Στην Κύπρο ο Αλέν Μπαντιού

Ο διασημότερος εν ζωή Γάλλος -μαροκινής καταγωγής- φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού θα βρίσκεται στην Κύπρο την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο «Τhe Philosopher in the face of crises».

Ο Αλέν Μπαντιού θα είναι το highlight του πολύ ενδιαφέροντος -έτσι κι αλλιώς- συνεδρίου, στο οποίο θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της αλήθειας και η αλήθεια της κρίσης».

Είμαι ο τελευταίος επιζών, δηλώνει ο θεωρούμενος ως γκουρού της γαλλικής Αριστεράς όταν ερωτάται για την περίφημη γαλλική σχολή της δεκαετίας του ’60 με τους Λακάν, Ντεριντά, Λιοτάρ και άλλους.

Και σχολιάζοντας την χρησιμότητα των φιλοσόφων σήμερα, είπε σε συνέντευξή του:

«Πρώτον, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να αμφισβητεί τις επικρατούσες απόψεις, να μην παίρνει τίποτε ως θέσφατο επειδή είναι το έθιμο, η συνήθεια, η οικογένεια, η πατρίδα. Δεύτερον, υπογραμμίζουν ό,τι νέο στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική. Τρίτον, ο φιλόσοφος πρέπει να δίνει κουράγιο: να δείχνει ότι όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα μπορούμε να επικρίνουμε τις επικρατούσες απόψεις».

 

Αν όλα παν καλά, στο Συνέδριο -το οποίο ξεκινά στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα- θα δοθεί πολύ κουράγιο από τους δέκα ομιλητές. Το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουμε κάτι απ’ όσα θα ακούσουμε παραμένει ανοιχτό.

 

+ Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό. Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου στο κτήριο Αναστάσιος Λεβέντης, αίθουσα Β108, στην Πανεπιστημιούπολη.

 

 

You May Also Like

“Σεβαστιανά και Ανθίβολα”

“Σεβαστιανά και Ανθίβολα” παρουσιάζει ο Γλαύκος Κουμίδης από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου στην γκαλερί ...

Τέχνη για τους πολλούς

Είναι ένας από τους πλέον πολυαναμενόμενους εικαστικούς θεσμούς στο νησί. Η ομαδική έκθεση “Πλούσια ...

Ανοιχτή πρόσκληση

«Γεννήθηκα την 1η Φεβρουαρίου 1930 σ’ ένα χωριό της επαρχίας Λάρνακος. Μικρό χωριό, καμιά ...

Fish n’ Chips

Πρώτη προβολή σήμερα, Κυριακή, για την ταινία Fish n’ Chips, του -γεννημένου στην Αμμόχωστου ...

Ενθάδε κείται ο ποιητής;

Στα νοικοκυρεμένα κοιμητήρια ταφόπετρες κρατούν τη μνήμη εκείνων που έζησαν καθώς περαστικά μερμήγκια – ...

“The Peanuts Movie”

Ο Σνούπι, ο Γούντστοκ, ο Τσάρλι Μπράουν, η Λούσι, η Σάλι και ο Λάινους ...

X