Ο Χρήστος Πολυμενάκος στο Pop Up Festival: Is this my city?

Μια εγκατάσταση performance writing, του Χρήστου Πολυμενάκου, παρουσιάζεται στις 8 και 9 Οκτωβρίου στο pop up κατάστημα του «Π.χ.» στη λεωφ. Μακαρίου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Pop Up, το οποίο μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα πραγματοποίησής του με νέα σειρά εκδηλώσεων, η εγκατάσταση του performance writer Χρήστου Πολυμενάκου, είναι μια καινούρια και καθόλου συχνή δράση που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε –και να μάθουμε- στο φεστιβάλ.
Η εγκατάσταση έχει ως τίτλο την ερώτηση Is this my city? και έτσι θέσαμε με τη σειρά μας κάποια ερωτήματα στον Χ. Πολυμενάκο.

Προς τι το ερώτημα;

Μοιράζομαι. Εντοπίζω την ανάγκη για διάλογο, ακόμη και χωρίς τη χρήση λέξεων, με θέμα έννοιες, όπως η οικειότητα και η οικειοποίηση, ο τρόπος οργάνωσης της καθημερινότητας σε σχέση με τον χώρο, τη γλώσσα και το φάσμα των επιλογών που έχουμε, αποδεχόμαστε ή δημιουργούμε, οι όροι και οι συνέπειές τους. Η Λευκωσία του Pop Up 2013 είναι η αφορμή και το συγκείμενο του έργου.

Τι θα πει performance writing?

Είναι η πιο σύγχρονη και απελευθερωτική προσέγγιση της συγγραφής και της ανάγνωσης. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι το απεριόριστο φάσμα προορισμών έκφρασης και έρευνας και η μοναδικότητα κάθε συγγραφέα και αναγνώστη. Οι διαδρομές και τα μεταφορικά μέσα είναι τόσα, όσοι και οι τρόποι με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε και επικοινωνούμε.

Ως προϊόν, το performance writing μπορεί να είναι τα πάντα.

Μπορεί να είναι ένα κλασικής μορφής κείμενο για χρήση πέραν της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως για παράδειγμα ένα κείμενο οδηγιών, ένας πολιτικός λόγος, ή οι πινακίδες των οδών. Μπορεί όμως να είναι ένα ηχητικό ή εικαστικό ποίημα, ένα θεατρικό έργο, ένα διαδραστικό παιχνίδι στο διαδίκτυο ή μια σιωπηλή performance στην πόλη.

Οι λέξεις και οι εικόνες υπάρχουν με τέτοιο τρόπο και συχνότητα στη ζωή μας που τα παίρνουμε ως δεδομένα και ανυπέρβλητα, παντοδύναμα και αθάνατα. Το Performance Writing αμφισβητεί αυτά τα χαρακτηριστικά και ανοίγει ένα προκλητικά απεριόριστο μωσαϊκό τρόπων επικοινωνίας με τον κόσμο.

Προσωπικά εστιάζω στη σχέση σώμα/λέξη, σε παραδοσιακά και ψηφιακά περιβάλλοντα. Ερευνώ, δημιουργώ και διδάσκω με οδηγό και έμπνευση αυτή τη σχέση. Η σχέση σώμα/λέξη αναδεικνύει οργανικά τη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία, την ερμηνεία και την επιτέλεση με έναν τρόπο απίστευτα πρακτικό και άμεσο, λαϊκό και λόγιο: ανθρώπινο. Τόσο που καμιά φορά τον προσπερνάμε ως δεδομένο.

Πότε νιώθει κανείς σαν στην πόλη του;

Κάθε που έχει την ανάγκη να νιώσει οικειότητα ή να οικειοποιηθεί συντεταγμένες.

Ποια πόλη θα έλεγες με σιγουριά πως είναι η πόλη σου;

Η Όμαχα, όπου γεννήθηκα, το Χαλάνδρι όπου μεγάλωσα, η πολίχνη του Τοτνές, γιατί εκεί ξαναγεννήθηκα. Η Αθήνα και η Πάφος, η Λευκωσία, η Λεμεσός. Το Performance Writing. Οι δικοί μου άνθρωποι. Εγώ. Και όπου πάει.

+ Πληροφορίες: christos@christospolymenakos.com, piteliaxitelia.wix.com/piteliaxitelia, www.popupnicosia.com

You May Also Like

Νικολέττα Παπαμιχαήλ: I’ve Been There

Με την ατομική έκθεση της Νικολέττας Παπαμιχαήλ με τίτλο «Ι’ve been there» εγκαινιάζει τη ...

«Για της Μαρουλλούς τ’ αμμάθκια» του Μιχάλη Τερλικκά στο Σατιρικό Θέατρο

H Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει την κυπριακή κωμωδία «Για της Μαρουλλούς τ’ ...

Θεματική ξενάγηση στις Συλλογές του Γλαύκου Κληρίδη στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας  

Παράπλευρο της έκθεσης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – ...

«Ακρωτηριασμός στο Σποκέιν», τελευταίες παραστάσεις

Μια μαύρη κωμωδία σε «πραγματικό» χρόνο 90 λεπτών παρουσιάζει αυτές τις μέρες στην Πάνω ...

«θέατρο ένα»: Πρεμιέρα για τη νέα σεζόν με το “Dumb Waiter” του Χάρολντ Πίντερ

Με ανανεωμένες δυνάμεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το δυναμικό του θεάτρου ένα, επανέρχεται για ...

«Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου»

Με έντονη την ανάγκη να συνεχίσει η καλλιτεχνική δράση και ανταποκρινόμενοι στις εναλλακτικές επιλογές ...

X