Ταινίες πρώτης διαλογής από τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

Ι’m so excited του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Το Κεφάλαιο του Κώστα Γαβρά και η ταινία Rust and Bones προβάλλονται μεταξύ άλλων στο Σινέ Στούντιο από τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου, τον Νοέμβριο.

Ανυπομονησία για να φτάσει ο Νιόβρης ακόμη και σε όσους δεν είναι τύποι… χειμερινοί, προκαλεί ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου.

Η φετινή κινηματογραφική σεζόν φέρνει ταινίες πρώτης διαλογής στο Σινέ Στούντιο, το «στέκι των σινεφίλ», όπου προβάλλονται τακτικά οι ταινίες του Ομίλου.

Έτσι, ήδη από την 1η Νοεμβρίου θα δούμε στη μεγάλη οθόνη τη νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τίτλο Los Amantes Pasajeros και το «Le Capital» του Κώστα Γαβρά.

Οι ταινίες

Los Amantes Pasajeros

Ενα αεροπορικό δυστύχημα φέρνει τους επιβάτες του αεροπλάνου πιο κοντά, με τρόπο ευχάριστο και άκρως κωμικό. Αυτή είναι η ιστορία της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τίτλο Los Amantes Pasajeros, που θα προβληθεί τέσσερις φορές τον Νιόβρη: την 1η, στις 3, 5 και 7 Νοεμβρίου.

Ο τίτλος της ταινίας έχει διττή σημασία στα ισπανικά: σημαίνει τους εραστές-επιβάτες αλλά και τους περαστικούς εραστές. Ο Αλμοδόβαρ θέλει στις χώρες, όπου η μετάφραση δεν ανταποκρίνεται στον ισπανικό τίτλο, το φιλμ να λέγεται «I’m So Excited»!

Ο ελληνικός τίτλος που υιοθετήθηκε είναι… «Δεν κρατιέμαι».

Σε αυτή την ταινία του Αλμοδόβαρ επιστρέφουν οι αγαπημένοι του Ισπανού σκηνοθέτη: η Πενέλοπε Κρουζ, ο Αντόνιο Μπαντέρας και η Παθ Βέγκα.

Tο Κεφάλαιο (Le Capital)

Στις 8, 10, 12 και 14 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Το Κεφάλαιο» (Le Capital) του Κώστα Γαβρά. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της πρόσφατης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής παραγωγής και βεβαίως από τις πιο επίκαιρες.

Στη νέα του ταινία, ο πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης καταπιάνεται με το θέμα που απασχολεί την υφήλιο, την οικονομική κρίση: ήρωάς του είναι ένας… Ρομπέν των Τραπεζών! Κλέβει, δηλαδή, από τους φτωχούς για να δώσει στους πλούσιους. Η απληστία και η δύναμη της εξουσίας -κυρίως η δύναμη του χρήματος- είναι στο επίκεντρο της ταινίας του Κώστα Γαβρά, την οποία περιμένουμε με αγωνία εδώ και πολύ καιρό.

De Rouille et D’ os

Την τρίτη εβδομάδα του Νιόβρη θα προβληθεί η εξαιρετική ταινία του Ζακ Οντιάρ De Rouille et D’ os (Rust and Bones ή «Σώμα με Σώμα»).

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Μαριόν Γκοτιγιάρ στον ρόλο μιας εκπαιδεύτριας δελφινιών που μετά από ένα δυστύχημα χάνει τα δύο της πόδια. Στη σχέση που αναπτύσσει με έναν παλαιστή, ο σκηνοθέτης αναπτύσσει παράλληλα το ερώτημα κατά πόσον η σωματική αναπηρία είναι χειρότερη της πνευματικής.

Η ταινία θα προβληθεί στις 15, 17, 19 και 21 Νοεμβρίου.

 

Προσεχώς

Η τελευταία εβδομάδα του μήνα θα είναι Εβδομάδα Πορτογαλικού Σινεμά, οπότε θα προβληθούν οι ταινίες A Corte do Norte (2008), Embargo (2010), O que ha de novo no amor? (2011) και O Misterio da Estrada de Sintra (2007).

Ακολουθεί η Eβδομάδα Πολωνικού Σινεμά με τις ταινίες Little Rose (2010), Little Moscow (2008), Zero (2009), All That I Love (2009).

Ενδιαμέσως των ταινιών, θα ξεκινήσουν από τις 4 Νοεμβρίου και οι προβολές ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του προγράμματος Doc Mondays, σε συνεργασία με την Brave New Media. Κάθε Δευτέρα θα προβάλλεται και ένα ντοκιμαντέρ είτε απ’ όσα είδαμε (ή χάσαμε) στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού τον περασμένο Αύγουστο, είτε καινούριο. Το πρόγραμμα του Doc Mondays θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

+ Όλες οι ταινίες του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου προβάλλονται στο Σινέ Στούντιο (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Ώρα έναρξης 21:00 εκτός Κυριακής στις 20:00. Πληροφορίες τηλ. 96420491 και www.ofk.org.cy.

 

You May Also Like

Η παλιά Λευκωσία αποκαλύπτεται σε μια έκθεση

Λίγο πριν την ανακοίνωση της πόλης που θα λάβει το χρίσμα της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ...

Έργο που εντοπίστηκε σε ναό στην Κρήτη αποδίδεται στον Ελ Γκρέκο

Τον εντοπισμό μιας εικόνας που πολύ πιθανό να αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα έργα ...

Με αρχαία όργανα τίμησαν την Ημέρα Μουσείων

Με την Ορχήστρα Αρχαίων Μουσικών Οργάνων «Τέρπανδρος» γιόρτασε το Τοπικό Μουσείο Κουρίου, στην Επισκοπή, ...

«Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι» από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ενημερώνει τους θεατές ότι όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις της ...

Σε δημόσιο διάλογο στις 3 Ιουλίου καλεί ο ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε για αναθεώρηση του τρόπου ...

Fight or Flight / Έκθεση Σκηνογραφίας στο Space

Η CYCSTAT (Κυπριακό Κέντρο Σκηνογραφών, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου) διοργανώνει έκθεση σκηνογραφίας με τίτλο ...

X