Με το Royal Opera House συνεργάζεται το Ριάλτο

Το Royal Opera Ballet εντάσσεται στο πρόγραμμα ζωντανής μετάδοσης του θεάτρου Ριάλτο με την νέα σεζόν, δίνοντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να παρακολουθούν παραστάσεις μπαλέτου που ανεβαίνουν στο Royal Opera House του Λονδίνου.

Μετά τη live σύνδεση της Κύπρου με την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, το Royal Opera Ballet προστίθεται στο πρόγραμμα των live παραστάσεων.

Το Royal Ballet, το  διασημότερο μπαλέτο της Μεγάλης Βρετανίας, με έδρα το  Royal Opera House στο Covent Garden του Λονδίνου, συνδέεται  από το 2009 με αίθουσες υψηλού επιπέδου, προβάλλοντας στο πλαίσιο του προγράμματος «Royal Opera House live cinema» ειδικά σκηνοθετημένες και για το live κοινό παραστάσεις .

Οι παραστάσεις που μεταδίδονται έχουν τεράστια επιτυχία και έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι αίθουσες του δικτύου  προβολής, αλλά και οι χώρες μετάδοσης  να έχουν εκτοξευθεί. Έτσι ενώ στην αρχή  το διεθνές δίκτυο περιλάμβανε 120 αίθουσες σε 12 χώρες, πέρσι οι χώρες ξεπέρασαν τις 32 και οι αίθουσες προβολής τις 900, ενώ στο Η.Β. οι αίθουσες που συνδέονται με το πρόγραμμα ξεπερνούν τις 240.

Το κοινό στην Κύπρο θα έχει την ευκαιρία τη σεζόν 2013-2014  να γνωρίσει το  πρόγραμμα «Royal Opera House Live Cinema» μέσα από τη συνεργασία του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ παρακολουθώντας τέσσερεις εξαιρετικές παραγωγές μπαλέτου για όλη την οικογένεια τις οποίες το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ έχει επιλέξει να μεταδίδει κάθε φορά Σάββατο στις 19:00.

Το εισιτήριο έχει καθοριστεί σε 10 ευρώ για μαθητές/φοιτητές και υποστηρικτές του θεάτρου, ενώ το κανονικό είναι 15 ευρώ.

Οι παραγωγές

Αρχή στο πρόγραμμα «Royal Opera House Live Cinema» κάνει στις 23 Νοεμβρίου στο θέατρο Ριάλτο, η παραγωγή ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ του Carlos Acosta, σε χορογραφία του Marius Petipa και μουσική του Ludwig Minkus.

Το γνωστό πολυπρόσωπο μπαλέτο σε τρεις πράξεις, διηγείται τις περιπέτειες του ιδιόρρυθμου ιππότη του Θερβάντες και σ’αυτό βρίσκει κανείς  όλα τα στοιχεία των μεγάλων κλασικών μπαλέτων: συγκίνηση, δράμα και ζωντανούς  χαρακτήρες.

Ο βασικός προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Royal Ballet, ο Carlos Acosta, έχει χορέψει τον απαιτητικό ρόλο του Μπαζίλιο πολλές φορές. Γι’αυτό είναι συναρπαστικό που ανεβάζει αυτή τη νέα παραγωγή για το Royal Ballet, σε σκηνικά του Tim Hatley, ο οποίος θα προσφέρει μια σύγχρονη αίσθηση, σε μια ευρύτατα παραδοσιακή σκηνοθεσία. Η μουσική είναι πλημμυρισμένη από ισπανική γοητεία και ατμόσφαιρα, με μια χαρακτηριστική διαύγεια στη μελωδία και τον ρυθμό, που την κάνει αμέσως συναρπαστική – η ενορχήστρωση είναι του Martin Yates, που διευθύνει και την ορχήστρα του  Royal Opera House.

