Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου | Παρόν με άγνωστο μέλλον

Εκτός από τις σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει για την οικονομία, το νέο δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου το οποίο θα διοριστεί στις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να αποφασίσει και για τον πλούτο του Πολιτιστικού Ιδρύματος, το οποίο πάντως συνεχίζει κανονικά τη δράση του.

Την τελευταία του –στο παρόν στάδιο- μεγάλη έκθεση με άγνωστο τον ορίζοντα των επόμενων δράσεών του παρουσιάζει αυτό το διάστημα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Κύπρος και Γεωλογία. Επιστήμη-Περιβάλλον-Πολιτισμός», η οποία θα παρουσιάζεται στο κτήριο του Ιδρύματος στη Φανερωμένη της παλιάς Λευκωσίας μέχρι και τον Ιούνιο 2014.

Ημερομηνία η οποία φανερώνει με έμμεσο τρόπο την αναβολή οποιασδήποτε άλλης έκθεσης στο Ίδρυμα, το οποίο μάς είχε συνηθίσει σε πιο δραστήριους ρυθμούς.

Από τις αποφάσεις του νέου δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου κρίνεται το μέλλον του Πολιτιστικού Ιδρύματός της.

Κλίμα έντασης και αμηχανίας επικρατεί αναπόδραστα σχετικά με το μέλλον του Πολιτιστικού Ιδρύματος, το οποίο έχει συνδράμει μέσα από τις πολύτιμες εκδόσεις του, το ερευνητικό του έργο, τις συλλογές και τις κατά καιρούς εκθέσεις του, στον πολιτισμό της χώρας.

Στο μεταξύ, ένα μέλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου έχει ήδη αποχωρήσει, ενώ από το προσωπικό που εργαζόταν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας έχει ενταχθεί στο προσωπικό του Ιδρύματος.

Ως γνωστό, οι συλλογές έργων τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής αποτελούν σήμερα θετικό περιουσιακό στοιχείο του Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

Ωστόσο, το πραγματικό μέλλον του πολιτιστικού πλούτου του Ιδρύματος θα διαγραφεί περί τα τέλη του χρόνου και δη από το νέο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.

Χαρακτηριστική είναι πάντως η άποψη που επικρατεί εντός της τράπεζας ότι το οποιοδήποτε δ.σ. που θα διοριστεί, αν αποφασίσει πως θέλει να ξεφορτωθεί αυτό το στοιχείο πλούτου της τράπεζας, δεν θα μπορεί να σώσει ούτε την ίδια την τράπεζα.

Η έκθεση

Πάντως, το Πολιτιστικό Ίδρυμα συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του, κι ας υπάρχει μια στασιμότητα που προκύπτει από το άγνωστο μέλλον.

Εξού και η παρουσίαση της έκθεσης «Κύπρος και Γεωλογία. Επιστήμη-Περιβάλλον-Πολιτισμός», η οποία αντικατοπτρίζει ιδανικά έναν από τους στόχους του Ιδρύματος: να γνωρίσουμε δηλαδή την ίδιά μας τη χώρα μέσα από τις πολλές πτυχές της.

Η έκθεση παρουσιάζει με σύντομα, απλά και κατανοητά κείμενα, πανοραμικές φωτογραφίες, κατατοπιστικά διαγράμματα και χάρτες, τη γένεση και ανάδυση της Κύπρου, καθώς και τις γεωλογικές διεργασίες οι οποίες δημιούργησαν ένα νησί με ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά, ιδιάζουσες μικροκλιματολογικές συνθήκες, γόνιμα εδάφη, πυκνά δάση και μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πλούσιο σε ορυκτούς πόρους και υδρογονάνθρακες, ένα νησί με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον για ανθρώπινη διαβίωση, πολιτιστική δημιουργία και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Στο σχετικό σημείωμα για την έκθεση αναφέρεται, μάλιστα, πως η γεωλογία αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα όχι μόνο στη διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας αλλά και στην ιστορική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική του εξέλιξη, από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Όπως συμβαίνει συνήθως με τις εκθέσεις του Ιδρύματος, έτσι και αυτή συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος, την οποία υπογράφουν ως συγγραφείς ο δρ Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Ιωάννης Παναγίδης.

+ Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014. Ώρες επισκέψεων Δευτέρα – Κυριακή, 10:00 – 19:00 (εκτός τραπεζικών αργιών). Πληροφορίες τηλ. 22128157 και www.boccf.org.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Έρχεται η συνέχεια της Σιωπής των Αμνών με την σειρά Clarice

Το CBS έκλεισε συμφωνία ώστε να εντάξει στο πρόγραμμά του την τηλεοπτική σειρά Clarice, που θα ...

Πέθανε ο σπουδαίος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 6 Αυγούστου, ο λαϊκός στιχουργός ...

Σε βίντεο η ημερίδα για τη σάτιρα του Μποστ

Με την ευκαιρία της έκθεσης «Cherchez να φαμ! Ο Μποστ του Τύπου» στο Μουσείο ...

Αίγυπτος: Ένα σκάνερ αποκαλύπτει τα αίτια θανάτου ενός φαραώ

Αιγύπτιοι επιστήμονες απέδειξαν ότι ένας φαραώ πέθανε στη μάχη μετά τις ακτινογραφίες της μούμιας ...

Ανοιχτή πρόσκληση στο 14ο Animafest

Από τις 13 μέχρι τις 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό 14ο Διεθνές Φεστιβάλ ...

Live webcast για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Live webcast από την Σουηδική Ακαδημία, στη Στοκχόλμη, για την ανακοίνωση του φετινού Νομπελίστα ...

X