Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Ιωάννης Αντωνίου

Βαθιά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του καλλιτέχνη Ιωάννη (Αντωνίου) εκφράζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο γλύπτης Ιωάννης απεβίωσε στις 5 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 57 ετών.

«Σημάδεψε την εξέλιξη της σύγχρονης κυπριακής τέχνης με μια άκρως προσωπική σφραγίδα που πρόδιδε τις επιδράσεις του νέου ρεαλισμού, της pop art και ειδικά της arte povera», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ποιητής του καθημερινού και του ασήμαντου, ο καλλιτέχνης πρότεινε έργα μεγάλης κλίμακας,  κατασκευές/εγκαταστάσεις/περιβάλλοντα και ‘συσσωρεύσεις’ αντικειμένων στον χώρο, όπως και δρώμενα που εξερευνούσαν υπαρξιακές ανησυχίες και κρυμμένες αξίες, προσκαλώντας το κοινό να συμμετάσχει βιωματικά στη φιλοσοφική διεργασία της δημιουργίας. Η ζωή του Ιωάννη ήταν συνυφασμένη με το έργο του και η συμβολή του στην καλλιέργεια κριτικής αντίληψης γύρω από τη σύγχρονη τέχνη στον κυπριακό χώρο παραμένει ανεκτίμητη».

Ο Ιωάννης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1955. Τελειώνοντας το γυμνάσιο πήγε στο Στρασβούργο για να σπουδάσει οικονομικά. Αντ’ αυτού σπούδασε στην École des Arts Décoratifs (1977-1981).

Το ενδιαφέρον του για την κεραμική τον έκανε να επιστρέψει στην Κύπρο και να μαθητεύσει κοντά σε έναν αγγειοπλάστη στην Πάφο.

Άρχισε να παρουσιάζει εκθέσεις επιδεικνύοντας το ιδιαίτερο ταλέντο του στην κεραμική, η οποία ήταν για τον καλλιτέχνη «ανάγκη».

Από το 1986 μέχρι το 1989 παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις, στο Κέντρο Τέχνης Diaspro στη Λευκωσία, του οποίου ήταν πρωτεργάτης και συνιδρυτής με τη Χαρά Μεταξά, και στην Γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό.

Την ίδια περίοδο, έλαβε μέρος σε σειρά ομαδικών εκθέσεων στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1989 συμμετείχε στην 2η Μπιενάλε Βαγδάτης, όπου και  διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο Κεραμικής.

Το 1997 κυκλοφόρησε η έκδοση με τίτλο «Ιωάννης, Τα Φανερά και τα Αφανέρωτα» από το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας, που συνόδευε την ομότιτλη ατομική του έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Diaspro.

Έργα του παρουσιάστηκαν πιο πρόσφατα σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, όπως «Από τη Σμίλη στο Ήλεκτρον – 100 Χρόνια Σύγχρονης Γλυπτικής στην Κύπρο», στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας το 2000 και «To Aντικείμενο: Ιστορίες και Αναπαραστάσεις» στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό, το 2011.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος δημιουργού.

Στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί το Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου στις 10:00 από τον ιερό ναό Aγίου Kοσμά Aιτωλού Σφαλαγγιώτισσας, θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, κ. Παύλος Παρασκευάς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο του Ιωάννη με τίτλο «Μπαούλο με μάσκες», 1988, το οποίο ανήκει στη Συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Η «απαρχή της παγκοσμιοποίησης» στον βυθό της Μεσογείου

Την είδηση της ανακάλυψης ενός ναυαγίου στο βυθό της θάλασσας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου ...

Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Καυκαρίδη

O σκηνογράφος Κώστας Καυκαρίδης, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, παρουσιάζει μια έκθεση ζωγραφικής ...

Στο δικαστήριο για το Avatar ο Τζέιμς Κάμερον

Τα χειρόγραφα του σεναρίου της οσκαρικής ταινίας Avatar καλείται να δώσει στο δικαστήριο ο ...

Απεβίωσε η Λουλού Συμεωνίδου, ιδρύτρια του Εθνικού Ωδείου Κύπρου

Σε ηλικία 95 ετών απεβίωσε η Λουλού Συμεωνίδου, ιδρύτρια και επί σειρά ετών διευθύντρια ...

Θεατρικές χορηγίες: «Το ΥΠΠΑΝ θα δώσει σύντομα λύση»

Στο πάγωμα της διαδικασίας μέσα από την οποία παραχωρούνται οι χορηγίες στα ελεύθερα θέατρα ...

«Η Προεδρία ως ευκαιρία» | Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού μιλά στο «Π»

Με μια σειρά από εκθέσεις -στο Λούβρο του Παρισιού και στο Βozar των Βρυξελλών μεταξύ ...

X