Ιπτάμενη διαφώτιση

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Ο ταξιδιώτης μπήκε στην πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών σε συνεργασία με ολλανδική αερογραμμή για να πάει Άμστερνταμ. Και εκεί, κάπου μεταξύ του ορχηστρικού της «Αννούλας του χιονιά» και της παρουσίασης των μέτρων ασφαλείας, βρέθηκε μαζί με Κύπριους και μη Κύπριους πελάτες στο θρανίο της εθνικής διαπαιδαγώγησης.

Αρχίζει που λέτε ο πιλότος να ανακοινώνει την ώρα της απογείωσης, τα γνωστά «on this side you can see Larnaca» και «on that side you can see the Pentadaktylos mountain range and the peninsula of Kormakitis». Παύση. «Which by the way is occupied by Turkish troops since 1974». Χρήσιμη πληροφορία και όχι ασυνήθιστη στο πλαίσιο του δόγματος Δεν Ξεχνώ για τη διαπαιδαγώγηση στον αγώνα για επιστροφή και τη διαφώτιση του διεθνούς παράγοντα.

Η διαφώτιση όμως δεν σταματά στην πληροφόρηση. Η impromptu πολιτική ανάλυση συνεχίστηκε με τη διευκρίνιση πως το 1974 «Turkey invaded Cyprus by using the law of the jungle, the only law that this country knows». Ο ταξιδιώτης εκνευρίστηκε για το τάισμα πατριωτισμού με τη μέθοδο της προετοιμασίας της χήνας για παραγωγή foie gras και αναφώνησε ένα κυπριακό «Fuck you ρε μαλάκα», το οποίο, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν εμπόδισε την όλο και περισσότερο αυξανόμενη πατριωτική σιγουριά του πιλότου.

Συνεχίζοντας την ανάλυση για τα εσωτερικά της Τουρκίας, ο κυβερνήτης αναφέρθηκε στην [ομολογουμένως] χάλια δημοκρατία της χώρας, για να ολοκληρώσει με το σαρκαστικό, επιπέδου κομματικού αρχηγού, «and the irony is…» [χαχανητό] «this country wants, demands, to enter the European Union».

Κανείς δεν ξέρει αν η διάλεξη αποτελεί νέα στρατηγική των Κυπριακών Αερογραμμών για να πείσει ενδεχομένως την κυβέρνηση να ρίξει κι άλλα χρήματα. Πάντως ο ταξιδιώτης, μερικές μέρες μετά, επέστρεψε στη Λάρνακα με την ίδια πτήση συνεργασίας Κυπριακών – ολλανδικής. Ο κυβερνήτης εκείνης της πτήσης περιορίστηκε στο λιτό και δωρικό [στην ελληνική και αγγλική γλώσσα] «και μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ μέρος του οποίου κατέχεται από την Τουρκία από το 1974 μετά από εισβολή».

*Αληθινή, πέρα για πέρα ιστορία. Δεν είναι προσπάθεια σάτιρας με σουρεαλιστικά στοιχεία.

You May Also Like

Σκοτεινή Κύπρος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τελευταία εκμεταλλεύομαι το διαδικτυακό [ας το πούμε] αρχείο του ΡΙΚ ...

Οι Τραμπ μας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν μιλά ο Αρχιεπίσκοπος για ΛΟΑΤΙ θέματα ή το Κυπριακό ...

“Άμστερνταμ γίναμε”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Και ξαφνικά, εμφανίζονται διαφημίσεις για ποδήλατα ενοικίασης και ένα από ...

Τι ξέρουμε;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι πραγματικά ξέρουμε για τη Μέση Ανατολή; Τι στα αλήθεια ...

Ο Θεός να βάλει το χέρι του

25.9.2011 Του Γρηγόρη Ψαριανού* Είναι γνωστή η θέση μας για το διαχωρισμό κράτους και ...

Στρογγυλός κόσμος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν με ενδιαφέρει και τόσο το Μουντιάλ, όπως δεν είχα ...

X