«Ο Νάσος» στη σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου

Η Πόπη Αβραάμ υπογράφει σκηνοθετικά την πρώτη παραγωγή της Πάνω Σκηνής του Σατιρικού Θεάτρου για τη νέα σεζόν, με το έργο του Α. Θωμόπουλου «Ο Νάσος».

Είκοσι επτά χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, το Σατιρικό Θέατρο επανασυστήνει στο θεατρόφιλο κοινό το έργο του Ανδρέα Θωμόπουλου «Ο Νάσος».

Το έργο είχε σκηνοθετήσει το 1986 ο Χρίστος Ζάνος, με βασικούς πρωταγωνιστές τον Αντρέα Τσουρή στον ομότιτλο ρόλο (μάλιστα αυτός ήταν ο πρώτος του ρόλος μετά τις σπουδές του) και την Πόπη Αβραάμ.

Η παραγωγή ανήκε στο Νέο Θέατρο, όπως ήταν το όνομα του Σατιρικού στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Φέτος, η πολύ καλή ηθοποιός δοκιμάζεται στη σκηνοθεσία, ενώ τον ρόλο του Νάσου θα κρατά ο Άντονι Παπαμιχαήλ.

Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να δούμε μέσα από γυναικεία μάτια τον «Νάσο», αυτόν τον «αντιήρωα» του ελληνικού θεάτρου, έναν κομπιναδόρο που επιπλέει στην επιφάνεια της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας όχι από ευφυΐα αλλά φαιδρότητα.

Ο Νάσος είναι «ένας φουκαράς, προϊόν μιας άδικης κοινωνίας που εμποδίζει τους προλετάριους να γίνουν καθωσπρέπει. Νομίζει ότι είναι ατσίδας, ενώ είναι απλώς ένα κορόιδο, ουσιαστικά είναι ένα αξιοθρήνητο θύμα, θύμα της οικογένειάς του, του εαυτού του, της ταξικής του προέλευσης, της νεοελληνικής ιστορικής συγκυρίας».

Τον Φεβρουάριο 1986, στις σελίδες της Χαραυγής, έγραφε ο Αντρέας Καννάουρος: «… Είναι μια πραγματικά υπέροχη προσφορά στη θεατρική ζωή και τέχνη […] από έναν υπέροχο σκηνοθέτη, τον Χρίστο Ζάνο. Από έναν υπέροχο νεαρό ηθοποιό, τον Ανδρέα Τσουρή, που ήταν η μεγάλη αποκάλυψη, ο νους και η ψυχή του θεατρικού θαύματος που συντελείτο εκείνη τη βραδιά μπροστά στα μάτια μας…».

Ο συγγραφέας Ανδρέας Θωμόπουλος

Το Σατιρικό αποφάσισε να ξανανεβάσει τον «Νάσο» για τη διαχρονικότητά του αλλά και την επικαιρότητά του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, όμως, ποιανού γέννημα είναι ο «Νάσος».

Συγγραφέας του είναι ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της σύγχρονης Ελλάδας, ανάμεσα στους ασυμβίβαστους της Μεταπολίτευσης.

Ίσως η γνωστότερη -για το ευρύ κοινό- ιδιότητα του Α. Θωμόπουλου είναι αυτή τη στιχουργού και συνθέτη του τραγουδιού «Να μ’ αγαπάς», το οποίο πρωτοτραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος στην ταινία «Ο Ασυμβίβαστος», σε σκηνοθεσία του Θωμόπουλου. Μέσα από τις ταινίες, τα τραγούδια, τις συνεργασίες, τα θεατρικά του έργα, ο Θωμόπουλος κατέγραψε μια ολόκληρη εποχή και μια γενιά δημιουργών που βρίσκονταν στο περιθώριο της χώρας.

