Τι είπε ο Κυριάκος Κενεβέζος για τον Καβάφη

«Η επένδυση στον πολιτισμό είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε και το να φιλοδοξήσει κανείς να δώσει μια ταυτότητα στον Καβάφη είναι ό,τι πιο τολμηρό μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος σε χαιρετισμό του στην ημερίδα «Κ.Π. Καβάφης: 150 χρόνια από την γέννησή του» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Ο λόγος του  Καβάφη, είπε, δεν είναι πολιτικός, ή φιλοσοφικός, ή ερωτικός, ή θεατρικός ή αφηγηματικός μόνο. Είναι ένα κράμα στοιχείων που υφαίνονται άριστα στις επιταγές του ποιητικού ύφους. Η οργάνωση μιας Ημερίδας αφιερωμένης στο καβαφικό έργο ενθουσιάζει πάντα και ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στο σύγχρονο άνθρωπο, όχι μόνο εξαιτίας της διαχρονικά επίκαιρης προσέγγισης του κόσμου μέσα από το έργο του, αλλά και της έντονης εικονοπλαστικής δύναμης του λόγου του, πρόσθεσε.

«Η εικόνα στην ποίηση του Καβάφη γίνεται μια ανώτερη πνευματική άσκηση, ένα αγώνισμα λόγου, το οποίο αποβαίνει εν τέλει σε ένα μοναδικό όργανο έκφρασης των βαθύτερων διακυμάνσεων και αποχρώσεων μιας μεγάλης και πολυδύναμης ψυχής. Μέσα στην ευρυχωρία μιας εκτεταμένης ποιητικής δημιουργίας, μπορεί να διαπιστώσει κανείς τη δύναμη των λέξεων. Δεν είναι τυχαίο που το έργο του Καβάφη περιλαμβάνεται στις σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το 2013 ορίστηκε ως έτος Καβάφη και αν η επετειακότητα ευθύνεται για κάτι, είναι η αφορμή που μας δίνει για εμβάθυνση και δημιουργική ενασχόληση.

Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη μάς δίνουν την αφορμή να μελετήσουμε εκ νέου το «πορτρέτο» του ποιητή, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

«Ο Όσκαρ Ουάιλντ θα μπορούσε να είναι ένας εξεγερμένος των social media»

Συνέντευξη στη Θεοδώρα Χρυσοστόμου To «The Cyprus Oscar Wilde Festival», το πρώτο ειδικά αφιερωμένο ...

Ο συμβιβασμός της μπανάνας

Η αμερικανική μπάντα The Velvet Underground κατέληξε σε συμβιβασμό με το Ίδρυμα Andy Warhol ...

Νέο δίσκο δουλεύει ο Jack White

Τον διάδοχο του περσινού Blunderbuss, το οποίο το Rolling Stone κατέταξε ως τρίτο καλύτερο ...

Βραβεία Εκδοτικής Αρτιότητας 2012-13

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα Βραβεία Εκδοτικής Αρτιότητας, για εκδόσεις των ετών ...

Marina Picasso: σε δημοπρασία έργα και αντικείμενα του παππού της

Αρκετά από τα έργα του Pablo Picasso που παρέμεναν στο στούντιο του για χρόνια ...

Μήνας Χατζιδάκι στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, το Ευρωπαϊκό ...

X