Χαμένοι στα social

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

Είναι κάτι βδομάδες τώρα που έχω χάσει εντελώς την μπάλα με τα social media. Καλά το facebook και το twitter, τα ψιλοελέγχω [όχι πάντα]. Και στο youtube μπαίνω όταν χρειάζομαι κάτι κι έχω κάνει και συνδρομές να με ειδοποιούν για όσα μ’ ενδιαφέρουν. Άντε και το pinterest, βάζω τις φωτογραφίες που μου αρέσουν και θέλω να κρατήσω. Όσο για το pearltrees, ξεγράφτηκα και σας συμβουλεύω να κάνετε το ίδιο ή να μην το χρησιμοποιήσετε ποτέ. Γιατί παρόλο που η ιδέα είναι εξαίρετη, έγραψα πριν από λίγο καιρό γι’ αυτήν, κάτι συμβαίνει με το ίδιο το δίκτυο και γεμίζει spam το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του χρήστη.

Έλα ντε όμως που ανακάλυψαν όλοι το linkedin προσφάτως και μ’ έχουν ταράξει στα αιτήματα. Έτσι κι αλλιώς το συγκεκριμένο δίκτυο είναι καθαρά επαγγελματικό και το χρησιμοποιώ για να συνδεθώ με ανθρώπους που έχουν σχέση με τη δουλειά μου. Τώρα γιατί γυναικολόγοι ή μαγαζιά μου ζητάνε να μπούνε στο δίκτυό μου δεν το καταλαβαίνω. Ή μάλλον καταλαβαίνω πολύ καλά ότι θέλουν να μου πουλήσουν κάτι. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Επίσης πολλοί χρησιμοποιούν τις “προτάσεις” και πατάνε ό,τι βρούνε. Πέρασα πολλές ώρες να διερωτώμαι γιατί συγκεκριμένο άτομο, με το οποίο δεν μιλάω εδώ και χρόνια, μου έκανε αίτηση. Κατέληξα ότι μάλλον δεν το κατάλαβε, αλλιώς ήταν πολύ κακός, μα πάρα πολύ κακός τρόπος να πει “συγγνώμη φέρθηκα άσχημα, ας το ξεχάσουμε”. Παρ’ όλα αυτά, κάτι που έχασα τον κωδικό μου για κάτι μήνες, κάτι που δεν μπαίνω συχνά, έχω να διαχειριστώ πάνω από 500 αιτήσεις. Πώς; Μάλλον αδύνατον. Χρειάζομαι μέρες ολόκληρες για να το κάνω. Και δεν το κάνω. Και μαζεύονται κι άλλες. Μάλλον θα πρέπει να διαγράψω το προφίλ μου, αν και το συγκεκριμένο δίκτυο είναι κάτι σαν online βιογραφικό και μου άρεσε.

Με κάτι άλλο που έχω θέμα είναι το Google+. Δεν το βρίσκω ενοχλητικό, γιατί όποιος θέλει σε προσθέτει σε κύκλους και δεν έχεις να κάνεις κάτι. Ωστόσο η netiquette [ο κώδικας καλής συμπεριφοράς του δικτύου] επιβάλλει, αν και ο άλλος σου αρέσει να τον προσθέσεις κι εσύ σε κύκλους [ακόμα και αν είναι στον κύκλο “ανεπιθύμητοι” ή “συνάδελφοι που θέλω ν’ αποφύγω”]. Η αλήθεια είναι ότι το Google+ έκανε από την αρχή αυτό που τα υπόλοιπα δίκτυα σε οδηγούν να κάνεις σιγά σιγά. Να έχεις δηλαδή τις επαφές ή τους φίλους σου [όπως θέλετε πείτε τους] σε ομάδες. Εδώ οικογένεια, εκεί συνάδελφοι, παραπέρα διασημότητες [ω! ναι πολύς κόσμος το κάνει αυτό, παρακολουθεί διασημότητες] για να έχεις έναν κάποιο μπούσουλα. Πέρα από αυτή την εξαίρετη ιδέα, ωστόσο, δεν έχω καταλάβει ακόμα τα πώς και τα γιατί του Google+. Από κάποιους θεωρείται πιο “κυριλέ” από το facebook. To facebook είναι για τους πολλούς, εμείς οι λιγότεροι είμαστε εδώ. Αλλά η ουσία των κοινωνικών δικτύων είναι να είμαστε πολλοί! Όσο για τα “hangouts”, μια χαρά εφαρμογή μου φαίνεται… απλώς δεν έχω τόσους φίλους στο Google+ για να μιλήσουμε όλοι μαζί… Κρίμα, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.
Και ξέρετε, βέβαια, και τις ενστάσεις μου. Όταν μια εταιρεία προσφέρει όλες τις εφαρμογές μαζί, είναι σίγουρα απλούστερο για τον χρήστη αλλά εγώ νιώθω ότι ανήκω πλέον σε κάποιον. Και αυτό δεν μου άρεσε, δεν μου αρέσει και αποκλείεται να μου αρέσει στο μέλλον.

You May Also Like

Στήριξη στον -ζωτικής σημασίας- πολιτισμό

«Οι καλλιτέχνες δεν είναι μόνο απολύτως αναγκαίοι αλλά -ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή- ζωτικής σημασίας». ...

Η Φράνσις καίει το Facebook

Φράνσις Χάουγκεν (το έψαξα έτσι το προφέρουν οι Αμερικανοί). Το πρόσωπο της εβδομάδας στην ...

Άντε, μας χάκαραν πάλι…

Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ένα πρόβλημα στην ασφάλεια του facebook. Τι έγινε ακριβώς; ...

Ιστορίες με iPhone 6s

Στην Κύπρο, τα νέα iPhones 6s ήρθαν την Παρασκευή και την ώρα που γράφονται ...

Τι λένε για μας οι τηλεοπτικές σειρές;

Παρακολουθείτε Netflix; Τη διαδικτυακή πλατφόρμα με τις ταινίες και τις σειρές; Αν ναι, να ...

Αρχεία Sony: Κλοπή ή αποκάλυψη;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πολλοί από εσάς πιθανόν να θυμάστε το σίριαλ ...

X