Η Κύπρος με προτάσεις στη Διεθνή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών

Πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη της πολιτικής για μετατροπή των βυζαντινών μνημείων σε τζαμιά στην Τουρκία υπέβαλε στη διεθνή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών.

Την Επιτροπή [www.kebys.org] εκπροσώπησαν στη τριήμερη συνάντηση των εθνικών επιτροπών από όλο τον κόσμο, ο πρόεδρός της βυζαντινολόγος Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και ο Γενικός Γραμματέας δρ Ιωάννης Ηλιάδης.

Οι εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 20-22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάδειξης των βυζαντινών σπουδών σε ολόκληρο τον κόσμο, προτάσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα που αναδεικνύουν τον κόσμο του Βυζαντίου στις διάφορες χώρες και τρόποι αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας με σκοπό, τόσο την προώθηση των βυζαντινών σπουδών και την πρόσβαση στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαλεία (βάσεις δεδομένων), όσο και την οικονομική στήριξη (υποτροφίες, ερευνητικά προγράμματα) και επαγγελματική αποκατάσταση των νέων βυζαντινολόγων (προσφορά νέων θέσεων εργασίας).

Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η νέα ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών.

Στις εργασίες της συνάντησης συζητήθηκε επίσης διεξοδικά το επόμενο διεθνές Βυζαντινολογικό Συνέδριο στο Βελιγράδι (2016) ενώ πολύ πιθανό το μεθεπόμενο -του 2021- να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία. 

Στις προτάσεις της Κυπριακής Επιτροπής, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα, συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής ηλεκτρονικών συνδέσμων για το θέμα της αρχαιοκαπηλίας και της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, με παράλληλη ανάρτηση κλεμμένων κυπριακών αρχαιοτήτων από τα κατεχόμενα, οι οποίες θα διοχετεύονται στους βυζαντινολόγους ανά το παγκόσμιο για να ενημερώνουν την Κύπρο για τυχόν εντοπισμό τους σε δημοπρασίες ή ιδιωτικές συλλογές.

Η Κυπριακή Επιτροπή εξασφάλισε την παρουσία της και στην Τεχνική Επιτροπή της Διεθνούς Επιτροπής με τη συμπερίληψη του δρος Ηλιάδη μεταξύ των μελών της και κατέγραψε το ενδιαφέρον της για τη διενέργεια του μεθεπόμενου Διεθνούς Βυζαντινολογικού Συνεδρίου (2021) στη Λευκωσία, ως ανταπόδωση στην τότε απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής να διενεργείτο στη Λευκωσία το 1974 αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής.

Η Κυπριακή Επιτροπή ενημέρωσε τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες και για την επικείμενη έλευση των επαναπατριζόμενων κειμηλίων από τη Χάγη και τη Γερμανία. 

Κατάθεσε, τέλος, πρόταση ψηφίσματος, στο οποίο εκφράζεται η αγωνία και το έντονο ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητος των Βυζαντινολόγων για την πολιτική μετατροπής βυζαντινών μνημείων σε τζαμιά στην Τουρκία [π.χ. Αγ. Σοφία Τραπεζούντος, Μονή Στουδίου της Κωνσταντινούπολης και αλλού].

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με πέντε παραγωγές

Πέντε θεατρικά σχήματα συμμετέχουν στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2017 το οποίο ...

Έρχεται την 1η Αυγούστου τo Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Πιστό στο καλοκαιρινό του ραντεβού, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιστρέφει για όγδοη συνεχή ...

Τεν Τεν κινηματογραφικός [video]

“Tin Tin: secret of the unicorn” είναι ο τίτλος του τελευταίου επιτεύγματος του Στίβεν ...

«Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια» στον ΘΟΚ

Με τη νέα του παραγωγή, «Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια», ο ΘΟΚ ...

Ξενοδοχεία αλα… Χέμινγουεϊ εκεί όπου έζησε ο συγγραφέας

Την ατμόσφαιρα που περιέγραψε στα μυθιστορήματά του ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ θα αναδημιουργήσει η αλυσίδα ...

Η Κλαύδια Μπαλαμπανίδου ανάμεσα στις «30 Under 30 Women Photographers»

Ο ιστότοπος Artpil ανακοίνωσε την επιλογή του 2021 για τις 30 Γυναίκες φωτογράφους κάτω ...

X