Πράσινο ή κόκκινο φως στο Μέγαρο Πολιτισμού;

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε κατά πόσο το Μέγαρο Πολιτισμού θα υλοποιηθεί ή όχι.

Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, η οποία συζήτησε το θέμα του μεγάρου σε χθεσινή συνεδρία της.

Το θέμα συζητήθηκε στην παρουσία και της γενικής ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Το «μέλλον» του μεγάρου, πάντως, προβλέπεται δυσοίωνο, καθώς τόσο η γενική ελέγκτρια όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου ήταν ιδιαίτερα έντονοι σχετικά με το ότι δεσμεύονται πολύ μεγάλα ποσά για ένα έργο το οποίο συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και για το οποίο δεν έχει καν ξεκαθαριστεί ακόμη το θέμα χρηματοδότησής του.

Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε πως για το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα πέραν των 11 εκατ. ευρώ σε μελέτες και σχεδιασμούς για το Μέγαρο Πολιτισμού, το οποίο «αναβάλλεται από χρόνο σε χρόνο».

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε επιστολή του τμήματος Ελέγχου του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων προς τον γενικό διευθυντή του γραφείου Προγραμματισμού, ημερομηνίας 30.04.2012, στην οποία αναφέρεται ότι το έργο θα πρέπει να αρχίσει το αργότερο στις… αρχές του 2013 και να μην υπάρξει οποιαδήποτε παράταση του χρόνου αποπεράτωσής του, διαφορετικά η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταβάλει επιπρόσθετα ποσά.

«Το Μέγαρο Πολιτισμού έχει συμπεριληφθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αειφόρος ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της πενταετίας 2007-2013. Το 2013 κλείνει σε δύο μήνες και ο νοών νοείτω»,

είπε στο πλαίσιο της συνεδρίας ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου.

Στο μεταξύ στην ετήσια έκθεσή της για το 2011, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη υποδεικνύει ότι σε δεύτερη επιστολή του υπουργείου Συγκοινωνιών προς το γραφείο Προγραμματισμού, ημερομηνίας 03.07.2012, εκφράζεται η άποψη ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αρνητικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ένταξη του έργου ως συγχρηματοδοτούμενου.

«Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε ολόκληρο το κόστος του έργου θα πρέπει να καλυφθεί από το κράτος», επισημαίνει στην έκθεσή της η γενική ελέγκτρια, η οποία επανέλαβε χθες τις ανησυχίες της σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης του Μεγάρου Πολιτισμού.

Η ίδια υπέδειξε ότι εκτός από το κόστος ανέγερσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το κόστος λειτουργίας του μεγάρου.

Σε σχετική μελέτη σκοπιμότητας και ανάλυσης κόστους-οφέλους αναφέρεται ότι για τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του μεγάρου προβλέπεται ετήσιο έλλειμμα ύψους 4 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε μελέτη της υπηρεσίας JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions – υπηρεσία που παρέχει γνωμοδοτήσεις για προγράμματα της Ευρώπης), αναφέρεται ότι το ως άνω ποσό κρίνεται ως «μάλλον αισιόδοξο» και ότι θα είναι ακόμη υψηλότερο, δεδομένης και της παρούσας οικονομικής κρίσης.

  • «Το Μέγαρο δεν θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς κρατική χορηγία για κάλυψη των λειτουργικών του ελλειμμάτων και εκφράζεται η ανησυχία ότι η πολιτική κρατικής κάλυψης των ελλειμμάτων θα καταστήσει το Ίδρυμα μη αποτελεσματικό στη διαχείριση των οικονομικών του» ενώ

  • «Το χαμηλό ποσό απρόβλεπτων δαπανών που συμπεριλήφθηκε ως απρόβλεπτο κόστος ανέγερσης πέραν του προϋπολογισμού (5,6% αντί του 20% που θα έπρεπε για τέτοιες κατασκευές) αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο» αναφορικά με το κόστος του έργου»

αναφέρεται στη μελέτη [δες φωτό κάτω].

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η έκθεση της JASPERS αλλά και οι απρόβλεπτες δαπάνες, όπως φαίνονται στην εικόνα πιο κάτω:

  • Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών (9/2012)

  • Ολοκλήρωση κατασκευαστικών εργασιών (8/2015)

  • Έναρξη λειτουργίας του Μεγάρου (12/2015)

Σημεία από την έκθεση της JASPERS*:

jaspers_document2

* Η JASPERS αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και του Γερμανικού τραπεζικού ομίλου Kreditanstalt fur Wiederaufbau. Η υπηρεσία προσφέρει στα 12 κράτη που έγιναν μέλη της ΕΕ το 2004 και το 2007 τεχνική υποστήριξη για την προετοιμασία μεγάλων έργων τα οποία προορίζονται για συγχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Οι απόψεις της συμπεριλαμβάνονται στην ετοιμασία της αίτησης μεγάλου έργου, η οποία υποβάλλεται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

 

You May Also Like

Νέα Υπηρεσία Live Streaming Παραστάσεων & Εκδηλώσεων από την SoldOut Tickets

Προσαρμοζόμενη στα δεδομένα της εποχής, η SoldOut Tickets πρωτοπορεί και πάλι για τα κυπριακά ...

ΘΡΑΚΗ ΡΩΣΣΙΔΟΥ ΤΖΟΟΥΝΣ: Στο εργαστήριο του Μονέ

Το The Island Club παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Θράκης Ρωσσίδου Τζόουνς, Στο Εργαστήριο ...

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ως «Υποσύνολο»

Ένα «συμπυκνωμένο πρόγραμμα» θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το φετινό καλοκαίρι ...

Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2016 | Οι υποψηφιότητες

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου για τη σεζόν 2014-2015. Η τελετή ...

Κέντρο Αριστείας για την πολιτιστική κληρονομιά στο ΤΕΠΑΚ

Τη διεθνή αναβάθμιση του Ερευνητικού Κέντρου «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» του ΤΕΠΑΚ σε Κέντρο Αριστείας της Ανατολικής ...

Θυμέλη 2021 (Β΄ Εξάμηνο) | Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου υπενθυμίζει πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιχορήγησης επαγγελματικών θεατρικών παραγωγών ...

X