3ο Afro Banana Republic στο δάσος Αθαλάσσας

Ενα ολόκληρο χρόνο είχαν στο μυαλό τους την τρίτη έκδοση του μουσικού φεστιβάλ «The Afro Banana Republic» (ABR) οι διοργανωτές του. Και ζητούσαν την παραχώρηση του εγκαταλειμμένου σήμερα στρατοπέδου 361 στο δάσος της Αθαλάσσας, στην περιφέρεια της Λευκωσίας, ως χώρου διεξαγωγής του.

Έξι μήνες μετά το πρώτο αίτημα, πήραν την κρατική άδεια και τέσσερις μήνες πριν τη μεθαυριανή πραγματοποίηση του φεστιβάλ, ξεκίνησε ο σχεδιασμός της «ολικής επαναφοράς» ενός ανεκμετάλλευτου αστικού χώρου.

Το 3ο Afro Banana Republic βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν το άνοιγμα των πυλών του, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 17:00.

Το φεστιβάλ

Σκοπός των διοργανωτών του φεστιβάλ είναι μεταξύ άλλων η ενθάρρυνση της συνεργασίας μουσικών και καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικά πεδία, σε μια προσπάθεια αναζήτησης των εγχώριων ταλέντων του εναλλακτικού χώρου.

Γι’ αυτό και από την κύρια ομάδα των διοργανωτών, μια πολύ μεγάλη δημιουργική ομάδα συμβάλλει στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ αλλά και στο στήσιμό του, που είναι -εν προκειμένω- το ήμισυ του παντός.

Για τη φετινή τρίτη έκδοση του φεστιβάλ έχει επιλεγεί ως χώρος διεξαγωγής το παλιό, εγκαταλειμμένο στρατόπεδο 361 στο δάσος της Αθαλάσσας, εξ ου και ο τίτλος της διοργάνωσης Colony 361.

«Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση αστικών χώρων που είναι ανεκμετάλλευτοι», σημειώνει η Μάρθα Γεωργίου, εκ των ιδρυτικών μελών του Afro Banana Republic.

Θα προσθέταμε πως στο πλαίσιο της μεγάλης συζήτησης για την έλλειψη πολιτιστικής υποδομής, η μετατροπή των πολλών εγκαταλειμμένων χώρων (είτε πρόκειται για στρατόπεδα είτε για αποθήκες) που βρίσκονται σκορπισμένοι στον ευρύτερο αστικό χώρο είναι ίσως η μοναδική λύση.

Και η απόδειξη πως όταν κανείς θέλει, μπορεί να κάνει αυτή τη μετατροπή, υπάρχει χάρη στην οπτικογράφηση της αλλαγής του στρατοπέδου σε συναυλιακό χώρο, και δη τριών σκηνών.

Μπάντα one-off

Όλα ξεκίνησαν από την επιθυμία των διοργανωτών του φεστιβάλ να διαδώσουν την afro beat μουσική στην Κύπρο, αναφέρει στον «Π» η Μάρθα Γεωργίου σχετικά με τη δημιουργία της μπάντας Afro-Μπάντα Banana.

Πρόκειται για μια πολυμελή μπάντα αφιερωμένη στον ήχο της afrobeat μουσικής, αποτελούμενη από τους καλύτερους μουσικούς που διαθέτει το νησί: πρόκειται για τους Αντρέα Παντελή στα πλήκτρα, Μιχάλη Μιχαήλ στην τρομπέτα, Χάρη Ιωάννου στο σαξόφωνο, Λευτέρη Μουμτζή στο μπάσο, Νίκο Κουκουβήνο στο τρομπόνι, Ερμή Μιχαήλ στην ηλεκτρική κιθάρα, Αντρέα Στεφάνου στα κρουστά και Στέλιο Ξυδιά στα ντραμς.

Εκ των κύριων διοργανωτών του φεστιβάλ επίσης, ο dj Cotsios O Pikatillis, ο οποίος ζώντας και ακούγοντας το είδος της afrobeat μουσικής στο Βερολίνο ήθελε να το μεταφέρει στην Κύπρο, θα ανεβεί στη σκηνή ως γκεστ για να ερμηνεύσει με την μπάντα κάποια κομμάτια.

Οι τρεις σκηνές

Στις τρεις σκηνές του φεστιβάλ θα ανεβούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα επιδοθούν σε μουσικές από τη σουίνγκ και το κλασικό afrobeat μέχρι την κλασική ροκ και την ηλεκτρονική, τη soul, την χιπ χοπ, την underground disco και τη βερολινέζικη techno.

Η μία από τις τρεις σκηνές θα στηθεί σε ένα από τα κουβούκλια του στρατοπέδου, ενώ οι άλλες δύο θα στηθούν υπαίθρια.

Εκτός από τις παράλληλες μουσικές παρουσιάσεις, η πολυσυλλεκτική ομάδα καλλιτεχνών του ABR, εντάσσει στον χώρο και άλλα μέσα έκφρασης της σύγχρονης εναλλακτικής κουλτούρας όπως διαδραστικά γλυπτά, 3D visual παραστάσεις, fashion design, διαδραστικές οπτικές εγκαταστάσεις, παραγωγή animation, street art, edible art και πεντανόστιμα ξεχωριστά εδέσματα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Σκηνή In The Camp (ώρα έναρξης 18:00)

John Pikpas, Casus Belli – LIVE, Koulla P Katsikoronou, Afro-Μπάντα Banana – LIVE, Γιώργος Σίσαμος, Cotsios o Pikatillis, Jimmy Jib (Echovolt Rec. – Βερολίνο), Mr. Ties (Homopatik) – Βερολίνο

  • Σκηνή In The Woods (ώρα έναρξης 00:00)

NECO (Golden Gate), Tony Cusack aka Neti Neti, ED DAVENPORT, Turmspringer (Tonkind, Get Physical), Teknon Brutus

  • Σκηνή In The Box (ώρα έναρξης 01:00)

Mr. Fox, Mpakkallis (Simply Nick), Astronaut

+ Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου από τις 17:00. Εισιτήρια προς 12 ευρώ, στο δάσος Αθαλάσσας. Πληροφορίες και χάρτης τοποθεσίας www.afrobananarepublic.com.

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή η Λίνα Ζένιου Παπά

Η Κύπρια ηθοποιός Λίνα Ζένιου Παπά «έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, ...

Ο Banksy στους δρόμους της Νέας Υόρκης

Ο Banksy, ένας από τους κορυφαίους grafitti artists στον κόσμο, έχει καταλάβει τους τοίχους ...

Κηδεύτηκε ο Παύλος Μάτεσις

Στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο του Παπάγου, αναπαύεται πλέον ο συγγραφέας του πολυδιαβασμένου ...

Επιστημονικό συνέδριο: ″ΧΥΤΡΟΙ-ΚΥΘΡΕΑ: Χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, Πολιτισμού και Προσφοράς″

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 ο Δήμος Κυθρέας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ...

Ένα πολύτιμο βιβλίο στο Μουσείο Καζαντζάκη

Το συλλεκτικό αντίτυπο του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ...

X