Στον Ντα Βίντσι αποδίδεται πίνακας που βρέθηκε στην Ελβετία

Ένας πίνακας που εκτιμάται ότι αποτελεί έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και θεωρείτο χαμένος για 500 χρόνια, βρέθηκε σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας στην Ελβετία.

Ο πίνακας, διαστάσεων 61×46,5 εκ. απεικονίζει τη μαρκησία Ιζαμπέλα Ντ’ Εστε από τη Μάντοβα – την οποία είχε συναντήσει ο Ντα Βίντσι το 1499 στην κατοικία της.

Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι για τη δημιουργία του πίνακα χρησιμοποιήθηκαν τα χρώματα που χρησιμοποιούσε συνήθως ο ζωγράφος, ενώ παρόμοια είναι και η προετοιμασία του καμβά.

Προσχέδιό του έργου [όπως φαίνεται στην εικόνα αριστερά], χρονολογίας 1499, φυλάσσεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Οι ιστορικοί τέχνης δεν ήταν ποτέ βέβαιοι κατά πόσο το προσχέδιο εξελίχθηκε σε πίνακα, καθώς δεν υπήρχε πουθενά.

Το έργο ήταν χαμένο για τόσο καιρό, ώστε είχε σχεδόν αποκτήσει μυθικές διαστάσεις, αναπτύσσοντας τη συζήτηση για την ύπαρξή του ή όχι.

Μέχρι πρόσφατα, οι ιστορικοί τέχνης εκτιμούσαν ότι ο Ντα Βίντσι δεν είχε ποτέ τον χρόνο να ολοκληρώσει το πορτρέτο ή ότι απλά έχασε το ενδιαφέρον του.

Το διάστημα που έγινε το προσχέδιο, άλλωστε, ο ζωγράφος είχε ξεκινήσει την δημιουργία ενός σημαντικού έργου, του Battle of Anghiari, ενώ το 1503 ξεκίνησε τη δημιουργία της Μόνα Λίζα.

Σήμερα πιστεύεται ότι ίσως ολοκλήρωσε το έργο το 1514, όταν συνάντησε στη Ρώμη την Μαρκησία, μια από τις σημαντικότερες γυναίκες μορφές της εποχής της.

Και άλλες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λεπτομέρειες του έργου φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο τον Ντα Βίντσι ή από κάποιον μαθητή του ή ακόμη και από κάποιο από τους πολλούς καλλιτέχνες που αντέγραφαν πιστά τα έργα του Ντα Βίντσι.

Ο πίνακας όπως βρέθηκε στο θησαυροφυλάκιο αποτελεί μέρος μιας μεγάλης ιδιωτικής συλλογής 400 έργων τέχνης, η οποία ανήκει σε ιταλική οικογένεια που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμη.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Διαλεξη από τον Antonio Sgamelloti στο Ινστιτούτο Κύπρου

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά διαλέξεων «Ενρίκο Φέρμι», η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία ...

Αργυρός λέοντας για τον Αλέξανδρο Αβρανά

To δεύτερο πιο σημαντικό βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος ...

Πέθανε ο γλύπτης Θεόδωρος

Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας γλύπτης Θεόδωρος. Πιο αναγνωρίσιμο έργο ...

Ο ΘΟΚ προσφέρει Θεατρικό Καταφύγιο

Θεατρική ανάπτυξη, υποστήριξη και δημιουργική αλληλεγγύη προσφέρει -εκτός από παραστάσεις- με τη νέα σεζόν ...

Open Call: 5o Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης Κύπρου 2018

Tο Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πληροφορούν το κοινό για τη διοργάνωση του ...

X