Μια αγάπη για το καλοκαίρι

Της Βάλιας Καϊμάκη

Διαβάζω σ’ ένα ρεπορτάζ της αγγλικής “Guardian” ότι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε ροζ σελίδες γνωριμιών, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που τις χρησιμοποιούν βάζουν ψευδή στοιχεία για το προφίλ τους.
Σώωωωωπα! Δεν το ξέραμε, δεν το έχουμε ξαναδιαβάσει, δεν μας πέρασε καν ποτέ από το μυαλό. Τόσο αφελείς είμαστε.

Έχω μια περιέργεια πάντως για το πώς πάνε τέτοιου είδους σελίδες στα ελληνικά. Έχω την εντύπωση ότι είναι ακόμα “του περιθωρίου” ή για να το θέσω αλλιώς “εμπορικής φύσης”, ή ακόμα “ειδικών προτιμήσεων”. Γιατί αν ήταν, όπως λέμε στο χωριό μου, “mainstream” κάπου κάτι θα είχε πάρει το μάτι ή το αφτί μου. Γιατί δεν μπορεί με τις λίγες μέρες που ταξιδεύω στο εξωτερικό τον χρόνο, εκεί να πέφτω συνέχεια σε ηλεκτρονικά ρομάντζα. Και μόλις πριν από λίγες βδομάδες στη Σουηδία συνάδελφος και συνεργάτης χρόνια μας σύστησε τη “φίλη” του, με την οποία είναι τρία χρόνια μαζί. Και οι δύο άνω των 50, για την ακρίβεια κοντά στην επόμενη δεκαετία. Συζούν κι έχουν φτιάξει τη ζωή τους μαζί μια χαρά. Άκουσα, σοκαρισμένη ομολογώ, από τη φίλη να μου διηγείται πώς γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου. Και δεν μπορούσα να φανταστώ με τίποτα αυτόν τον ώριμο, αλλά γοητευτικό και πετυχημένο άνδρα, να σερφάρει τις νύχτες σε σελίδες γνωριμιών. Όσο για την κοπέλα, μου εξήγησε πως πριν από αυτόν είχε μερικές άλλες “εμπειρίες”, “συμπαθητικές” αλλά “χωρίς συνέχεια”.

Πόσο μακριά είμαι από εκείνο το βράδυ στη Γαλλία πριν από 3-4 χρόνια, που φίλοι μου εξηγούσαν σκασμένοι στα γέλια ότι υπάρχουν πλέον σελίδες γνωριμιών για “αριστερούς” και “δεξιούς”.
Ή από εκείνο το βράδυ στην Ολλανδία, πριν από 7 χρόνια, όταν στέλεχος υπουργείου εκεί μας εξηγούσε (σε τέσσερις Ελληνίδες που την ακούγαμε με τα σαγόνια πεσμένα) ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για “κανονικές” γνωριμίες και στο δίκτυο είναι όλα πιο εύκολα και πιο απλά.

Ακόμα πάντως δεν έχω πειστεί. Και διαβάζοντας το ρεπορτάζ, όπου μαθαίνω ότι ένας στους τέσσερις Βρετανούς έχει χρησιμοποιήσει σελίδα γνωριμιών κάποια στιγμή στη ζωή του, δεν εκπλήσσομαι καθόλου από τη συνέχεια των ευρημάτων: το 40% από αυτούς ανακάλυψαν ψεύτικα προφίλ και το 20% δηλώνει ότι του ζητήθηκαν χρήματα. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Οι δυσαρεστημένοι από την ψευτιά των άλλων δεν είναι καλύτεροί τους. Μια άλλη έρευνα, στη Βρετανία πάλι, δείχνει ότι οι μισοί από εκείνους που φτιάχνουν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα έχουν πει ψέματα για κάποια από τα βασικά στοιχεία τους: ένας στους δέκα δίνει ψεύτικη διεύθυνση, το 18% αλλάζει την ηλικία, το 28% ψεύδεται για τα εισοδήματα και το 25% έχει φτιάξει ένα εντελώς ψεύτικο προφίλ. Μα το δίκτυο είναι εξ ορισμού φτιαγμένο έτσι. Όπως και οι εκ του μακρόθεν γνωριμίες. Γιατί δηλαδή στην εποχή των περιοδικών με αγγελίες για “αλληλογραφία με σκοπό τη γνωριμία και ό,τι ήθελε προκύψει” – μια εποχή που δεν πρόλαβα αλλά δεν είναι και τόσο μακρινή – έδινε κανείς όνομα-επώνυμο-διεύθυνση; Αν μου το έχουν διηγηθεί σωστά, όλες “ποστ ρεστάντ” ήταν!

Ωστόσο, η λύση που δίνουν κάποιες σελίδες από αυτές στη Βρετανία είναι ακόμα πιο φρικιαστική από το πρόβλημα: μια υπηρεσία που ονομάζεται “Background Reports” και η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το πού κατοικεί, πού εργάζεται και ποια είναι η οικονομική κατάσταση του ατόμου που “συνάντησαν” στη σελίδα. Όλα αυτά είναι από δημόσια στοιχεία, για παράδειγμα γίνεται έρευνα δικαστικών, ληξιαρχικών και άλλων δεδομένων που είναι προσβάσιμα σε όλους.
Να κλάψουμε; Να γελάσουμε; Να χαρούμε που είμαστε μακριά από αυτά; Να πάμε για καμιά κοντινή παραλία καλύτερα. Κι όσοι ενδιαφέρονται, έχουν εκεί πεδίον δόξης λαμπρόν με κασετόφωνο: “you are beautiful, I love you”.

You May Also Like

Ευρώπη και εταιρείες κατά της τρομοκρατίας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δίνεται και ...

Ποιος φοβάται το CMS;

@valia_kaimaki OK. Έχουμε και λέμε. Παίρνουμε μια ομάδα επαγγελματίες γραφιάδες και τους λέμε: το ...

Android κίνδυνοι

Τον περασμένο Αύγουστο, οι ειδικοί ασφάλειας της Lookout, μιας πολύ μεγάλης εταιρείας που ασχολείται ...

Οικολογικά τηλέφωνα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η Γαλλίδα φιλενάδα στο τηλέφωνο: “Αν πέσει η ...

Ναι στην οθόνη, όχι στην αναξιόπιστη είδηση

@valia_kaimaki Χρησιμοποιούν τα «παλιά μίντια» οι Ευρωπαίοι και πόσο; 63% την τηλεόραση [έναντι 52% ...

Τι μας έμαθε ο Σνόουντεν;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη «Οι χρήστες θα πρέπει να αναζητήσουν κρυπτογραφημένα εργαλεία και να ...

X