Ακολουθεί  στις 21 Δεκεμβρίου το γιορταστικό μπαλέτο Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ του Peter Wright σε χορογραφία του Lev Ivanov και την καταπληκτική μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Ο Καρυοθραύστης, αυτό  το μαγευτικό παραμύθι που ξετυλίγεται τις ημέρες των Χριστουγέννων, περιέχει μια σειρά από συναρπαστικούς χορούς. Η κλασική σκηνοθεσία του Peter Wright που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Covent Garden το 1984, είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι των Χριστουγέννων για θεατές κάθε ηλικίας.

Την ορχήστρα του Royal Opera House διευθύνει ο Tom Seligman.

Στις 22 Μαρτίου 2014 παίρνει σειρά το αριστούργημα ZIZEΛ / GISELLE του Marius Petipa σύμφωνα με τη χορογραφία των Jean Coralli και Jules Perrot | Adolphe Adam, ένα  από τα πιο αγαπημένα ρομαντικά μπαλέτα όλων των εποχών, πιστό στο πνεύμα του πρωτοτύπου του 1841, κι όμως πάντα δροσερό σε κάθε νέα του παρουσίαση. Τη σκηνοθεσία έκανε ο Peter Wright, ενώ την ορχήστρα Royal Opera House διευθύνει ο Adolphe Adam.

 Η πρώτη σεζόν μεταδόσεων από το «Royal Opera House Live Cinema» ολοκληρώνεται στις 17 Μαϊου με ΤHΝ ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ / THE SLEEPING BEAUTY του Marius Petipa σε μουσική  Pyotr Ilyich Tchaikovsky, άλλο ένα μπαλέτο με ιστορία αφού πρωτοπαρουσιάστηκε  στην Αγία Πετρούπολη το 1890 και αποτελεί το κορυφαίο έργο κλασικού μπαλέτου: ένα τέλειο σμίξιμο της χορογραφίας του Petipa και της μουσικής του Tchaikovsky και μια λαμπρή πρόκληση για κάθε χορευτή επί σκηνής. Η σημερινή Ωραία Κοιμωμένη είναι ένα ζωντανό έργο ταυτισμένο με το  The Royal Ballet, που αναπτύσσεται και αλλάζει ωστόσο μαζί με τον θίασο, τιμώντας πάντα το παρελθόν του.

Την Ορχήστρα του  Royal Opera House διευθύνει ο Valeriy Ovsyanikov.

Τις ιστορικές χορογραφίες του Marius Petipa  συμπληρώνουν αυτές των Frederick Ashton, Anthony Dowell, Christopher Wheeldon, ενώ η σκηνοθεσία των Monica Mason και Christopher Newton είναι σύμφωνα με αυτή των  Ninette de Valois και τον Nicholas Sergeyev.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Εικαστική εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης στη Δήλο, από τον Άντονι Γκόρμλι

Από τις αρχές Μαΐου ως και το τέλος Οκτωβρίου 2019, ο αρχαιολογικός χώρος της ...

Αλίκη και Νέστωρ Τέλλογλου | Έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. μια έκθεση για τους ...

«O νικηφόρος Αννίβας» του Γκόγια βρίσκει τη μόνιμη θέση του στο Μουσείο Πράδο

Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου Πράδο της Μαδρίτης μπορεί να υπερηφανεύεται για το νέο ...

«SINGING FOR AKAMAS» : εικόνες από την συναυλία/δράση

H «Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών», η «Πρωτοβουλία Λεμεσού για τον Ακάμα» ...

ΘΟΚ|Σήμα επανεκκίνησης με ένα βίντεο για να βρεθεί ξανά «ο κόσμος στη θέση του»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου δίνει σήμα για επανεκκίνηση με δύο παραστάσεις για το καλοκαίρι ...

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ΘΥΜΕΛΗ για το Β’ Εξάμηνο 2021

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει τις χορηγίες ΘΥΜΕΛΗ για επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές στο δεύτερο ...

X