Ντοκιμαντέρ για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου ως οικολογικής πόλης

Την Αμμόχωστο ως μια πρότυπη οικολογική πόλη προτείνει στο νέο της ντοκιμαντέρ η Βάσια Μαρκίδου, για τη χρηματοδότηση του οποίου ξεκίνησε μια καμπάνια στο kickstarter.com.

Ζει και εργάζεται στην Αμερική, ωστόσο η Βάσια Μαρκίδου κατάγεται από την Κύπρο και δη την Αμμόχωστο. Κόρη της Έμιλυς Μαρκίδου, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας η οποία μετά την τουρκική εισβολή εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, η Βάσια είναι κινηματογραφίστρια με βαθιά ευαισθησία για τη γενέθλια πόλη της μητέρας της.

«Έχω ακούσει αμέτρητες ιστορίες για αυτό τον τόπο, με αποτέλεσμα να φαντάζει για μένα μυθικός», αναφέρει στον «Π» η Βάσια Μαρκίδου, η οποία ετοιμάζει αυτή την περίοδο το δεύτερο σχετικό με την Αμμόχωστο ντοκιμαντέρ της, με τίτλο εργασίας «The Famagusta Ecocity Project».

Ήδη το 2008 είχε παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Hidden in the sand» ως μέρος της διπλωματικής της εργασίας.

«Ξεκίνησα τα γυρίσματα τη μέρα που πέρασα το οδόφραγμα για να τη δω για πρώτη φορά. Πέρασε κάτω απ’ το δέρμα μου όπως τίποτα άλλο προηγουμένως και σαφώς δεν έχει φύγει ακόμη. Αυτή τη στιγμή η Αμμόχωστος είναι για μένα μια εμμονή».

Το ντοκιμαντέρ

Την περασμένη Δευτέρα η Βάσια ξεκίνησε μια εκστρατεία συλλογής χρημάτων μέσω της ιστοσελίδας Kickstarter για την υλοποίηση του νέου της ντοκιμαντέρ.

«Πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο μπορεί να δημιουργήσει το αναγκαίο πλαίσιο και τα απαραίτητα προγράμματα ώστε η Αμμόχωστος και τα Βαρώσια να γίνουν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο οικολογικής πόλης»,

σημειώνει η ίδια απαντώντας σε ερωτήσεις του «Π» που της στείλαμε διαδικτυακά.

Οι στόχοι

Η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου ως μιας οικολογικής πόλης ήταν ιδέα της μητέρας της, την οποία σχεδιάζει ήδη από το 2006, ενώ την παρουσίασε στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη το 2008.

«Το πρότζεκτ στοχεύει όχι στο μόνο να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο τη δύναμη των Κυπρίων να αναλάβουν ευθύνη, να αρπάξουν την ευκαιρία και να σωθούν από αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και να υπενθυμίσει στους ίδιους πως μαζί -ειρηνικά και συνεργαζόμενοι- μπορούν να πετύχουν πολλά».

Το όραμα της ανοικοδόμησης των Βαρωσίων ως μιας οικολογικής πόλης

«θα είναι το πρώτο βήμα για την ανανέωση ολόκληρης της Αμμοχώστου, με επίκεντρο τη συντήρηση και διατήρηση του πολιτιστικού και φυσικού της περιβάλλοντος».

Περιτριγυρισμένη από μια ομάδα ειδικών αλλά και οραματιστών της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου, η Βάσια Μαρκίδου σημειώνει πως πρώτο βήμα του ντοκιμαντέρ είναι να προετοιμάσει ένα κατανοητό σχέδιο για τα οικολογικά Βαρώσια πριν το άνοιγμά τους.

Προς αυτό τον σκοπό προγραμματίζεται ένα διεθνές αρχιτεκτονικό εργαστήρι στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Νεκρή Ζώνη τον Ιανουάριο 2014, με τη συμμετοχή φοιτητών και ακαδημαϊκών από την Κύπρο και το εξωτερικό για να θεσπίσουν ένα σχέδιο δράσης.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία. Ωστόσο πώς πείθει κανείς όσους βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων για ένα τέτοιο πρότζεκτ;

«Όσοι ακούνε για το πρότζεκτ, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, ενθουσιάζονται. Αρκεί να δουν τις δυνατότητες που επιφυλάσσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να μην το δουν ως απειλή. Μόνο καλά μπορεί να σημαίνει μια τέτοια ιδέα για τον κόσμο της Κύπρου, για την οικονομία της και το περιβάλλον. Το κίνημα των οικολογικών πόλεων γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένο.

