Εργαστήρια από το Θέατρο Ειδεκανού

Εργαστήρια για ενήλικες διοργανώνει το Θέατρο Ειδεκανού, από τον Οκτώβριο 2013 μέχρι το Μάιο 2014, με στόχο την πρακτική ενασχόληση με το θέατρο, τον κινηματογράφο και το πολυφωνικό τραγούδι μέσα στα πλαίσια ομαδικής δημιουργικής διαδικασίας.

Με αυτή την ευκαιρία, το Θέατρο Ειδεκανού σας προσκαλεί στα ανοιχτά εργαστήριά του, που πραγματοποιούνται την Τρίτη 1η Οκτωβρίου από τις 16:00 στο Πρακτορείο, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν περαιτέρω για τους στόχους των εργαστηρίων, τη δομή και το περιεχόμενό τους.

ημέρα γνωριμίας  – ανοιχτά εργαστήρια

Τρίτη 1η Οκτωβρίου

θεατρικό εργαστήρι | 16:00  – 17:30

πολυφωνικό τραγούδι | 18:00 – 19:15

ντοκιμαντέρ | 19:30 – 20:45

Στο Πρακτορείο (Νικηταρά 19, Αγ. Ομολογητές, Λευκωσία).  Από τις 21:00

και έπειτα μουσική, προβολές, ποτά και κουβέντα στην αυλή του πρακτορείου

 

Περιγραφή Εργαστηρίων

Οκτώβριος 2013 – Μάϊος 2014

Εργαστήρι Θεάτρου

Το θεατρικό εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο, αλλά και σε όσους επιδιώκουν να εμβαθύνουν στη θεατρική πρακτική τους.

Στο Εργαστήρι Θεάτρου δίνεται έμφαση:

  • στην επί ίσοις όροις συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία

  • στη σωματική ενεργοποίηση και στον εμπλουτισμό των σωματικών εκφράσεων των συμμετεχόντων

  • στην επαφή και εξοικείωση με κλασικά και εναλλακτικά είδη θεάτρου

  • στη γνωριμία με σύγχρονες θεατρικές μεθόδους όπως το επινοημένο θέατρο (devised theatre) και το θέατρο ντοκιμαντέρ (verbatim theatre)

Στους συμμετέχοντες δίνεται χώρος για πρωτότυπη θεατρική δημιουργία με λιγότερο ενδιαφέρον στη συμβατική αναπαράσταση και σκηνοθεσία θεατρικών κειμένων. Πάντως, τόσο κείμενα θεατρικά ή λογοτεχνικά όσο ακόμα και κείμενα καθημερινής επικοινωνίας, όπως δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, διαδικτυακές αναρτήσεις, μηνύματα κινητών κ.λπ. μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των εργαστηρίων, ανάλογα και με τα ενδιαφέροντα και τους στόχους των συμμετεχόντων.

Ανεξαρτήτως των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στα εργαστήρια, προτεραιότητα του Θεάτρου Ειδεκανού είναι η δημιουργία συνθηκών ομαδικότητας, ασφάλειας, αλλά και ελευθερίας, ώστε να διευκολυνθούν οι συμμετέχοντες να ενεργοποιήσουν την φαντασία τους, και να ενθαρρυνθούν στη μεταξύ τους συνεργασία και διάλογο μέσα από:

  • ασκήσεις χαλάρωσης

  • θεατρικά παιχνίδια

  • αγωγή λόγου και ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής

  • τεχνικές κλόουν

  • καλλιέργεια σωματικότητας

  • θεατρικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς

Στην ανάπτυξη του εργαστηρίου εντάσσεται και η παραγωγή μικρών θεατρικών δρώμενων είτε σε δημόσιους χώρους είτε στο χώρο του Θεάτρου Ειδεκανού.

Το Εργαστήρι Θεάτρου συντονίζουν η Νικολέττα Βερύκιου και η Έλενα Παυλίδου ενώ οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, με το κάθε εργαστήρι να διαρκεί 2 ώρες και 30 λεπτά.

Μηνιαία συνδρομή 45 ευρώ (για φοιτητές και ανέργους 35 ευρώ).

Στα πλαίσια λειτουργίας του θεατρικού  εργαστηρίου του Θεάτρου Ειδεκανού, θα διοργανώνονται κατά διαστήματα και εργαστήρια μικρότερης διάρκειας σε συγκεκριμένες θεματικές. Όσοι επιθυμούν να ενημερώνονται μέσω email σε σχέση με τα έκτακτα αυτά εργαστήρια μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο eidekanou@gmail.com.

