φετινό βραβείο Edmund ...

Συνεχίζεται η έκθεση «Πενταδάκτυλος: Contemporaries» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση «Πενταδάκτυλος: Contemporaries» της Λεβεντείου Πινακοθήκης στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων ...

Colin Somervell: ένα ρεμπέτικο κοντραμπάσο

Ο Colin Somervell είναι ο Αγγλοχιλιανός κοντραμπασίστας της μπάντας Τρίο Τεκκέ. Πρόκειται για ένα μουσικό σχήμα ...

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Με επιλεγμένες ταινίες από τον διεθνή χώρο ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ...

Fengaros Reacts στο spotify

Μια συλλογή με live cuts από το διαδικτυακό φεστιβάλ Fengaros Reacts που πραγματοποιήθηκε τον ...

X