Ρωσόφωνη παραγωγή στην ΕΘΑΛ – το ρεπερτόριο της νέας σεζόν

Ανακοινώνοντας το ρεπερτόριό της για τη νέα θεατρική σεζόν, η ΕΘΑΛ γνωστοποίησε και την πρώτη της επαγγελματική ρωσόφωνη παραγωγή, με το έργο «Το κόκκινο (ερυθρό) ρομάντζο».

Ότι η ρωσική κοινότητα στην Κύπρο και δη στη Λεμεσό είναι μεγάλη και ολοένα αυξανόμενη το γνωρίζαμε. Ότι έχει εισχωρήσει στον κοινωνικό ιστό της χώρας και αποτελεί ομάδα στόχευσης στην οικονομία, στον τουρισμό και αλλού επίσης το γνωρίζαμε.

Ανακοινώνοντας το ρεπερτόριό της για τη θεατρική σεζόν 2013-14, η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) έκανε την έκπληξη, γνωστοποιώντας και την πρώτη της ρωσόφωνη παραγωγή!

Όπως ανέφερε στον «Π» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΘΑΛ Μηνάς Τίγκιλης, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς γιατί το λεμεσιανό θέατρο προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση. Αντικατοπτρίζει, άλλωστε, έναν από τους κύριους -και πάγιους- στόχους της ΕΘΑΛ: τη διεύρυνση του θεατρικού της κοινού, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οπότε το κοινό συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο (ή μήπως όχι;).

Η σεζόν

Πάντως, σε γενικές γραμμές, την ΕΘΑΛ χαρακτηρίζουν φέτος η αισιοδοξία, ο προβληματισμός και ο δυναμισμός.

Διανύοντας τον 25ο χρόνο λειτουργίας του, το θέατρο ανακοίνωσε ενδιαφέρουσες προτάσεις αλλά και… ονόματα για τη θεατρική σεζόν 2013-14.

Έχοντας απέναντί της την οικονομική κρίση, αλλά αναγνωρίζοντας ότι οι δυσκολίες ήταν πάντα μέρος της… θεατρικής πράξης, η ΕΘΑΛ κοινοποίησε το ρεπερτόριο και την περισσή αισιοδοξία της με σχετική ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ.

Κεντρικός άξονας ως προς τις επιλογές δεν υπάρχει. Πρόκειται, όπως αναφέρει ο κ. Τίγκιλης στην εφημερίδα, για «ένα μείγμα καλλιτεχνικών, πιο μοντέρνων και ριζοσπαστικών προτάσεων και παραγωγών για πολύ κόσμο, ειδικά τώρα. Θα δείτε ότι πολλές από τις παραγωγές μας αφορούν ένα ευρύτερο κοινό».

Νέες τιμές εισόδου

Για τη νέα χρονιά, η οποία επιφυλάσσει πολλές οικονομικές προκλήσεις, η ΕΘΑΛ ξεκινά εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης στη Λεμεσό. Έτσι, παράλληλα με την προσπάθεια χρηστής, λελογισμένης διάθεσης των κονδυλίων που της εμπιστεύονται η πολιτεία, ο δήμος, ο Συνεργατισμός και τα μέλη της, η ΕΘΑΛ θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει το ποσό της τάξης των 20-30.000 ευρώ από υποστηρικτές και δωρητές. Επιπλέον, αναπροσαρμόζει τις τιμές των εισιτηρίων, καθιερώνοντας τέσσερις κατηγορίες: κανονικό 12 ευρώ, μειωμένο 10 και 7 ευρώ (ομαδικό ανάλογα με αριθμό, φοιτητικό κ.λπ), καθώς και 5 ευρώ για ανέργους και συνταξιούχους.

Δημήτρης Ψαθάς, Ευγένιος Τριβιζάς και το «ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» είναι οικεία ονόματα και τίτλοι, γι’ αυτό και πράγματι θα στρέψουν την προσοχή του θεατρόφιλου κοινού στο λεμεσιανό θέατρο.

Επιπλέον, τα άγνωστα έργα της σεζόν τα αναλαμβάνουν γνωστά ονόματα. Έτσι, τις «Φονικές… Απιστίες» του Τσαζ Παλμιντέρι, που θα ανέβουν τον Νοέμβριο σε πρώτη πανελλήνια πρεμιέρα (και θα είναι η πρώτη παραγωγή της ΕΘΑΛ) για τη φετινή σεζόν, ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Φίλιππος Σοφιανός, ο οποίος και πρότεινε το έργο στην ΕΘΑΛ.

Σ’ αυτή την παραγωγή θα δούμε επί σκηνής τη γνωστή τηλεοπτική παρουσιάστρια Μέλανη Στέλιου.

