Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης στο Σπίτι της Συνεργασίας

Ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΟΙΔΕ), τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013, στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βίντεο κινουμένων σχεδίων του ΟΙΔΕ για το Κείμενο Πολιτικής «Διαφοροποιώντας την αντίληψή μας για την Παιδεία στην Κύπρο».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, ποδηλατικό γύρο της Λευκωσίας, ζωγραφική, τοιχογραφίες, αφήγηση παραμυθιών για παιδιά, ζωντανή ραδιοφωνική αναμετάδοση από το MYCY radio, διαγωνισμό ταβλιού, μουσική από τους Gommalar, παρουσιάσεις διαφόρων τοπικών και διεθνών ΜΚΟ και κυπριακό φαγητό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 με την απόφαση 36/67 των Ηνωμένων Εθνών κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. για να διαδώσει και για να ενδυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης ανάμεσα στα έθνη και τους ανθρώπους.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης τιμάται ανά το παγκόσμιο μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού για θέματα σχετικά με την ειρήνη.

Η θεματική της Ημέρας για τη φετινή χρονιά είναι «Εκπαίδευση για την Ειρήνη».  Καλούμαστε να εξετάσουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ειρήνη στην καλλιέργεια μιας παγκόσμιας πολιτότητας.

«Δεν είναι αρκετό να διδάσκουμε στα παιδιά πώς να διαβάζουν, να γράφουν και να μετράνε. Η εκπαίδευση πρέπει να καλλιεργεί τον σεβασμό για τους άλλους και για τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, να βοηθά τους ανθρώπους να δημιουργούν πιο δίκαιες, και ειρηνικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.» – Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν

Ο «Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΟΙΔΕ)» ανέλαβε την πρωτοβουλία να  αναπτύξει, μέσα από μια ιδιαίτερα συμμετοχική διαδικασία, ένα κείμενο πολιτικής όπου να αποτυπώνεται το όραμά του για την παιδεία στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής, γλωσσικά και θρησκευτικά πλουραλιστικής κοινωνίας στην Κύπρο και θεωρεί τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης ως αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας αυτής.

Προς τιμήν της ημέρας αυτής, ο ΟΙΔΕ έχει συνάψει συνεργασίες με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς για να γιορτάσει την ειρήνη και να διοργανώσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

+ Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης γιορτάζεται στο Σπίτι της Συνεργασίας [στη Νεκρή Ζώνη, έναντι του Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία], στις 22 Σεπτεμβρίου από τις 16:00 μέχρι τις 22:00.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με: CCMC, CYINDEP, German Cypriot Youth Exchange, Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών ‘Ενωμένη Κύπρος’, KTOS, KTOEOS, Management Centre, Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ, Peace Players Κύπρου, POST Research Institute, SeeD, Synthesis Centre, Youth Power
Διεθνείς Εταίροι: Cercle de Paix, Pacifest, International Cities of Peace, Standing Together to Enable Peace Trust, No Hate Speech Movement και με τη στήριξη των: Synthesis Centre, Synergia Media.

You May Also Like

«Μουσικοχορευτικά δειλινά» στη Λευκωσία

Ο Δήμος Λευκωσίας ξεκινά μια σειρά από «μουσικοχορευτικά δειλινά» κάθε Πέμπτη στην πλατεία Ελευθερίας. ...

Η Angelita Jimenez στο Aqua Beach Bar

Mια από τις πιο χαρισματικές και συναρπαστικές τραγουδίστριες της βραζιλιάνικης μουσικής σκηνής σήμερα, την ...

«Κυπριακά Μουσεία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», ημερίδα στο ΤΕΠΑΚ

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα θα απασχολήσει την Ημερίδα του ΤΕΠΑΚ στις 21 Μαρτίου, καθώς ...

Ατομική Έκθεση “Afterparty” – Αλέξανδρος Βασμουλάκης

Η Γκαλερί Eins είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου ...

Cyprus Queer Perspectives στο CVAR

Η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου ανακοινώνει τη διεξαγωγή της έκθεσης Cyprus Queer Perspectives, μιας ...

Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ 2019

Για δεύτερη χρονιά φέτος πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σκαλί» Αγλαντζιάς το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, ...

X