Η Κύπρος μπορεί να πρωτοπορήσει, τόσο χάρη στην Αμμόχωστο όσο και λόγω της θέσης και του μεγέθους της. Εξάλλου, η διεθνής κοινότητα θα ήταν πολύ πιο πρόθυμη να επενδύσει σε κάτι τόσο ενδιαφέρον παρά στην ανοικοδόμηση ενός ακόμη κοινού τουριστικού προορισμού όπως όλες οι πόλεις που έχουμε στην Κύπρο. Στο τέλος της ημέρας, μόνο έτσι θα έχουμε την αναγκαία οικονομική ώθηση, χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πηγές που διαθέτει η χώρα μας».

Στις 14 Οκτωβρίου η Βάσια ανάρτησε στην ιστοσελίδα Kickstarter (μια σελίδα στην οποία μπορεί κανείς να παρουσιάσει το πρότζεκτ του και να βρει χρηματοδότες διατεθειμένους να συνεισφέρουν από ένα μέχρι χιλιάδες δολάρια για την υλοποίησή του) την ιδέα του νέου της ντοκιμαντέρ, για να καταστεί η Αμμόχωστος μια οικολογική πόλη πρότυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα πρέπει να μαζέψει 30 χιλιάδες δολάρια και μέχρι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου -το μεσημέρι- κατάφερε να δουν 26 χρηματοδότες το πρότζεκτ της και να δώσουν συνολικά 2 χιλιάδες και 92 δολάρια. Απομένουν μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, οπότε λήγει η καμπάνια, 27 μέρες μέσα στις οποίες θα πρέπει να συλλέξει το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ, ειδάλλως θα τα χάσει όλα.

«Είναι σημαντικό οι Κύπριοι να στηρίξουν το πρότζεκτ, το οποίο τους αφορά άμεσα. Επακόλουθα, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στο νησί, όχι μόνο με τη μορφή επένδυσης και τουρισμού αλλά και ενδιαφέροντος και αναγνώρισης».

Όσο για την όποια κρατική στήριξη,

«έχουμε δεχτεί συμβουλές και εισπράξαμε τον ενθουσιασμό διάφορων υπουργείων στην Κύπρο, ωστόσο δεν έχουμε οικονομική στήριξη είτε από το υπουργείο Πολιτισμού ή την κυβέρνηση, κυρίως γιατί θέλουμε να είναι μια προσπάθεια προερχόμενη από τη βάση των πολιτών, λόγω και του χαρακτήρα της ως μιας προσπάθειας δικοινοτικής».

+ Δείτε την πολύ καλή προώθηση του πρότζεκτ και -αν μπορείτε- συνεισφέρετε στην προσπάθεια στην ιστοσελίδα του kickstarter.com: http://kck.st/1gk2F22

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

12ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού – Στιγμιότυπα

Φωτογραφίες:©Παύλος Βρυωνίδης και Σουζάνα Φιαλά       WE and US in the Journey of ...

Ανοιχτό για τη Μέρα Θεάτρου το Θεατρικό Μουσείο

Ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο θα είναι το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, στη Λεμεσό, για την Παγκόσμια ...

Τα κλικ του Σεφέρη στην Κύπρο του 1953

Σαν σήμερα το 1953, ο Γιώργος Σεφέρης πραγματοποίησε το πρώτο του [από τρία] ταξίδι ...

Φίλιππος Γιαπάνης : Μέσα από την γλυπτική απέκτησα την ελευθερία μου

Ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, ο οποίος επεξεργάζεται κυρίως αλουμίνιο, κάθε που ολοκληρώνει ένα έργο ...

Κατάμεστο το Αρχαίο Ωδείο Πάφου για τον Al Di Meola

Ένας από τους αγαπημένους αλλά και σημαντικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Αl Di ...

Παρουσιάσεις και ταινία μικρού μήκους για την αιγυπτιακή επανάσταση

Οι δεκαοκτώ μέρες της αιγυπτιακής επανάστασης τον Ιανουάριο 2011, βρίσκουν την πιο εικαστική αναπαράστασή ...

X