Η επικαιρότητα

Ερχόμενη στο σήμερα, η Πόπη Αβραάμ αναφέρει στο σκηνοθετικό της σημείωμα:

«Σε μια εποχή όπου ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος, σε μια εποχή όπου η ημιμάθεια είναι προσόν, σε μια εποχή όπου η εξάρτησή μας από το τραπεζικό σύστημα και τις πολυεθνικές είναι ασφυκτική, σε μια εποχή όπου η έλλειψη οράματος δεν θεωρείται πρόβλημα και η πνευματική τροφή παραχωρεί τη θέση της στην ανάγκη επιβίωσης, σε μια παγκόσμια παρακμιακή εποχή σαν τη δική μας, όπου η κάθε προσωπική τραγωδία περνά στις μικρές ειδήσεις μιας εφημερίδας, θεωρώ πως έργα σαν τον ‘Νάσο’ μάς δίνουν την ελάχιστη ακτίδα φωτός που θα μας προβληματίσει αλλά και θα μας ψυχαγωγήσει σωστά»

Παιδί των τουριστικών επαγγελμάτων, ο Νάσος ψελλίζει ξενικές φράσεις, όσες χρειάζονται για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ξένο πολιτισμικό τουρισμό που τον γαλουχεί. Αυτό του επιτρέπει να μην είναι χωριάτης, αλλά να κινείται, μάλλον να επιπλέει στην Αθήνα, όχι βέβαια ως ισχυρός αλλά με την ελαφρότητα του φελλού. Είναι αγαθιάρης μιας υπανάπτυξης θρεμμένης από το ποδόσφαιρο, το σίριαλ και τον νεοελληνικό κινηματογράφο.

Είναι «αυτοδημιούργητος», παραμένει «λαός» μεταξύ περιθωρίου και κοινωνίας, είναι αδηφάγος της κενότητας της ζωής, έχει γκόμενα και του είναι αδύνατον να πιάσει μια επικοινωνία με τον μουσικό της παράστασης, γι’ αυτό κι όλο μιλάει ο …ίδιος.

«Το έργο φιλοδοξεί να δώσει μια μονογραφία του λαϊκού τύπου τού σήμερα», αναφέρεται στο σημείωμα του Σατιρικού.

Η ταυτότητα της παράστασης

Στο έργο παίζουν οι Άντονι Παπαμιχαήλ, Βασιλική Ανδρέου, Αντώνης Κοκιαντώνης, Ήβη Νικολαΐδου και Μανώλης Αντρέου.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Πόπη Αβραάμ, τα σκηνικά είναι του Μιχάλη Αριστείδου και της Θέμιδας Ππόλου, τα κοστούμια της Δέσποινας Κατσαντώνη.

Μουσική θα παίζει ζωντανά ο Χρίστος Κατσουνωτός (Λωποδύτες).

Οπτικό υλικό: Χάρης Αριστείδου, φωτισμοί: Ειρήνη Κογκορόζη.

+ H πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 20:30 στην Πάνω Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης στην Αγλαντζιά.

Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30.

Εδώ, οι παραγωγές του Σατιρικού για τη νέα σεζόν [οι ημερομηνίες είναι υπό αναθεώρηση].

You May Also Like

Πρεμιέρα στη Ρώμη για «Το Αγόρι στη Γέφυρα»

Η παγκόσμια πρώτη πρεμιέρα της ταινίας «To Αγόρι στη Γέφυρα / Boy on the ...

Τα μέλη της επιτροπής μελέτης για Ενίσχυση Ψηφιακών Oπ/κών Έργων Μικρής Διάρκειας

Τα Μέλη της Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για Ενίσχυση Ψηφιακων Oπ/κών  Έργων Μικρής Διάρκειας, ανακοίνωσαν ...

Κορυφαία διάκριση για την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές για το 2021 των ...

Dirty Dancing reloaded [και τα 10 χειρότερα remake ταινιών]

Τη δημιουργία ενός remake για την ταινία Dirty Dancing [1987] ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ...

Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΘΟΚ – Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη την Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, μεταξύ Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και Εθνικού Θεάτρου ...

Η ατζέντα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, όπως ορίστηκε η 29η Απριλίου, πραγματοποιούνται την Κυριακή ...

X