Στην Κύπρο η Αμερικανίδα καλλιτέχνις Marie Watt

Την Μαρί Γουάτ φιλοξενεί στην Κύπρο η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, για μια σειρά από δραστηριότητες.

Η Μαρί Γουάτ, γνωστή για τα έργα της σειράς Blanket, θα εγκαινιάσει το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου μια έκθεση ζωγραφικής στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη Τζον Κόνιγκ.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και το έργο της Μαρί Γουάτ «Blanket Series: Continuum (Book I/Book III)» του 2007.

Στο μεταξύ, η ίδια θα δώσει μια διάλεξη στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα ARTος ενώ το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει ένα εργαστήρι ραπτικής σε κύκλο, στο Κέντρο J. William Fullbright, δίπλα από το Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία.

Η έκθεση

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του προγράμματος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών «Τέχνη στην πρεσβεία», ο πρέσβης Τζον Κόνιγκ και η σύζυγός του Νάταλη, επεδίωξαν να «βρουν έργα, τα οποία θα ικανοποιούσαν το δικό τους γούστο και θα είχαν σχέση με το θέμα ‘εξέλιξη της ιστορίας, εξέλιξη των εννοιών’» πιστεύοντας ότι το θέμα αυτό θα καθοδηγούσε τους ίδιους και τους καλεσμένους τους σε καλύτερη κατανόηση της Κύπρου μέσα από την τέχνη.

«Σ’ αυτό το νησί με τη μακρά και πολυεπίπεδη ιστορία, γεγονότα, ακόμα και αντικείμενα προβάλλουν νόημα βασισμένο στο διαχρονικό λόγο, ανάμεσα σε άτομα και ομάδες, μέσα σε ένα σύνθετο πλέγμα σχέσεων εξουσίας. Προσπαθούμε να τα κατανοήσουμε σήμερα για να καταλάβουμε τους εαυτούς μας» αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο πρέσβης Κόνιγκ.

Η Μαρί Γουάτ περιγράφει τον εαυτό της ως «μισή καοουμπόισσα, μισή Ινδιάνα» και φέρνει αυτό το δυασμό στην τέχνη της.

Συμπεριλαμβάνει καθημερινά αντικείμενα –πέτρες, στάχυα αραβοσίτου, κουβέρτες και μαξιλάρια- στα έργα της που είναι κοινά στην παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία και μη εμπορικά ως προς τον χαρακτήρα.

MARIEWATT

Διάλεξη και εργαστήρι

Η Μαρί Γουάτ θα δώσει μια διάλεξη για το έργο της στο Πολιτιστικό Κέντρο ARTos στους Άγιους Ομολογητές την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 19:30.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει εργαστήρι ραπτικής σε κύκλο στο Κέντρο J. William Fulbright, δίπλα από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, από τις 11:00 μέχρι τις 14:00.

Το εργαστήρι ραπτικής σε κύκλο θα είναι ανοικτό για το κοινό.

Λαμβάνοντας κάποιος μέρος στο εργαστήρι θα αφήσει την σφραγίδα του σε ένα νέο κομμάτι τέχνης. Εμπειρία στη ραπτική δεν είναι απαραίτητη ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να εναλλάσσονται.

Η Μαρί Γουάτ πιστεύει ότι η ραφή ενός προσώπου είναι τόσο μοναδική όσο και τα δακτυλικά του αποτυπώματα, ή η υπογραφή του. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα νήματα στο τέλος θα συναντηθούν και διασταυρωθούν δημιουργώντας ένα παραβολισμό για το πώς όλοι συσχετιζόμαστε και ενωνόμαστε.

Στο εργαστήρι θα υπάρχει και μπουφέ.

+ Πληροφορίες: Jessica Banuls στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, τηλ. 22393573.

You May Also Like

Buffer Fringe 2020:«Μετα-τόπιση»

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe θα πραγματοποιηθεί, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, ...

Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας στο Ίδρυμα ARTos

Το Ίδρυμα ARTos φιλοξενεί τις προβολές των βραβευμένων ταινιών του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού ...

Έναρξη καταβολής έκτακτης χορηγίας σε επαγγελματίες Τεχνών και Πολιτισμού

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε ότι άρχισε σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, η ...

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2020

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του ...

Η Χέλεν Μίρρεν επιλέχθηκε για το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ), επέλεξε φέτος για τη συγγραφή του ...

Διεθνής Μέρα Μουσείων στη Λευκωσία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Εθνολογικό Μουσείο Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου   Κέντρο Εικαστικών ...

X