IBRAHIM FERRER JR: «Θα τραγουδώ μέχρι θανάτου»

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως

«Μικρός λάτρευα να πηγαίνω σε παραστάσεις με τον πατέρα μου. Κι η μητέρα μου με έντυνε όπως ντυνόταν κι εκείνος: με δίχρωμα παπούτσια, πουκάμισο και σακάκι». Ο Ιμπραχίμ Φερέρ ο νεότερος θυμάται με μεγάλη ευχαρίστηση τον πατέρα του, ένα από τα θρυλικά ονόματα των Buena Vista Social Club

Κουβαλώντας την κληρονομιά ενός ονόματος που είναι συναφές με την κουβανέζικη μουσική, ο Ιμπραχίμ Φερέρ Τζούνιορ ταξιδεύει στον κόσμο και ερμηνεύει τραγούδια δικά του και του πατέρα του, του μεγάλου Ιμπραχίμ Φερέρ, μέλους του Buena Vista Social Club και ενός από τους γηραιότερους του κορυφαίου συγκροτήματος.

Ο Ιμπραχίμ Φερέρ έβγαλε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο σε ηλικία 72 ετών και τραγουδούσε μέχρι τέλους, στα 78 του. Ο Ιμπραχίμ Φερέρ Τζούνιορ ξεκίνησε λίγο νωρίτερα το μεγάλο ταξίδι της κουβανέζικης μουσικής, το οποίο σήμερα τον οδηγεί στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ο Ιμπραχίμ Φερέρ Τζούνιορ θα δώσει μια συναυλία στο Θέατρο Ριάλτο την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ερμηνεύοντας τραγούδια του πατέρα του αλλά και από τους βραβευμένους δίσκους του «Son para Ti», «Al son de un Homenaje» και «Muy mio».

Πιο κάτω απαντά σε μια σειρά από ερωτήσεις που έφτασαν στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, ως προεόρτιο της συναυλίας του στο Ριάλτο.

Είναι αλήθεια πως το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Ωστόσο εσείς αγαπούσατε τη θάλασσα και θέλατε να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο. Τι άλλαξε;

Ναι, ήμουν ναύτης για πολλά χρόνια, η αλλαγή ωστόσο ήρθε με την εμπειρία του πρότζεκτ του Buena Vista Social Club, στο οποίο συμμετείχα: τόσο στην ηχογράφηση του δίσκου αλλά και στην ταινία. Εκείνη η εμπειρία άλλαξε τη ζωή μου. Αποφάσισα να ακολουθήσω τη δική μου πορεία στη μουσική. Ήταν κάτι που ανέβαλλα για καιρό, αλλά πήρα το ρίσκο να υλοποιήσω τα όνειρά μου.

Η Κούβα έχει σπουδαία μουσική παράδοση. Ποιες είναι οι δικές σας προτιμήσεις;

Είναι σχεδόν πάντα συνδεδεμένες με την παραδοσιακή μουσική. Σας παραπέμπω σχετικά στον Μπένι Μορέ αλλά και στις ορχήστρες της δεκαετίας του ’50, στους Πάτσο Αλόνσο και Ενρίκε Ζορίμ. Σήμερα λατρεύω τη μουσική των Afro-Cuban All Stars [σ.σ. μια μπάντα με επικεφαλής τον Χουάν ντε Μάρκος Γκονσάλεζ, που σμίγει όλα τα στυλ της κουβανικής μουσικής: μπολερό, τσα τσα, σάλσα κ.ά.]. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο μπολερό ως μια από τις κορυφαίες προτιμήσεις μου. Είναι η πεμπτουσία του ρομαντικού τραγουδιού!

Αν έπρεπε να διαλέξετε μόνο ένα τραγούδι για να εισαγάγετε έναν ξένο στην κουβανική μουσική, ποιο θα ήταν;

Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα, αλλά πιθανώς να ήταν το Lullaby Palma, το οποίο θα παίξουμε και στη συναυλία στο Θέατρο Ριάλτο. Σε ένα γράμμα περιγράφονται οι ήχοι από τους φοίνικες και το απαλό θαλασσινό αεράκι, περιγράφεται το αίσθημα του να είσαι ερωτευμένος και πόσο ωραίο είναι κάτι τέτοιο! Και η μουσική του τραγουδιού είναι αυθεντική κουβανέζικη. Πρέπει να το ακούσετε!

