ΚΥΠΡΙΑ 2013 | ΜΠΑΛΕΤΟ | «Η λίμνη των κύκνων»

Το κλασικό έργο του Τσαϊκόφσκι θα παρουσιάσει το Russian Star Ballet Theatre στο Φεστιβάλ Κύπρια 2013.

Η ιστορία

Σε ένα παλιό γερμανικό κάστρο γιορτάζουν την ενηλικίωση του Πρίγκιπα  Siegfried. Δέχεται τα συγχαρητήρια φίλων, αυλικών και της μητέρας του. Κατόπιν χρίζεται ιππότης. Από δω και μπρος την ζωή του καθορίζουν το καθήκον και η ανδρεία.

Μετά την τελευταία πρόποση προς τιμή του, οι φίλοι του προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή του, αλλά ο Siegfried νοιάζεται μόνο για τα όνειρα του για μια αγνή και τέλεια αγάπη.

Η γιορτή τελειώνει, οι καλεσμένοι φεύγουν και αφήνουν τον πρίγκιπα μόνο με τις σκέψεις του στη νύχτα που έρχεται. Αισθάνεται σαν στη σκιά κάποιου άλλου, σαν να του γνέφει κάποια δύναμη.  Είναι η ίδια η μοίρα με τη μορφή του Κακού Μάγου. Υπακούοντας σε ασαφή προαισθήματα, ο Siegfried ορμά στον τέλειο κόσμο των ονείρων του…

Ο Πρίγκιπας φτάνει στην ακτή της φανταστικής λίμνης. Στη λάμψη του νερού βλέπει οράματα μαγεμένες κοπέλες κύκνους. Βλέπει την Odette, την ομορφότερη από όλες, και μαρμαρώνει μπροστά στα κάλλη της. Επιτέλους βρήκε το ρομαντικό του ιδεώδες.  Και ορκίζεται αγάπη και πίστη στην Odette.

Στο κάστρο της Πριγκίπισσας έρχονται υποψήφιες νύφες. Ο Πρίγκιπας πρέπει να διαλέξει μια από αυτές για σύζυγο του. Εμφανίζεται ο Sigfried, τελείως απορροφημένος από την ανάμνηση της Odette. Χορεύει αφηρημένος με τις κοπέλες – καμιά τους δεν συγκρίνεται με το ιδανικό του.

Ξαφνικά στο χορό εμφανίζεται ένας ξένος ιππότης (ο Κακός Μάγος σε άλλη μεταμφίεση) και η σύντροφος του, λαμπερά όμορφη με μια ακολουθία από μαύρους κύκνους.  Είναι η Odile, η σωσίας της Odette. Ο Siegfried, πλανεμένος από την ομοιότητά τους, τρέχει προς αυτή.

Η Odile τον αιχμαλωτίζει και τον μαγεύει. Τελικά ο Siegfried δεν αμφιβάλλει πια, θεωρεί ότι η εκλεκτή του είναι η Odile. Με μια βαριά κατάρα η λαμπερή αίθουσα του θρόνου βυθίζεται στο σκοτάδι, και οι παρόντες ξεγελιούνται ότι βλέπουν την Odette. Ο Sigfried αντιλαμβάνεται ότι έγινε ένα παιχνίδι στα χέρια της Μοίρας. Με την ελπίδα να μετανοήσει για την προδοσία, φεύγει απελπισμένος, αποφεύγοντας τον λευκό κύκνο.

Αναστατώνοντας μέσα στη νύκτα τους κύκνους της λίμνης, η Odette τους φέρνει τα τραγικά νέα:  Ο Πρίγκιπας αθέτησε τον όρκο του.  Στην ψυχή του Siegfried κυριαρχεί η σύγχυση, ενώ τρέχει στην Odette εκλιπαρώντας συγχώρεση.  Αυτή τον συγχωρεί, αλλά δεν εξουσιάζουν πια τη μοίρα τους.

Ο Κακός Μάγος είναι μια καταιγίδα, που σαρώνει τους ανθρώπους και δεν τους αφήνει να επικοινωνήσουν.  Εξαντλημένος από τη μονομαχία του με τη μοίρα, ο Sigfried μάταια προσπαθεί να διατηρήσει την ύπαρξή τους.  Η αυγή τον βρίσκει μόνο σε μια ερημική παραλία, στη λίμνη των ονείρων του.

+ ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, Στρόβολος
ΤΡΙΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, Κηποθέατρο, Λεμεσός
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, Παττίχειον Δημοτικό Αμφιθέατρο, Λάρνακα

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30. Εισιτήρια προς 10 και 5 ευρώ. Εισιτήρια στα περίπτερα SOEASY παγκύπρια, στο περίπτερο TIME OUT στην Πάφο και διαδικτυακά στο www.soldoutticketbox.com

You May Also Like

«Θεία Κωμωδία», θεατρική εμπειρία

Τη μνημειώδη «οραματική αυτοβιογραφία» του Δάντη «Θεία Κωμωδία» παρουσιάζει σε μία μόνο παράσταση η ...

Διασυνδεσιμότητα: Ο ρόλος της τέχνης στην κοινότητα

Οι Phoenix Leaders και η Alpha C.K. Art Gallery συνεργάζονται σε μια ιδιαίτερη έκθεση ...

Tatiana Stupak & Friends 2021 Concerts στο Θέατρο Ριάλτο

Η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak πραγματοποιεί κάθε Ιούνιο από το 2016 μια φιλανθρωπική συναυλία ...

Ατομική Έκθεση της Βίκυς Περικλέους «Το Αδρανές Σιντριβάνι»

Η Art Seen παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Βίκυς Περικλέους «Το Αδρανές Σιντριβάνι».  Διάρκεια ...

Περφόρμανς “Be my Home” της Κωνσταντίνας Σκαλιώντα

Η περφόρμανς της χορογράφου και χορεύτριας Κωνσταντίνας Σκαλιώντα, είναι μια εξερεύνηση της σχέσης που ...

Wish, το νέο χορογραφικό έργο της Ελενας Αντωνίου

Στις 24 Οκτωβρίου θα δοθεί η πρεμιέρα του νέου χορογραφικού έργου της Έλενας Αντωνίου ...

X