Στην Κύπρο ο Αλέν Μπαντιού

Ο διασημότερος εν ζωή Γάλλος -μαροκινής καταγωγής- φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού θα βρίσκεται στην Κύπρο την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο «Τhe Philosopher in the face of crises».

Ο Αλέν Μπαντιού θα είναι το highlight του πολύ ενδιαφέροντος -έτσι κι αλλιώς- συνεδρίου, στο οποίο θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της αλήθειας και η αλήθεια της κρίσης».

Είμαι ο τελευταίος επιζών, δηλώνει ο θεωρούμενος ως γκουρού της γαλλικής Αριστεράς όταν ερωτάται για την περίφημη γαλλική σχολή της δεκαετίας του ’60 με τους Λακάν, Ντεριντά, Λιοτάρ και άλλους.

Και σχολιάζοντας την χρησιμότητα των φιλοσόφων σήμερα, είπε σε συνέντευξή του:

«Πρώτον, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να αμφισβητεί τις επικρατούσες απόψεις, να μην παίρνει τίποτε ως θέσφατο επειδή είναι το έθιμο, η συνήθεια, η οικογένεια, η πατρίδα. Δεύτερον, υπογραμμίζουν ό,τι νέο στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική. Τρίτον, ο φιλόσοφος πρέπει να δίνει κουράγιο: να δείχνει ότι όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα μπορούμε να επικρίνουμε τις επικρατούσες απόψεις».

 

Αν όλα παν καλά, στο Συνέδριο -το οποίο ξεκινά στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα- θα δοθεί πολύ κουράγιο από τους δέκα ομιλητές. Το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουμε κάτι απ’ όσα θα ακούσουμε παραμένει ανοιχτό.

 

+ Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό. Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου στο κτήριο Αναστάσιος Λεβέντης, αίθουσα Β108, στην Πανεπιστημιούπολη.

 

 

You May Also Like

Mural XXL

Γκράφιτι του Hendrik Beikirch, γνωστού και ως ecb, στο Heerlen της Ολλανδίας. Είναι η ...

Ντίνος Κατσουρίδης, μια ζωή σαν σινεμά

«Μισή ζωή κινηματογράφος, μισή έρωτας και τα δύο μαζί έρωτας αξεδιάλυτος για τη ζωή» ...

Αρχή με residency για την Art Seen

Με τρεις εκθέσεις εγκαινιάζει τη νέα εικαστική σεζόν 2017-18 η γκαλερί Art Seen στη ...

“Το μέσο είναι το μήνυμα”

“Το μέσο είναι το μήνυμα” Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο θεωρητικός Μάρσαλ ...

Ομάδα Τέχνης

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δημιουργία της Ομάδας Τέχνη (1917-1919), μιας συσπείρωσης εικαστικών ...

“Οι Παθκιές της Αφροδίτης”

24.7.2011 Ο ποιητής Χαράλαμπος Δημοσθένους αποχώρησε για πάντα στις 18 Φεβρουαρίου 2011. Ως υπενθύμιση ...

X