Κουβαλάτε το βάρος ενός μεγάλου ονόματος στους ώμους σας. Πώς ήταν η ζωή ενός παιδιού δίπλα σε μια θρυλική φιγούρα της κουβανέζικης μουσικής;

Μικρός λάτρευα να πηγαίνω σε παραστάσεις με τον πατέρα μου. Κι η μητέρα μου με έντυνε όπως ντυνόταν κι εκείνος: με δίχρωμα παπούτσια, πουκάμισο και σακάκι. Στο σπίτι μας τα πάντα ήταν απλά, όπως σε κάθε σπίτι όπου οι γονείς φροντίζουν για τα παιδιά τους. Ο πατέρας μου μας μαγείρευε όταν η μητέρα μου πήγαινε δουλειά και του άρεσε να κάθεται και να κοιτάζει τις ζωγραφιές μας. Παρέμεινε μέχρι τέλους ένας απλός άνθρωπος, φιλικός, επιμελής με όλους. Στις εξόδους του σταματούσε σε κάθε βήμα για να χαιρετήσει γνωστούς και αγνώστους. Είμαι περήφανος και ευτυχής κάθε φορά που τον θυμάμαι. Έχω τη χαρά να τον βλέπω καθημερινά χάρη στην τεχνολογία. Και ενώ σήμερα δεν είναι φυσικά παρών, τον νιώθω κοντά μου μέσα από τη μουσική, τη μουσική του, η οποία αναπαράγεται συνεχώς.

Θεωρείτε πως η κουβανέζικη μουσική είναι αρκετά οικουμενική ώστε να ξεπεράσει τα ιδεολογικά φράγματα ανάμεσα στην Κούβα και τη Δύση;

Δεν είμαι εμπειρογνώμονας, ωστόσο πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τρόπους πέρα από τη γλώσσα. Υπάρχει μια πνευματική επικοινωνία και το κανάλι της είναι η μουσική. Αν γίνεται και με γούστο και τέχνη, ακόμη καλύτερα!

Τι απολαμβάνετε περισσότερο στις περιοδείες σας;

Μ’ αρέσει η συνάντηση με ανθρώπους. Γι’ αυτό και, ενώ έχουμε πολύ λίγο χρόνο συνήθως, παίρνω την ευκαιρία για να περάσω λίγο χρόνο με ανθρώπους που έρχονται να μας ακούσουν, γιατί είμαι πιο ξεκούραστος τότε και μπορώ να μιλώ χαλαρά. Κάτι που πάντα με εντυπωσιάζει είναι όταν τραγουδά το κοινό μαζί μας και η συναυλία ακούγεται σαν χορωδία. Εκείνο το συναίσθημα είναι εξαιρετικό.

Και για το μέλλον; Τι πλάνα έχετε

Θέλω να πάρω την κουβανέζικη μουσική σε μέρη που δεν έχει ακόμη ακουστεί και να συνεχίσω να τραγουδώ… μέχρι θανάτου!

+ Στο Θέατρο Ριάλτο την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 20:30. Εισιτήρια προς 17 και 12 ευρώ. Ηλεκτρονικό εισιτήριο στο www.rialto.com.cy. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 77777745.  

You May Also Like

“Ειρήνη” διαμαρτυρόμενη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Την αντιπολεμική, ουτοπική “Ειρήνη” του Αριστοφάνη παρουσιάζει στο πλαίσιο του ...

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Γιώργος Χριστοδουλίδης

Η ποίηση αρχίζει… Από μια εξευγενισμένη ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία. Είναι ένα καταφύγιο ...

ΜΙΧΑΕΛ ΧΑΡΑΡΙ : Δύο χώρες συναντιούνται όταν συναντηθούν οι κοινωνίες τους

Συνέντευξη στην Μερόπη Μωυσέως Μπορεί ο πολιτισμός μιας χώρας να αλλάξει την εικόνα που ...

Κώστας Τσόκλης: «Θα ήθελα να είμαι ένας πιο ανισόρροπος καλλιτέχνης, αλλά δεν είμαι»

Πολυδιάστατος, ευρηματικός και ακούραστος δημιουργός. O Κώστας Τσόκλης είναι ένας καλλιτέχνης που αμφισβητεί, προβληματίζεται ...

Jean-Bruno Renard : “Οι εξωγήινοι εμφανίστηκαν μόνο όταν ο ουρανός έμεινε άδειος από θεούς”

Συνέντευξη στον Γιώργο Κακούρη Η επιστημονική φαντασία ως μυθολογία και ως ψυχανάλυση: πώς προβάλλουμε ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ : Η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως O Γιώργος Αυγερόπουλος, γνωστός ντοκιμαντερίστας και δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ ...

X