Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης στο Σπίτι της Συνεργασίας

Ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΟΙΔΕ), τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013, στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βίντεο κινουμένων σχεδίων του ΟΙΔΕ για το Κείμενο Πολιτικής «Διαφοροποιώντας την αντίληψή μας για την Παιδεία στην Κύπρο».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, ποδηλατικό γύρο της Λευκωσίας, ζωγραφική, τοιχογραφίες, αφήγηση παραμυθιών για παιδιά, ζωντανή ραδιοφωνική αναμετάδοση από το MYCY radio, διαγωνισμό ταβλιού, μουσική από τους Gommalar, παρουσιάσεις διαφόρων τοπικών και διεθνών ΜΚΟ και κυπριακό φαγητό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 με την απόφαση 36/67 των Ηνωμένων Εθνών κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. για να διαδώσει και για να ενδυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης ανάμεσα στα έθνη και τους ανθρώπους.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης τιμάται ανά το παγκόσμιο μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού για θέματα σχετικά με την ειρήνη.

Η θεματική της Ημέρας για τη φετινή χρονιά είναι «Εκπαίδευση για την Ειρήνη».  Καλούμαστε να εξετάσουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ειρήνη στην καλλιέργεια μιας παγκόσμιας πολιτότητας.

«Δεν είναι αρκετό να διδάσκουμε στα παιδιά πώς να διαβάζουν, να γράφουν και να μετράνε. Η εκπαίδευση πρέπει να καλλιεργεί τον σεβασμό για τους άλλους και για τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, να βοηθά τους ανθρώπους να δημιουργούν πιο δίκαιες, και ειρηνικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.» – Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν

Ο «Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΟΙΔΕ)» ανέλαβε την πρωτοβουλία να  αναπτύξει, μέσα από μια ιδιαίτερα συμμετοχική διαδικασία, ένα κείμενο πολιτικής όπου να αποτυπώνεται το όραμά του για την παιδεία στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής, γλωσσικά και θρησκευτικά πλουραλιστικής κοινωνίας στην Κύπρο και θεωρεί τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης ως αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας αυτής.

Προς τιμήν της ημέρας αυτής, ο ΟΙΔΕ έχει συνάψει συνεργασίες με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς για να γιορτάσει την ειρήνη και να διοργανώσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

+ Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης γιορτάζεται στο Σπίτι της Συνεργασίας [στη Νεκρή Ζώνη, έναντι του Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία], στις 22 Σεπτεμβρίου από τις 16:00 μέχρι τις 22:00.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με: CCMC, CYINDEP, German Cypriot Youth Exchange, Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών ‘Ενωμένη Κύπρος’, KTOS, KTOEOS, Management Centre, Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ, Peace Players Κύπρου, POST Research Institute, SeeD, Synthesis Centre, Youth Power
Διεθνείς Εταίροι: Cercle de Paix, Pacifest, International Cities of Peace, Standing Together to Enable Peace Trust, No Hate Speech Movement και με τη στήριξη των: Synthesis Centre, Synergia Media.

You May Also Like

ΚΥΠΡΙΑ 2013 | ΜΟΥΣΙΚΗ | «Μότσαρτ: η ζωή ενός μύθου που σημάδεψε την ιστορία της μουσικής»

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου παρουσιάζει την πρώτη συναυλία στο φεστιβάλ Κύπρια στις 3 ...

«Το Μεσαιωνικό Βασίλειο της Κύπρου και οι Σταυροφορίες»

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη ...

Elektronik Meditation και Plain History στο Ίδρυμα ARToς

Η Λουβάνα Δίσκοι και το Ίδρυμα ARTos παρουσιάζουν μια μουσική βραδιά με τους Elektronik ...

20 Εκδηλώσεις για να αποχαιρετήσεις το Φεβρουάριο

Ο Φεβρουάριος είναι κιόλας στο τέλος τους, κι εμείς είμαστε έτοιμοι να αποχαιρετήσουμε τον ...

«Εκπαίδευση και πολιτική στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, 1878-1945»

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη ...

Φεστιβάλ Αγλαντζιάς 2013|Σοφία Παπάζογλου και ΜΑΚΑΜ

Στα  πλαίσια του Φεστιβάλ Αγλαντζιάς, τη Δευτέρα 23/9, θα πραγματοποιηθεί μια μουσική βραδιά με ...

X