Έχουμε το άλλοθί σου

Της Χριστίνας Πουλίδου | protagon.gr

Η ιστορία που αφηγείται το Spiegel είναι μοναδική – παρακολουθείστε την: 28χρονος Γερμανός επιχειρηματίας έχει ανοίξει ένα πρακτορείο που παρέχει στους πελάτες του άλλοθι! Λέτε ψέματα και χρειάζεστε έναν υποστηρικτικό μηχανισμό: Το πρακτορείο του Πάτρικ Ούλμερ είναι στη διάθεσή σας και αναλαμβάνει κάθε υπόθεση.

Η υπηρεσία του Ούλμερ παρέχει τα πάντα στην πελατεία της επ’ αμοιβή. Για παράδειγμα: Ελβετός παντρεμένος με παιδιά ζει στην Ελβετία, έχει στήσει όμως μια δεύτερη οικογένεια σε άλλη ελβετική πόλη. Στις δύο οικογένειές του έχει πει ότι εργάζεται στην Κολωνία, όπου ο Ούλμερ διατηρεί διαθέσιμο ένα διαμέρισμα με προσωπικά αντικείμενα του πελάτη του, ακόμη και τηλέφωνο με τον κωδικό αριθμό της Κολωνίας, που παραπέμπει τις κλήσεις με εκτροπή στο κινητό του πελάτη του. Όταν η μία από τις δύο οικογένειες του πελάτη του εκφράζει την επιθυμία να τον επισκεφθεί στο σπίτι του στην Κολωνία, το διαμέρισμα είναι έτοιμο – έχει ακόμη και πεπόνι στο ψυγείο, που αρέσει στον «ένοικο». Ενίοτε περνά κι ο ίδιος ο Ούλμερ παριστάνοντας ένα «συνάδελφο» του πελάτη του.
Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Λεσβία «νοίκιασε» υπάλληλο του Ούλμερ για να τη συνοδεύσει σε μια δεξίωση της εταιρείας όπου εργάζεται, υποδυόμενοι αμφότεροι ένα αγαπημένο ζευγάρι.

Συνταξιούχος παντρεμένος που θέλει να πάει ταξίδι με την παράνομη αγαπημένη του, ζήτησε από τον Ούλμερ τη βοήθειά του. Το πρακτορείο του έστειλε μια πρόσκληση ενός φορέα για ένα συνέδριο πληροφορικής, με διεύθυνση mail και τηλέφωνα στα οποία ανταποκρίνονταν υπάλληλοι του πρακτορείου.

Ο ίδιος ο Ούλμερ ανέφερε στο δημοσίευμα ότι πρόσφατα δοκίμασε μια υπηρεσία με αυτοκίνητα – καθώς ένας πελάτης του που είπε στη γυναίκα του ότι πρέπει να πάει μακριά για μια δουλειά της εταιρείας του [ενώ πήγε ένα κοντινό ταξίδι με την ερωμένη του], έπρεπε να γράψει χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου του…

Το τιμολόγιο είναι τσουχτερό – για τον Ελβετό πελάτη με τη διπλή ζωή οι υπηρεσίες τιμολογούνται με τετραψήφιο νούμερο τον χρόνο και η αμοιβή προκαταβάλλεται. Μια «πρόσκληση» κοστίζει 69 ευρώ ή 99 ευρώ αν σημειώνεται τηλέφωνο επικοινωνίας. Ένα μέιλ με διεύθυνση αποστολέα κοστίζει 59 ευρώ τον μήνα – «υπάρχουν πάντα άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά, προκειμένου να ζήσουν το όνειρό τους» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι ψυχολόγοι, αναφέρεται, θεωρούν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τα ψέματα όταν οι επιθυμίες τους και η πραγματικότητα βρίσκονται σε απόκλιση. Το ψέμα είναι συχνά ένα μέσο στο οποίο καταφεύγουν οι άνθρωποι για να αποφύγουν την πραγματικότητα – «και μερικές φορές μας κάνει καλό», υποστηρίζεται. Σύμφωνα με μια έρευνα για παράδειγμα, το 40% των ανθρώπων λένε ψέματα για να αποφύγουν έναν μπελά ή μια τιμωρία, το 14% για να είναι ευγενείς και το 6% από… τεμπελιά.

Και τι θα γινόταν αν σταματούσαν οι άνθρωποι να λένε ψέματα; Σύμφωνα με τον Αυστριακό ψυχολόγο Π. Στίγκνιτς «ο πλανήτης θα ερημωνόταν, καθώς θα μαστιζόταν από εκατό πολέμους. Οι φανατικοί της αλήθειας λένε ψέματα στον εαυτό τους», σημειώνει και προσθέτει πως πάντως «τα ψέματα έχουν όρια. Και τα όρια βρίσκονται εκεί όπου τα ψέματα πλέον βλάπτουν, τραυματίζουν ή και πονούν κάποιον, ακόμη και αυτόν που τα λέει».

Ηθοποιοί, πληροφορικάριοι, μοντέλα είναι οι εποχικοί υπάλληλοι του πρακτορείου, που διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του και πλέον είναι μια καλοστεκούμενη επιχείρηση. «Δίνουμε πάντα στους πελάτες μας την εντύπωση ότι όλα είναι δυνατά και ότι εμείς είμαστε στο πλευρό τους για να τους βρούμε λύσεις», λέει ο Ούλμερ και απορρίπτει τη μομφή περί «ανηθικότητας». «Εμείς δεν διαλύουμε οικογένειες, αντίθετα τις διατηρούμε», λέει και προσθέτει πως «παράλληλα προσφέρουμε στους ανθρώπους την ελευθερία που έχουν ανάγκη».

Εξάλλου, στο δημοσίευμα καταγράφεται ένα δύσκολο ερώτημα: «η ευτυχία συναρτάται με την αλήθεια; Είναι ευτυχής αυτός που ξέρει τα πάντα;» σημειώνεται, ή μήπως τελικά «είναι ευτυχέστεροι, όσοι δεν γνωρίζουν μερικά πράγματα;».

Για πείτε μου, παρακαλώ.

You May Also Like

Ο χάκερ και η Monopoly

Την είδηση τη διαβάσαμε όλοι: Η γερμανική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο ύποπτο για τη ...

Bitcoin: επανάσταση ή απάτη;

@valia_kaimaki Με τo Bitcoin δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Βλέπω καμιά φορά να το προτείνουν ...

Οδηγίες χρήσης

Στη διάρκεια των διακοπών το τηλέφωνο χτυπά για διαφορετικούς λόγους. Ιδιαίτερα το δεκαπενταύγουστο. Δεν ...

Μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς social media

Πόσους υποψήφιους για τη ρωσική προεδρία γνωρίζουμε; Οι περισσότεροι από εμάς, φαντάζομαι, ελάχιστους από ...

Τι μας «σερβίρισαν» πριν από τις εκλογές #3

Από τα τέλη του 2017 και μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε προτεραιότητά της την ...

Το τέλος των παλιών μέσων ήρθε

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr Τον περασμένο Ιούλιο, το BBC ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περισσότερες ...

X