Στην Κύπρο ο Αλέν Μπαντιού

Ο διασημότερος εν ζωή Γάλλος -μαροκινής καταγωγής- φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού θα βρίσκεται στην Κύπρο την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο «Τhe Philosopher in the face of crises».

Ο Αλέν Μπαντιού θα είναι το highlight του πολύ ενδιαφέροντος -έτσι κι αλλιώς- συνεδρίου, στο οποίο θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της αλήθειας και η αλήθεια της κρίσης».

Είμαι ο τελευταίος επιζών, δηλώνει ο θεωρούμενος ως γκουρού της γαλλικής Αριστεράς όταν ερωτάται για την περίφημη γαλλική σχολή της δεκαετίας του ’60 με τους Λακάν, Ντεριντά, Λιοτάρ και άλλους.

Και σχολιάζοντας την χρησιμότητα των φιλοσόφων σήμερα, είπε σε συνέντευξή του:

«Πρώτον, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να αμφισβητεί τις επικρατούσες απόψεις, να μην παίρνει τίποτε ως θέσφατο επειδή είναι το έθιμο, η συνήθεια, η οικογένεια, η πατρίδα. Δεύτερον, υπογραμμίζουν ό,τι νέο στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική. Τρίτον, ο φιλόσοφος πρέπει να δίνει κουράγιο: να δείχνει ότι όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα μπορούμε να επικρίνουμε τις επικρατούσες απόψεις».

 

Αν όλα παν καλά, στο Συνέδριο -το οποίο ξεκινά στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα- θα δοθεί πολύ κουράγιο από τους δέκα ομιλητές. Το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουμε κάτι απ’ όσα θα ακούσουμε παραμένει ανοιχτό.

 

+ Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό. Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου στο κτήριο Αναστάσιος Λεβέντης, αίθουσα Β108, στην Πανεπιστημιούπολη.

 

 

You May Also Like

Go Back to Hiding in the Shadows

O Παντελής Διαμαντίδης (Microseq) θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την οπτικοακουστική του παράσταση «Go ...

Υπόσχεση για μιά βραδυά στο θέατρο της Σαλαμίνας

Από την παιδική μου ηλικία η Κύπρος συνδέθηκε στο μυαλό μου με δυο έννοιες, ...

“Πιδκιαύλια και στίχοι”

Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους ήταν ποιητής από την Κοντέα, φίλος και ομοϊδεάτης ενός άλλου ποιητή, ...

Τέσσερις συναυλίες σε μια μικρή βαλίτσα

“Και πού να πας, και πού να ‘ρθεις και πού να επιστρέψεις, που ‘ναι ...

Πικάσο στο Κυπριακό Μουσείο

Μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό αριθμό έργων του Πάμπλο Πικάσο σε πηλό θα παρουσιάσει το Τμήμα ...

Ξαναγέννηση

Ο τίτλος από ένα έργο του Πολ Γεωργίου δόθηκε στην έκθεση που εγκαινιάζεται το ...

X