Ethno Cyprus 2013 | Πέρα από τη μουσική, η αλληλοκατανόηση

Σαράντα νέοι 17-25 ετών από επτά χώρες συμβιώνουν, συνδιαλέγονται και παρουσιάζουν τρεις συναυλίες, όπου ο καθένας «μπολιάζει» τη μουσική παράδοση του άλλου.

Τρία χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση της μουσικής κατασκήνωσης Ethno Cyprus και οκτώ από την πρώτη, η Πολιτιστική Κίνηση Λεμεσού «Επιλογή» σε συνεργασία με την Jeunesses Musicales Cyprus πραγματοποιούν αυτές τις μέρες την Ευρω-Αραβική Μουσική Συνάντηση Νέων Ethno Cyprus 2013.

Πολυεθνική ορχήστρα

Στη φετινή «κατασκήνωση» συμμετέχουν περίπου 40 νέοι: από το πιο πρόσφατο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κροατία, το Βέλγιο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Κύπρο.
Πέρα από τη μουσική, η συμβίωση για δέκα μέρες στην χώρα μας έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, λέει στον «Π» ο Νέναντ Μπογκτάνοβιτς, υπεύθυνος του προγράμματος και μουσικός ο ίδιος.

«Νιώθω ότι έχουμε βοηθήσει όσους νέους έχουν μέχρι τώρα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, να ξεπεράσουν τα δικά τους σύνορα», εξηγεί. Υπ’ αυτή την έννοια, «έχουμε δημιουργήσει ένα ethno κίνημα αλληλοκατανόησης».

Μέσα από μια σειρά μουσικών εργαστηρίων, οι 40 συμμετέχοντες αναζητούν τις ρίζες της κοινής πολιτισμικής ταυτότητας του αραβικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Διδάσκοντας ο ένας στον άλλο τη μουσική παράδοση του τόπου τους για 10 μέρες, κερδίζουν όχι μόνο σε επίπεδο καλλιτεχνικό αλλά και σε πολιτισμική παιδεία.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα πέρα από τη μουσική: κύριο θέμα συζήτησης είναι η ανεργία των νέων, με αναφορά και στην ένταξη της Κροατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι Άραβες συζητούν την πολιτική αστάθεια. Πολιτισμικά, λοιπόν, όλα αυτά τα παιδιά δεν νιώθουν κάποια διαφορά. Η εθνικότητα και το θρήσκευμα του καθενός είναι δευτερεύουσας σημασίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό Ethno Cyprus είναι μια δραστηριότητα του μη κερδοσκοπικού Ευρωαραβικού Κέντρου Νεανικής Μουσικής, το οποίο ίδρυσαν η «Επιλογή» και η Αραβική Ακαδημία Μουσικής. Οι δράσεις του Ευρωαραβικού Κέντρου θα ενταθούν το 2014, προωθώντας ακόμη περισσότερο την κινητικότητα των νέων μουσικών στον διεθνή χώρο.

ethno_cyprus20131Eκτός από τα εργαστήρια, οι συμμετέχοντες στο Ethno Cyprus ξεναγούνται στην πόλη της Λεμεσού όπου διαμένουν, γνωρίζουν την μεσαιωνική και αποικιοκρατική αλλά και την σύγχρονη ιστορία της. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

Οι συναυλίες

Στις 5 Ιουλίου ξεκινά η σειρά συναυλιών του σχήματος Ethno Cyprus, όπου οι παραδοσιακές μουσικές κάθε χώρας συνδυάζονται με πρωτότυπο τρόπο.

Ο δάσκαλος και μουσικός Ανδρέας Χριστοδούλου επιμελείται το πρόγραμμα των συναυλιών:

«Εκτός από την παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών της κάθε χώρας στην αυθεντική τους μορφή, θα υπάρξουν και διασκευές, όπου μπαίνει και το ηχόχρωμα άλλων χωρών», εξηγεί ο ίδιος.

Εξαιτίας της παρουσίας νέων από τρεις αραβικές χώρες, το αραβικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο, σημειώνει ακόμη. Στους Κροάτες διακρίνεται το βαλκανικό στοιχείο ενώ ιδιαίτερο κεντροευρωπαϊκό ήχο δίνουν οι Βέλγοι.

Οι συναυλίες έχουν ως εξής:

  • Παρασκευή 5 Ιουλίου στην Πλατεία Ηρώων Λεμεσού (με αυτή την συναυλία ανοίγει και το φετινό Έθνικ Φεστιβάλ του Θεάτρου Ριάλτο).

  • Σάββατο 6 Ιουλίου στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, στην παλιά Λευκωσία, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου.

  • Κυριακή 7 Ιουλίου στα Κάτω Πολεμίδια, σε συνεργασία με τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

+ Πληροφορίες www.eaymc.org και για το Έθνικ Φεστιβάλ του Ριάλτο www.cyprusethnic.com και τηλ. 77777745.

Το Ethno Cyprus χορηγείται από το πρόγραμμα «Νεολαία εν Δράση» της ΕΕ και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σπάζοντας τον πάγο: η γνωριμία 40 νέων από επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής για να νιώσουν άνετα και να συνδημιουργήσουν σε δέκα μέρες κοινής συμβίωσης, αποδεικνύεται πιο εύκολη απ’ όσο νομίζουμε. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

You May Also Like

Εύα Κοραή | Τα έπιπλα ως παιχνίδια

Αφήνουμε σήμερα τους εαυτούς μας να παίξουν; Οι προσκλήσεις σε πάρτυ αποτελούν και για ...

Πρώτη προβολή στο Λονδίνο για την ταινία Fish n’ chips

Το Λονδίνο είναι η επόμενη στάση της ταινίας  Fish n’ chips του Ηλία Δημητρίου, ...

Itamar Erez & Yshai Afterman στην Κύπρο

Οι καταξιωμένοι, δεξιοτέχνες μουσικοί Itamar Erez [κιθάρα, πιάνο] και Yshai Afterman [κρουστά], εδραιωμένοι στην ...

Διάλεξη «Το Μουσείο Αλλιώς: Το Μουσείο Μπενάκη στον 21ο αιώνα»

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος των μουσείων έχει διευρυνθεί: μουσεία δίχως συλλογές και ...

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, ύστερα ...

Πάφος2017 | Το μεγάλο ταξίδι αρχίζει

Το ερχόμενο Σάββατο, 13 Ιουνίου, ξεκινά το μεγάλο ταξίδι της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ...

X