+Πληροφορίες: Νικολέττα Βερύκιου 96670490 | Έλενα Παυλίδου 99849598 

 

Εργαστήρι Πολυφωνικου Τραγουδιου – Το Φωνικο Εργαστηρι

Το Φωνικό Εργαστήρι λειτουργεί ως λεωφορείο που μας πάει από την  Ήπειρο ως την Ιταλία κι από ‘κει μεταμορφώνεται σε πλοίο που αράζει στην Αφρική… Πρόκειται για φωνητικές συναντήσεις ανθρώπων που διευρύνουν τις γνώσεις τους για την πολυφωνική μουσική από διάφορες περιοχές του κόσμου, εμπλέκοντας παράλληλα την καλλιέργεια των φωνών τους σε μια διαδικασία ομαδικής έκφρασης.

Το εργαστήρι πολυφωνικού τραγουδιού απευθύνεται σε ενήλικες που θέλουν να πουν με τις φωνές τους ενωμένες, το κλάμα του εμιγκράντου, και να υμνήσουν μιαν ώρια πιτσουλίνα. Κι ύστερα η πιτσουλίνα τους να συναντήσει έναν Γιάννη που θα’ χει λερώσει το μαντήλι του στη ξενιτιά. Και όλοι μαζί έπειτα, να διώξουν τα κακά πνεύματα μακριά, ψιθυρίζοντας kothbiro… kothbiro

Αν δεν έχεις τραγουδήσει ποτέ πολυφωνικά τραγούδια, και θα ήθελες να αναζητήσεις τις δυνατότητες που παρέχει στη φωνή η συνύπαρξή της σε μια ομάδα φωνών, τότε ένωσε τη φωνή σου μαζί μας, για να δημιουργήσουμε ένα πολυφωνικό σύνολο, το οποίο θα ταξιδέψει μουσικά σε όλο τον κόσμο  προσλαμβάνοντας ήχους και φωνές, για να επιστρέψει τραγούδια.

Τα εργαστήρια πολυφωνικού τραγουδιού θα πραγματοποιούνται μία φορά κάθε εβδομάδα και θα έχουν διάρκεια μία ώρα (πάνω-κάτω).

Τη διδασκαλία του εργαστηρίου αναλαμβάνει η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου.

+Για πληροφορίες:

Παυλίνα Κωνσταντοπούλου 99234819 | pavlinaconstantopoulou@gmail.com

 

Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ και Δημιουργικής Χρήσης Οπτικοακουστικού Υλικού

Σε μια προσπάθεια να κοινωνικοποιηθούν ζητήματα κινηματογραφικής και βιντεογραφικής πρακτικής, το εργαστήρι ντοκιμαντέρ του Θεάτρου Ειδεκανού απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με την ανεξάρτητη παραγωγή ταινιών από home videos και ντοκιμαντέρ μέχρι μικρού μήκους μυθοπλασίες. Η έμφαση του εργαστηρίου δίνεται στην αναζήτηση δημιουργικών λύσεων για την πραγμάτωση ταινιών με υπάρχοντα μέσα και χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες.

1η Θεματική Ενότητα: Ανάπτυξη και Παραγωγή

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου αναλύονται ζητήματα:

–   ανάπτυξης ιδέας ντοκιμαντέρ και συγγραφής σεναρίου ή treatment,

–   κατάρτισης προτάσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης από ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς,

–   ανάπτυξης και πραγμάτωσης παραγωγής.

Στη διάθεση των συμμετεχόντων θα βρίσκεται υλικό για την ανάπτυξη παραγωγής (treatments, σενάρια, συμβόλαια, δικαιώματα χρήσης, release forms και budgets).

2η Θεματική Ενότητα: Τεχνολογική Κατάρτιση

Κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι η διευκόλυνση των συμμετεχόντων στην παραγωγή των δικών τους ταινιών ή ντοκιμαντέρ, γι’ αυτό θα περιλαμβάνει ειδικές θεματικές ενότητες για τη διεύθυνση φωτογραφίας, τη σύνθεση του κάδρου και τον ήχο. Συνεχής ενημέρωση για τις τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από τον εξοπλισμό για τις ανάγκες μιας ταινίας θα παρέχεται στα πλαίσια του εργαστηρίου, στο οποίο θα εξετάζονται και ζητήματα μοντάζ, τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά, ειδικά όσον αφορά στη δημιουργική διαχείριση home-made οπτικοακουστικού υλικού.

