Προβολή μουσικών ντοκιμαντέρ στο Έθνικ Φεστιβάλ

Δύο μουσικά ντοκιμαντέρ της σειράς «Μεσόγειος», της ΕΡΤ, προβάλλει στις Πλάτρες και στην Πλατεία Ηρώων το Θέατρο Ριάλτο, επεκτείνοντας τα έθνικ ακούσματα από τη σκηνή στην οθόνη.

Τα δύο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής Κωστής Μαραβέγιας ενώ το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πάνος Καρκανεβάτος.

Στις 16 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών και στις 18 Ιουλίου στην Πλατεία Ηρώων θα δούμε το ντοκιμαντέρ για τις μουσικές της Λισαβόνας ενώ στις 17 Ιουλίου στις Πλάτρες και στις 19 Ιουλίου στην Πλατεία Ηρώων θα δούμε το ντοκιμαντέρ για τη Μασσαλία.

Με οδηγό τον ήχο, τα δύο ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύουν στις δύο μεσογειακές πόλεις, με τη μουσική να φαντάζει, τελικά, ως η κοινή μας πατρίδα.

* Αξίζει να σημειωθεί πως ντοκιμαντέρ της ίδιας σειράς υπάρχει και για την Κύπρο και μπορείτε να το δείτε εδώ.

Λισαβόνα

Το ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύει στο πιο δυτικό άκρο της Μεσογείου, τη Λισαβόνα, εκεί που γεννήθηκε το fados, ό,τι πιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερο και γοητευτικό έβγαλε μουσικά η Πορτογαλία.

Στις παλιές γειτονιές της Λισαβόνας, συναντούμε τη σύγχρονη σταρ των fados, Mariza, μια ερμηνεύτρια διεθνούς εμβέλειας και αγαπητή στο ελληνικό κοινό.

Το ίδιο αγαπητή είναι και η Teresa Salgueiro, η ξεχωριστή φωνή των Madredeus, που προσθέτει λυρική διάσταση στην ερμηνεία των τραγουδιών.

Συναντούμε επίσης την τραγουδίστρια Celeste Rodriguez, την αδερφή της μεγάλης Amalia Rodriguez, της ερμηνεύτριας που άνοιξε τον δρόμο για να συναντηθεί το fados με την ποίηση.

christina_branco

Εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς των τραγουδιστών fados όπως η Cristina Branco [φωτογραφία], η Cuca Roseta και ο Duarte μιλούν και τραγουδούν για τη μεγάλη μουσική κληρονομιά που παρέλαβαν.

Μια διαφορετική ματιά στη σύγχρονη μουσική σκηνή της Λισαβόνας προσφέρουν οι Deolinda, ένα συγκρότημα που συνδυάζει τα fados με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις.

Τέλος, ο Milton Gulli των Cacique ’97 μας ξεναγεί, στις φτωχογειτονιές της Λισαβόνας με το έντονο αφρικανικό στοιχείο.

Μασσαλία

Σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά λιμάνια της Μεσογείου, τη Μασσαλία, συναντούμε το κορυφαίο φωνητικό συγκρότημα των Lo Cor de la Plana, αλλά και το παράλληλο σχήμα του ερμηνευτή τους, Manu Theron, τους Sirventes.

marseille

Η πολυφωνική παράδοση του μεσογειακού Νότου εκφράζεται ιδανικά μέσα από τις φωνές των Lo Cor de la Plana, τους οποίους ακούσαμε στην περσινή διοργάνωση του Έθνικ Φεστιβάλ.

Είναι αποκαλυπτική και ουσιαστική η επαφή μας με τον ξεχωριστό Gari Greu από τους Massilia Sound System, έναν από τους πιο δημιουργικούς μουσικούς της σύγχρονης σκηνής της Μασσαλίας.

Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Sam Karpienia, με τις ροκ καταβολές ο οποίος τραγουδάει στην οξιτάνικη διάλεκτο.

Τα «οξιτάνικα» είναι η γλώσσα της Μασσαλίας, είναι η ταυτότητα των Μασσαλιωτών, ένδειξη περηφάνιας και διαφορετικότητας.

Μας περιμένουν επίσης οι Oneira 6tet της Μαρίας Σίμογλου και του Ιρανού Bijan Chemirani, όπως και η Michelle Fernandez, η οποία κρατάει ζωντανή την σεφαραδίτικη παράδοση των Εβραίων.

Στην καρδιά της αραβικής γειτονιάς, στο κέντρο της Μασσαλίας, θα συναντήσουμε ένα απόλυτα μεσογειακό συγκρότημα, τους Rassegna, οι οποίοι παίζουν λαϊκά τραγούδια της Μεσογείου, του ᾽50 και του ᾽60, από τη Νάπολη, το Αλγέρι, το Κάιρο, την Κορσική και την Ανδαλουσία.

Η Μεσόγειος ήταν πάντοτε μια περιοχή όπου λαοί και κουλτούρες ήταν σε διαρκή κίνηση και η Μασσαλία είναι το λιμάνι που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική και τον αραβικό κόσμο.

Τα δύο ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην υπαίθρια οθόνη της Πλατείας Ηρώων θυμίζοντας την ομορφιά των θερινών σινεμά.

Θα ταξιδέψουν όμως και στο ορεινό θέρετρο των Πλατρών, όπου θα προβληθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας που ξεκίνησαν φέτος το Έθνικ Φεστιβάλ του Ριάλτο με την κοινότητα Πλατρών.

+ Λισαβόνα:16/7 Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών & 18/7 Πλατεία Ηρώων
Μασσαλία: 17/7 Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών & 19/7 Πλατεία Ηρώων

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 20:30.

Πληροφορίες τηλ. 77777745 και www.cyprusethnic.com

You May Also Like

Διάλεξη της Νάσας Παταπίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

O Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου παρουσιάζει μια διάλεξη της δρος Νάσας Παταπίου, ποιήτριας ...

Οι φοιτητές για τους φοιτητές | The Design Society Against Crisis

Έκθεση αφίσας, φωτογραφίας και animation των φοιτητών της Design Society του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζεται ...

Διάλεξη με θέμα «Αυτοκρατορική Ακτινοβολία και Βυζαντινή Αντίληψη»

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Αυτοκρατορική Ακτινοβολία: Βυζαντινή αντίληψη της ηλιακής εικόνας και της ...

Διάλεξη του επιμελητή Luca Lo Pinto στο NiMAC

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ hypersurfacing που διοργανώνει το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ...

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 1ου Showcase Χορογραφίας Κύπρου

Το Θέατρο Ριάλτο, συνδιοργανωτής του 1ου Showcase Χορογραφίας Κύπρου με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

X