Ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο Λεμεσού για τις Εργατικές Κατοικίες

Μια ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου έφτασε στα γραφεία μας, με θέμα τις δηλώσεις του σχετικά με την κατεδάφιση των Εργατικών Πολυκατοικιών στη Λεμεσό.

Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Φωνή της Λεμεσού» για το θέμα που απασχολεί σημαντική μερίδα των Λεμεσιανών αυτό το διάστημα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν χρειάζεται μάθημα για τη διατήρηση κτηρίων από κανένα, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό του προς τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, γιατί σε δημόσια συζήτηση για το θέμα δεν προσκλήθηκε ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επανέλαβε, δε, την απόφαση του Δήμου Λεμεσού για κατεδάφιση των Εργατικών Κατοικιών της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου.

Στην ανοιχτή του επιστολή προς τον Δήμαρχο Λεμεσού, γράφει ο Πέτρος Παύλου:

Αξιότιμε κύριε Ανδρέα Χρίστου,

Με έκπληξη και ανησυχία διάβασα στην εφημερίδα Φωνή της Λεμεσού τις δηλώσεις σας σχετικά με το ζήτημα που προκύπτει για την κατεδάφιση των Εργατικών Πολυκατοικιών στην Λεμεσό.

Τόσο η μορφή όσο και το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου που αναπτύσσετε αποδεικνύουν την αλαζονεία που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Δήμου κι εσάς του ιδίου. Δεν συζητάμε την άποψη «του καθενός» κύριε Χριστού. Τις δικές σας αποφάσεις αμφισβητούμε που αποδεικνύονται να είναι αποφάσεις του «καθενός» και όχι του – μεταξύ άλλων – εκλελεγμένου προστάτη της ιστορίας της πόλης.

A. Αφού ζήσατε «τις δημοτικές πολυκατοικίες παθκιά παθκιά, όταν κάποιοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους και όταν κάποιοι δεν πήραν χαμπάρι ότι τα 2/3 είχαν κατεδαφιστεί» γιατί επιθυμείτε να εξαφανίσετε το 1/3 της «παθκιάς» που απέμεινε;

B. «(…) θα στοιχίσει δύο φορές περισσότερο να φτιάξεις αυτά τα κτήρια από το να τα κτίσεις από την αρχή (…) τώρα που ο Οργανισμός Αναπτύξεως Γης διαλύεται, ο Δήμος δεν μπορεί να κτίσει ούτε έναν γουμά». Ας σταματήσει επιτέλους η ανέντιμη αναγωγή του κάθε προβλήματος στην οικονομική κρίση. Αυτός δεν μπορεί να είναι λόγος για την κατεδάφιση του οποιουδήποτε σημαντικού κτηρίου. Δική σας δουλειά είναι να βρείτε τρόπους για να διατηρήσετε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά σε αυτές τις δύσκολες εποχές ή τουλάχιστον να την αφήσετε να αποτελέσει αρχαιολογία για το μέλλον. Την πόλη την γεμίσατε café και μπαρ. Για σκεφτείτε λίγο… πρέπει να υπάρχει τρόπος.

Γ. «(…) παρά το γεγονός ότι οι πολυκατοικίες δεν έχουν καμιά αρχιτεκτονική αξία παρά μόνο συναισθηματική». Από πότε το συναίσθημα δεν αποτελεί λόγο για την αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής ιστορίας μιας πόλης; Αφού τα έχετε τόσο καλά σχεδιασμένα δώστε μας σας παρακαλώ τα κριτήρια αξιολόγησης των κτηρίων της Λεμεσού, έτσι που να μάθουμε κι εμείς πια είναι τα μέτρα και τα σταθμά. Έχετε παραχαράξει την αρχιτεκτονική παράδοση της πόλης αποκλειστικά μέσα από τα κτήρια της αποικιοκρατίας και τα αρχοντικά της αστικής τάξης.

Το «συναίσθημα» ίσως να μην συνηθίζεται στην λειτουργία του «developer», σας υπενθυμίζω όμως πως είστε Δήμαρχος και όχι «developer». Πρέπει να «συναντήσετε – λοιπόν –  όσους χρειάζεται» για να «καταλάβετε» εσείς κύριε Δήμαρχε. Έτσι μόνον ίσως να καταφέρετε να συμφιλιωθείτε με το «συναίσθημα» σας (ποιότητα απαραίτητη πιστεύω για κάποιον που φέρει το αξίωμα σας). Σταματήστε επιτέλους να παίζετε τον ξερόλα, τρέφετε μαύρα μεσάνυχτα κι έχετε εξευτελίσει οτιδήποτε εκπροσωπείτε.

Ακόμη και την μνήμη της εργατικής τάξης. Απέραντη θλίψη!

Με τιμή,

Πέτρος Παύλου

Στο θέμα των Εργατικών Κατοικιών είχε αναφερθεί και ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Παπαθωμάς στη στήλη που διατηρεί στο έντυπο Παράθυρο, κάθε Κυριακή στην εφημερίδα Πολίτης. Δείτε το κείμενό του, εδώ. Ο Κων. Παπαθωμάς γράφει για το ίδιο θέμα και αυτή την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, στο έντυπο «Π».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

You May Also Like

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ: 90 χρόνια σε 12 μέρες

Η εφημερίδα Πολίτης και το πολιτιστικό ένθετο Παράθυρο παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Κώστα Μόντη, ...

Το κοινό ανταποκρίθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Σημαντική αύξηση στην πώληση των εισιτηρίων του σε σχέση με την περσινή χρονιά κατέγραψε ...

Σήμα κινδύνου για το Θέατρο Σκάλα

Γράφει ο Βάσος Βάσου Τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει το Θέατρο ΣΚΑΛΑ στη Λάρνακα, 20 ...

«Ταξίδι μεγάλης μέρας προς τη νύχτα» στον ΘΟΚ

Ενα κλασικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ επέλεξε ο ΘΟΚ για να παρουσιάσει στην Κεντρική ...

THE PERFORMANCE SHOP / .pelma.lia haraki

Η ομάδα .pelma.lia haraki άνοιξε ήδη στη Λεμεσό το κατάστημα THE PERFORMANCE SHOP, το οποίο ...

Εικόνες από το 13o Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού OUT-SITE / Vol.1

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΟΜΑΔΑ ΠΕΝΤΕ/Into the Stillness MELISSA GARCIA CARRO/To lose ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΦΗ/Faded Encapsulation .PELMA.LIA HARAKI/Re-writing ...

X