Σε όσους συμμετέχοντες δεν διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό, παρέχεται δυνατότητα χρήσης του κινηματογραφικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του Θεάτρου Ειδεκανού για τους σκοπούς δημιουργικής εργασίας.

3η Θεματική Ενότητα: Θεωρητικό Πλαίσιο

Παράλληλα, μέσα από προβολές κινηματογραφικών ταινιών (κυρίως ντοκιμαντέρ), το εργαστήρι τοποθετεί το θεωρητικό πλαίσιο του στην αναζήτηση του ιστορικού και εννοιολογικού πλαισίου κάθε ταινίας, κυρίως όσον αφορά σε ζητήματα κινηματογραφικής πρακτικής και της σχέσης τους με το ύφος κάθε ταινίας. Home-made videos, compilation films, essay films, reality TV, και άλλα γνωστότερα και πιο παγιωμένα είδη ντοκιμαντέρ, καθώς και performances ή ακόμα και ταινίες μυθοπλασίας που προσεγγίζουν μία από τις κατηγορίες του ντοκιμαντέρ, θα απασχολήσουν το εργαστήρι θεωρητικά και πρακτικά στο πλαίσιο κατανόησης της δραματουργικής δομής και των τεχνικών επιλογών τους.

Οι ταινίες που θα απασχολήσουν το εργαστήρι ντοκιμαντέρ του Θεάτρου Ειδεκανού προβλέπεται ότι θα τροφοδοτήσουν και τις εργασίες των συμμετεχόντων, οι οποίοι στα πλαίσια του εργαστηρίου καλούνται να αναπτύξουν ή να ολοκληρώσουν μία ταινία, η οποία μπορεί να είναι ένα μικρό home-video ή ένα ντοκιμαντέρ ή μία μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας με στοιχεία ντοκιμαντέρ.

+Το εργαστήρι ντοκιμαντέρ απευθύνεται όχι μόνο σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες κινηματογραφιστές και παραγωγούς, αλλά και σε όποιον καλείται στα πλαίσια της εργασίας του να κάνει δημιουργική χρήση οπτικοακουστικού υλικού, όπως φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές ή όσους απλώς επιδιώκουν να εξελίξουν τις γνώσεις τους στην παραγωγή ταινιών.

Το εργαστήρι ντοκιμαντέρ του Θεάτρου Ειδεκανού θα πραγματοποιείται δύο φορές εβδομαδιαίως. Διάρκεια κάθε εργαστηρίου μιάμιση ώρα.
Μηνιαίο κόστος συμμετοχής (30 ευρώ / 20 ευρώ άνεργοι και φοιτητές).

Για πληροφορίες: 

Μιχάλης Θεοδώρου 99363589 | mtheod77fam@gmail.com

 

 

 +Δηλώσεις συμμετοχής: eidekanou@gmail.com

 ή στα τηλ. 99849598 και 99363589.

 Η συμμετοχή στα εργαστήρια της 1ης Οκτωβρίου είναι δωρεάν. 

You May Also Like

Το Nicosia Book Fest έρχεται φέτος διαδικτυακά!

Το Nicosia Book Fest έρχεται φέτος διαδικτυακά! Το καθιερωμένο ραντεβού μας με τους χιλιάδες ...

10ο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής

Το 10ο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής μετράει αντίστροφα και ανοίγει τις πόρτες του από τις ...

Ελένη Βιτάλη και Παναγιώτης Μάργαρης στην Κύπρο

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ για φωνή και κιθάρα παρουσιάζουν στην πρώτη τους συναυλία στην Κύπρο ...

Queer Wave 2021: Η ΚΛΗΣΗ του Μάριου Ψαρά

«Μια τρανς γυναίκα δέχεται ένα τηλεφώνημα, για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας της. ...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ |Βραδιά Ανοιχτού Μικροφώνου WRITE CY

Η πλατφόρμα WRITE CY μεταφέρει διαδικτυακά την βραδιά open mic,που πραγματοποιούσε υπο κανονικές συνθήκες ...

Η Μαρινέλλα στην Κύπρο για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις

Η Μαρινέλλα, ο ζωντανός «Μύθος» του ελληνικού τραγουδιού, έρχεται στην Κύπρο για τέσσερις μοναδικές ...

X