Μαζί της ο Κώστας Βήχας αλλά και ο ίδιος ο Φ. Σοφιανός, ο οποίος εκτός από χρέη σκηνοθέτη εκτελεί και χρέη ηθοποιού, αντικαθιστώντας τον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, ο οποίος θα συμμετείχε στην εν λόγω παραγωγή, αλλά τελικά έχει ειλημμένες υποχρεώσεις με το λευκωσιάτικο Θέατρο Διόνυσος.

Οι «Φονικές… Απιστίες» είναι μια μαύρη κωμωδία του 1996, η οποία έγινε ταινία στα τέλη του ’90 με τη Σερ και τον Ράιαν Ο’ Νιλ (Faithful).
Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 16 Νοεμβρίου.

Παιδική σκηνή τo 2014

Με το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα Γουρουνάκια Κουμπαράδες» θα ξεκινήσει o νέος χρόνος στην ΕΘΑΛ.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στο Θέατρο Ριάλτο αντί στην έδρα του θεάτρου, τον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ, ενώ το έργο θα σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Μηνάς Τίγκιλης, σε σκηνικά της Μάγιας Αγγελή και κοστούμια της Ρέας Ολυμπίου. Ένας πολυπληθής θίασος που απαρτίζουν παλαιοί και νέοι Λεμεσιανοί ηθοποιοί, με επικεφαλής τους Κώστα Βήχα και Κωνσταντίνο Γαβριήλ αλλά και Ανδρέα Βασιλείου, θα φέρει την παράσταση σε πέρας.

Για τη συνέχεια

Τον Φεβρουάριο ανεβαίνει στην αίθουσα Columbia για πρώτη φορά στην Κύπρο έργο ενός από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς θεατρικούς συγγραφείς της Γερμανίας, του Φραντς Ξαβιέρ Κρετς. Πρόκειται για το Stallerhof, το οποίο ανεβαίνει με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Ο διάσημος συγγραφέας θα δώσει το παρών του στην πρεμιέρα του έργου, το οποίο ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με τη λεμεσιανή θεατρική ομάδα One/Off, σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου, σκηνικά/κοστούμια του Γιώργου Γιάννου και με τους Μέλανη Στέλιου και Μηνά Τίγκιλη στους πρώτους ρόλους.

Επόμενη παραγωγή για την ΕΘΑΛ, τον Μάρτιο, θα είναι η «Ευδοκία», το έργο του Αλέξη Δαμιανού, μια παράσταση βασισμένη στο θρυλικό φιλμ της δεκαετίας του ’70. Πάντως η «Ευδοκία» δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Τον Μάιο θα δούμε το «Κόκκινο (ερυθρό) Ρομάντζο» του Αλεξάντερ Γκέλμαν (ρωσικός τίτλος «Skameika»/«Το Παγκάκι») σε συνσκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους και Λέανδρου Ταλιώτη. H παράσταση θα έχει και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΘΑΛ θα είναι μια κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, ο τίτλος και οι συντελεστές της οποίας θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2014.

Με «Πόρνη» στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, ο λόγος για τον οποίο η ΕΘΑΛ ξεκινά σχετικά αργά τη νέα σεζόν, στα μέσα Νοεμβρίου, είναι γιατί ξεκινά μια μίνι περιοδεία στην Ελλάδα με το έργο «Η πόρνη του Οχάιο». H μαύρη κωμωδία του Χανόχ Λεβίν θα παρουσιαστεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα και στις 9 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον.

Στη φωτογραφία, η Βασιλική Κυπραίου και ο Ευτύχιος Πουλλαΐδης, πρωταγωνιστές στο έργο «Η Πόρνη του Οχάιο», μαζί με τον Μηνά Τίγκιλη. Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Παναγιώτης Λάρκου.

+ Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 25877827 και για συνεχή ενημέρωση www.ethal.com.cy.

You May Also Like

Οι προβολές των τριών φιναλίστ του Βραβείου LUX

Για το 2018 οι προβολές των τριών φιναλίστ ταινιών του Βραβείου LUX του ΕΚ ...

«Ομηρικό ταλέντο ο Τεό»

Ενώπιον του Αγγελόπουλου αποκοιμήθηκε παρακολουθώντας το «Τοπίο στην Ομίχλη, ωστόσο ο Χάρβεϊ Καϊτέλ είπε ...

Τα «μπαϊράμια» των Βραβείων Θεάτρου

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου, θυμόμαστε τα ...

Treasure Island: Εγκαίνια στις 26 Σεπτεμβρίου

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 εγκαινιάζεται η έκθεση Treasure Island [Νησί των Θησαυρών] στο Δημοτικό ...

17η Πλατφόρμα Χορού | Το πρόγραμμα και οι παράλληλες εκδηλώσεις

Δέκα προτάσεις καθιερωμένων αλλά και νεώτερων χορογράφων παρουσιάζονται στο φετινό θεσμό της Πλατφόρμας Σύγχρονου ...

Το Κυπριακό Μουσείο πάει… Γενεύη

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αρχαιολογικοί θησαυροί του Κυπριακού Μουσείου» εγκαινιάστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου στο ...

X