Ο ΘΟΚ προσφέρει Θεατρικό Καταφύγιο

Θεατρική ανάπτυξη, υποστήριξη και δημιουργική αλληλεγγύη προσφέρει -εκτός από παραστάσεις- με τη νέα σεζόν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.

«Σε καιρούς κρίσης χρειάζεται να καταφύγουμε στο θέατρο και τον πολιτισμό για ενδυνάμωση, στήριξη και ενίσχυση», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, όπου καταγράφονται μια σειρά από νέες δράσεις, με συμβολικές ή καθόλου χρεώσεις, για να είναι προσιτές στο κοινό.

Στόχος είναι από τη μια η ενδυνάμωση και η σύσφιγξη της σχέσης του κοινού με το θέατρο, από την άλλη να δοθεί η ευκαιρία αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας ανθρώπων που ασχολούνται με το θέατρο, προς όφελος του ευρύτερου κοινού.

«Κίνητρο πίσω από το σχεδιασμό των δράσεων είναι η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η στήριξη όσο το δυνατό περισσότερων ομάδων από τον πολιτισμό και το θέατρο».

thoc_katafygio1thoc_katafygio2thoc_katafygio3

 

Οι δράσεις έχουν ως εξής:

 • ΘΟΚ-ΙΔΕΑ ΚΥΠΡΟΥ

Πρόκειται για μια συνεργασία ανάμεσα στον ΙΔΕΑ ΚΥΠΡΟΥ (Παγκύπριος Σύνδεσμος για το Θέατρο-Δράμα στην Εκπαίδευση) και τον ΘΟΚ, ώστε να προσφέρεται συνεχής θεατρική επιμόρφωση μέσα στη χρονιά σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες αλλά και στο ευρύ κοινό.

Η πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, 16:30-19.30μ.μ. [κάποτε ακολουθούμενη από Σάββατο, 09:30-12:30 στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται] από Οκτώβρη μέχρι Μάη, ο ΙΔΕΑ Κύπρου με τον ΘΟΚ προσφέρουν ένα δημιουργικό τρίωρο ή εξάωρο στον υπόγειο χώρο του κτηρίου του ΘΟΚ.

Τα εργαστήρια θα είναι αυτοτελή (δεν χρειάζεται κάποιος να παρακολουθήσει όλη τη σειρά) με διαφορετική θεματική κάθε μήνα.

Διδάσκουν έμπειροι καθοδηγητές και γνώστες του αντικειμένου, όπως αυτοί προτείνονται από τον ΙΔΕΑ Κύπρου.Οι θεματικές περιλαμβάνουν:

 • Μύθος και Θέατρο στον Σύγχρονο Κόσμο

 • Θέατρο και αφήγηση στην Προσχολική Ηλικία

 • Θέατρο και Εικόνα

 • Θέατρο και Media

 • Φωτισμός ως σύμμαχος στη θεατρική επικοινωνία

 • Δημιουργική επιχειρηματικότητα με το θέατρο

Περισσότερες λεπτομέρειες και το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα στον τύπο και την ιστοσελίδα του Οργανισμού.

 • Θεατρωθείτε! Θεατρικά Εργαστήρια για παιδιά 9-17 ετών

9-12 ΕΤΩΝ (β’ κύκλος Δημοτικού): Ανάπτυξη θεατρικών ικανοτήτων και δημιουργικότητας μέσα από ασκήσεις κίνησης, φωνητικής και θεατρικό παιγνίδι.Η κάθε ομάδα συναντιέται κάθε Τετάρτη, 4:00-5.30μ.μ. και Σάββατο 10:00-11:30π.μ.

12-15 ΕΤΩΝ (Γυμνάσιο): Η ομάδα συναντιέται κάθε Τετάρτη, 6:00-7:30 μ.μ. και Σάββατο 12:00-1:00μ.μ. Η θεματική του εργαστηρίου επικεντρώνεται σε ορθοφωνία, ανάπτυξη της δημιουργικότητας, life skills, δεξιότητες λειτουργίας σε ομάδα.

16-17 ΕΤΩΝ (α’ και β’ Λυκείου): Ανάδειξη της προσωπικότητας, πολιτιστική εκπαίδευση, δημιουργική αυτοπεποίθηση, ενδυνάμωση βασικών στοιχείων θεατρικής αγωγής για μεγαλύτερα παιδιά, που ενδιαφέρονται για την τέχνη του θεάτρου. Δεν αποτελεί εργαστήρι προετοιμασίας εξετάσεων. Η ομάδα συναντιέται κάθε Σάββατο απόγευμα 3-6μ.μ.

+ Γίνονται δεκτά μόνο μέχρι 20 παιδιά για κάθε ομάδα.

Έναρξη μαθημάτων: 2 Οκτωβρίου

Χώρος διεξαγωγής των εργαστηρίων: υπόγειο του Κτηρίου ΘΟΚ.

Πληροφορίες για τα εργαστήρια: Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ, 22864320-1.

