ΚΥΠΡΙΑ 2013 | ΧΟΡΟΣ | «Carmina Burana»

Σε μουσική των Καρλ Ορφ και Βιβάλντι, η χορευτική ομάδα σύγχρονου μπαλέτου Spellbound Contemporary Ballet παρουσιάζει τρεις παραστάσεις με το έργο Carmina Burana στο Φεστιβάλ Κύπρια 2013.

Το CARMINA BURANA, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Mauro Astolfi, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του Spellbound Contemporary Ballet, έχοντας παρουσιαστεί πάνω από 100 φορές, σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Η Spellbound Dance Company (που έχει μετονομαστεί σε Spellbound Contemporary Ballet), δημιουργήθηκε μεταξύ 1994 και 1995 με ιδρυτή και διευθυντή τον Mauro Astolfi και σήμερα θεωρείται μια από τις κορυφαίες ομάδες σύγχρονου χορού της Ιταλίας, χάρη στη μοναδική στιλιστική της προσέγγιση και την αρτιότητα των μελών της, που θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο.

CARMINA BURANA-2CARMINA BURANA-3
Η συγκεκριμένη παράσταση χαρακτηρίζεται από δύο βασικά σύμβολα, τα οποία τυλίγει μια ανησυχητικά μεταφυσική ατμόσφαιρα. Μια εντυπωσιακή ντουλάπα και ένα τραπέζι.

Η ντουλάπα αντιπροσωπεύει τις μνήμες, τα μυστικά, τους «σκελετούς» που υποκριτικά συγκαλύπτονται και καταχωνιάζονται και στην οποία τα κορμιά των χορευτών επιστρέφουν σαν κουρελιασμένα ρούχα.

Το τραπέζι αντιπροσωπεύει ένα θυσιαστήριο βωμό από τη γη της Ηδονής, φορτωμένο κορμιά σχεδόν σαν δελεαστικά φαγητά καθώς η Λαιμαργία και η Λαγνεία είναι θανάσιμα αμαρτήματα γεννημένα από τα ίδια λαγόνια…

Το CARMINA BURANA, λοιπόν, ως παράτολμη κραυγή διαφωνίας, αντιμετωπίζει την «αμαρτία» χωρίς υπέρμετρο φόβο και αναμετριέται με τα ταμπού με τη ρητή επιθυμία να τα παραβιάσει, αψηφώντας συνειδητά τη λογοκρισία και τα αναθέματα, παίζοντας με ανοιχτά χαρτιά την καθημερινή παρτίδα με το θάνατο.

Αναβιώνει το χάος του Πάνα μέσω της αρμονίας του Ορφέα• αποδέχεται την πραγματικότητα χωρίς να της προσδίδει πνευματικό χαρακτήρα, ίσως ακόμη φτάνοντας στο άλλο άκρο, τον «ευτελισμό», τη «χυδαιότητα»…

Η δημιουργία του έργου CARMINA BURANA από το Γερμανό συνθέτη Carl Orff  το 1937 βασίστηκε στην ανακάλυψη ποιημάτων του 13ου αιώνα  που ονομάστηκαν CARMINA BURANA που στα λατινικά σημαίνει «Τραγούδια από το Beuern».

Beuern είναι η συντομία του Benediktbeuern (μοναστήρι Βενεδικτίνων) στο οποίο βρεθήκαν τα χειρόγραφα το 1803.

Τα κείμενα έχουν γραφτεί από τους περιπλανώμενους κληρικούς-ποιητές που ονομάζονταν goliardi.

Ο Carl Orff έγινε διάσημος για την τριλογία του που αποκαλείται Trionfi, δηλαδή «Θρίαμβοι», και περιλαμβάνει μέσα τη σύνθεση του  CARMINA BURANA.

Περιγράφοντας ο ίδιος τη δημιουργία του, την αποκάλεσε «εορτασμό του θριάμβου του ανθρωπίνου πνεύματος μέσω της σεξουαλικής και ολιστικής ισορροπίας».

+ ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
ΣΑΒΒΑΤΟ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30. Εισιτήρια προς 10 και 5 ευρώ. Εισιτήρια στα περίπτερα SOEASY παγκύπρια, στο περίπτερο TIME OUT στην Πάφο και διαδικτυακά στο www.soldoutticketbox.com

You May Also Like

Η Ιστορία έχει Πρόσωπο

Υπαίθρια έκθεση στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας και ψηφιακή έκθεση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα ...

Ταινίες από 15 ευρωπαϊκά φεστιβάλ στο ARTος

Το περιβάλλον των ταινιών μικρού μήκους της Ευρώπης χαρτογραφούν οι προβολές της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας ...

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ | «Η Κοινωνική Ταυτότητα ως Βιωματική Εμπειρία στη Χαλκολιθική και Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο»

Άνθρωποι και κοινωνικές ομάδες συνθέτουν ένα σκηνικό με ιδιαίτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον, ...

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου: Μουσική στα Θέατρα της Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου επιστρέφει στα θέατρα της Κύπρου σε Πάφο, Λάρνακα και Λεμεσό, ...

“Just a bottle?” στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

Ο Ανδρέας Κέντης και η Claudia Bruno, με τη βοήθεια του Γιάννη Χατζηπαρασκευά, παρουσιάζουν ...

«Περιπλέγματα Αγάπης» – Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Χριστόδουλου Γεωργιάδη

Το Ledra Music Soloists παρουσιάζει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, μια βραδιά μουσικής δωματίου, αφιερωμένη ...

X