Μια αγάπη για το καλοκαίρι

Της Βάλιας Καϊμάκη

Διαβάζω σ’ ένα ρεπορτάζ της αγγλικής “Guardian” ότι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε ροζ σελίδες γνωριμιών, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που τις χρησιμοποιούν βάζουν ψευδή στοιχεία για το προφίλ τους.
Σώωωωωπα! Δεν το ξέραμε, δεν το έχουμε ξαναδιαβάσει, δεν μας πέρασε καν ποτέ από το μυαλό. Τόσο αφελείς είμαστε.

Έχω μια περιέργεια πάντως για το πώς πάνε τέτοιου είδους σελίδες στα ελληνικά. Έχω την εντύπωση ότι είναι ακόμα “του περιθωρίου” ή για να το θέσω αλλιώς “εμπορικής φύσης”, ή ακόμα “ειδικών προτιμήσεων”. Γιατί αν ήταν, όπως λέμε στο χωριό μου, “mainstream” κάπου κάτι θα είχε πάρει το μάτι ή το αφτί μου. Γιατί δεν μπορεί με τις λίγες μέρες που ταξιδεύω στο εξωτερικό τον χρόνο, εκεί να πέφτω συνέχεια σε ηλεκτρονικά ρομάντζα. Και μόλις πριν από λίγες βδομάδες στη Σουηδία συνάδελφος και συνεργάτης χρόνια μας σύστησε τη “φίλη” του, με την οποία είναι τρία χρόνια μαζί. Και οι δύο άνω των 50, για την ακρίβεια κοντά στην επόμενη δεκαετία. Συζούν κι έχουν φτιάξει τη ζωή τους μαζί μια χαρά. Άκουσα, σοκαρισμένη ομολογώ, από τη φίλη να μου διηγείται πώς γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου. Και δεν μπορούσα να φανταστώ με τίποτα αυτόν τον ώριμο, αλλά γοητευτικό και πετυχημένο άνδρα, να σερφάρει τις νύχτες σε σελίδες γνωριμιών. Όσο για την κοπέλα, μου εξήγησε πως πριν από αυτόν είχε μερικές άλλες “εμπειρίες”, “συμπαθητικές” αλλά “χωρίς συνέχεια”.

Πόσο μακριά είμαι από εκείνο το βράδυ στη Γαλλία πριν από 3-4 χρόνια, που φίλοι μου εξηγούσαν σκασμένοι στα γέλια ότι υπάρχουν πλέον σελίδες γνωριμιών για “αριστερούς” και “δεξιούς”.
Ή από εκείνο το βράδυ στην Ολλανδία, πριν από 7 χρόνια, όταν στέλεχος υπουργείου εκεί μας εξηγούσε (σε τέσσερις Ελληνίδες που την ακούγαμε με τα σαγόνια πεσμένα) ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για “κανονικές” γνωριμίες και στο δίκτυο είναι όλα πιο εύκολα και πιο απλά.

Ακόμα πάντως δεν έχω πειστεί. Και διαβάζοντας το ρεπορτάζ, όπου μαθαίνω ότι ένας στους τέσσερις Βρετανούς έχει χρησιμοποιήσει σελίδα γνωριμιών κάποια στιγμή στη ζωή του, δεν εκπλήσσομαι καθόλου από τη συνέχεια των ευρημάτων: το 40% από αυτούς ανακάλυψαν ψεύτικα προφίλ και το 20% δηλώνει ότι του ζητήθηκαν χρήματα. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Οι δυσαρεστημένοι από την ψευτιά των άλλων δεν είναι καλύτεροί τους. Μια άλλη έρευνα, στη Βρετανία πάλι, δείχνει ότι οι μισοί από εκείνους που φτιάχνουν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα έχουν πει ψέματα για κάποια από τα βασικά στοιχεία τους: ένας στους δέκα δίνει ψεύτικη διεύθυνση, το 18% αλλάζει την ηλικία, το 28% ψεύδεται για τα εισοδήματα και το 25% έχει φτιάξει ένα εντελώς ψεύτικο προφίλ. Μα το δίκτυο είναι εξ ορισμού φτιαγμένο έτσι. Όπως και οι εκ του μακρόθεν γνωριμίες. Γιατί δηλαδή στην εποχή των περιοδικών με αγγελίες για “αλληλογραφία με σκοπό τη γνωριμία και ό,τι ήθελε προκύψει” – μια εποχή που δεν πρόλαβα αλλά δεν είναι και τόσο μακρινή – έδινε κανείς όνομα-επώνυμο-διεύθυνση; Αν μου το έχουν διηγηθεί σωστά, όλες “ποστ ρεστάντ” ήταν!

Ωστόσο, η λύση που δίνουν κάποιες σελίδες από αυτές στη Βρετανία είναι ακόμα πιο φρικιαστική από το πρόβλημα: μια υπηρεσία που ονομάζεται “Background Reports” και η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το πού κατοικεί, πού εργάζεται και ποια είναι η οικονομική κατάσταση του ατόμου που “συνάντησαν” στη σελίδα. Όλα αυτά είναι από δημόσια στοιχεία, για παράδειγμα γίνεται έρευνα δικαστικών, ληξιαρχικών και άλλων δεδομένων που είναι προσβάσιμα σε όλους.
Να κλάψουμε; Να γελάσουμε; Να χαρούμε που είμαστε μακριά από αυτά; Να πάμε για καμιά κοντινή παραλία καλύτερα. Κι όσοι ενδιαφέρονται, έχουν εκεί πεδίον δόξης λαμπρόν με κασετόφωνο: “you are beautiful, I love you”.

You May Also Like

Το Ισραήλ χάνει τη μάχη με τα media

Του Benjamin Wallace-Wells / New York Magazine Με πολλούς τρόπους, το ξέσπασμα βίας σε ...

Σούπερ… οι υπολογιστές μας

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει από κοινού ...

Το ροδάκινο της Λίζο

Δεν πάει πολύς καιρός που η διαδοχή μού πέταξε στη μούρη ένα επιθετικό: «Ε, ...

Twitter εναντίον Ισλαμικού Κράτους

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Την Πέμπτη 26 Μαρτίου, για πρώτη φορά, οι ...

Η μάχη για τη φορολογία του διαδικτύου (Μέρος Α’)

Πόσοι από μας έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει με τον ψηφιακό πόλεμο ΗΠΑ-Γαλλίας; Τι τους ...

Body Pressure Alert

H Bekah Day είναι μια νεαρή μαμά που ζει στο Κάνσας Σίτι και έχει ...

X