 • Δείτε μας αλλιώς: Συνεργασία ΘΟΚ – Σχολής Τυφλών Απόστολος Βαρνάβας

Εργαστήρια για άτομα με προβλήματα όρασης, για όλες τις παραγωγές του ΘΟΚ Ανοίγουμε τις πόρτες των παρασκηνίων στα άτομα με οπτική αναπηρία για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα-ευκαιρία να μας ‘δουν διαφορετικά’.

Οι επισκέψεις περιλαμβάνουν προσφορά περίληψης και οπτικής περιγραφής των σκηνών του έργου σε μπρέιγ ή και εκτύπωση με μεγεθυμένους χαρακτήρες, πρόγραμμα εξοικείωσης πριν την παράσταση με το σκηνικό χώρο, τα κοστούμια και τους ηθοποιούς.

 • Ελάτε κοντά! Συναντήσεις με Ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος

Το Θεατρικό καταφύγιο θα φιλοξενεί επίσης συζητήσεις και συναντήσεις με  ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος και κοινών χαρακτηριστικών, με κύριο σκοπό την εμψύχωση, την ενίσχυση, την ενδυνάμωση των ατόμων που ασχολούνται με το θέατρο, είτε στην εκπαίδευση, είτε στο χώρο του επαγγελματικού, είτε άλλες ομάδες.

Ο στόχος είναι να υπάρχει ένα ελεύθερο πεδίο ανταλλαγής απόψεων στο οποίο να μπορούν να αξιοποιηθούν και εισηγήσεις ατόμων που μπορεί να θέλουν να προσφέρουν.

Οι συναντήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Διδάσκοντας Θέατρο:  Ο εκπαιδευτής, τα εφόδια που του παρέχονται, οι ευκολίες, οι δυσκολίες, οι νέες τάσεις

• Εργαζόμενες μητέρες, πατέρες, θεατροθεραπεία, πώς το θέατρο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην καθημερινότητα, αλλά και στη συγκρότηση του ίδιου μας του εαυτού όταν οι απαιτήσεις μας κάνουν χίλια κομμάτια.

• Εφηβεία: Πώς να βρω τη θέση μου στην ομάδα;  Το θέατρο προσφέρει βασικότατες δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει το πέρασμα από την εφηβεία ευκολότερο και να ενδυναμωθεί η αυτοπεποίθηση του ατόμου

• Συναντήσεις/συζητήσεις για το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων με παιδιά.  Προοπτικές, ευκολίες, ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών.

• Θεατρική γραφή για εφήβους και νέους.

• Χρήσιμα εφόδια για μέλη ερασιτεχνικών ομάδων.

 • Ανοιχτές δοκιμές: Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς σε σχέση με τις παραγωγές του ΘΟΚ της Σκηνής 0-18

Στα πλαίσια των δράσεων του Θεατρικού Καταφυγίου, θα προσφέρονται στοχευμένα εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης, ως ακολούθως:

• ένα εργαστήρι για δασκάλους ή/και καθηγητές, μαζί με τα παιδιά τους, ημέρα Σάββατο, περίπου δύο βδομάδες πριν την πρεμιέρα, στο οποίο η ομάδα παραγωγής ανοίγει τη δοκιμή της για το σκοπό αυτό.

• έντυπο υλικό θα διανέμεται στους συμμετέχοντες στο εργαστήρι, με πληροφορίες για τους συντελεστές και την παράσταση, δραστηριότητες προετοιμασίας και δίπλωμα συμμετοχής. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να παρακολουθήσουν τον τρόπο δουλειάς του σκηνοθέτη με τους ηθοποιούς και ακολούθως να συμμετάσχουν σε ένα δημιουργικό πάρε δώσε με τη βοήθεια του σκηνοθέτη.

+ Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα μαζί με το πρόγραμμα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. 

Όλες οι πληρωμές θα γίνονται με αγορά από το ταμείο του ΘΟΚ εισιτηρίου για τα εργαστήρια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προπληρώνουν και να κρατούν θέση με τον τρόπο αυτό. 

Για πληροφορίες τηλ. 22864320-1.

You May Also Like

Εκλάπη το ροζάριο της Μαρίας Α΄ της Σκωτίας

Το βράδυ της Παρασκευής, η βιτρίνα στην οποία προβαλλόταν το ροζάριο βρέθηκε ανοιχτή και ...

Πρώτος δίσκος από τους Zilla Project

«This one’s for the President» είναι ο τίτλος του πρώτου CD της κυπριακής blues-rock ...

ΚΑΝΝΕΣ 2019:Εκπλήξεις από Κορέα και Βέλγιο, απογοήτευση από Ταραντίνο

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης* Μια κορεάτικη μαύρη σάτιρα, «Παράσιτο» από τον Μπονγκ Τζουν ...

Phototellers | Κάθε κείμενο, μια εικόνα

Phototellers είναι ένα project που ξεκίνησε την πρώτη μέρα του Φλεβάρη του 2013 από ...

Συμμετοχή Κύπριου εικαστικού στην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Στην πολύπτυχη δράση «Ταυρο-ετερό-τητα» που φιλοξενείται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε ...

H Nico Sell πρώτη ομιλήτρια στο TEDxLimassol

Η Nico Sell, η «πιο προστατευμένη γυναίκα στον κόσμο» είναι η πρώτη ομιλήτρια στο ...

X