Τι είπε ο Κυριάκος Κενεβέζος για τον Καβάφη

«Η επένδυση στον πολιτισμό είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε και το να φιλοδοξήσει κανείς να δώσει μια ταυτότητα στον Καβάφη είναι ό,τι πιο τολμηρό μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος σε χαιρετισμό του στην ημερίδα «Κ.Π. Καβάφης: 150 χρόνια από την γέννησή του» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Ο λόγος του  Καβάφη, είπε, δεν είναι πολιτικός, ή φιλοσοφικός, ή ερωτικός, ή θεατρικός ή αφηγηματικός μόνο. Είναι ένα κράμα στοιχείων που υφαίνονται άριστα στις επιταγές του ποιητικού ύφους. Η οργάνωση μιας Ημερίδας αφιερωμένης στο καβαφικό έργο ενθουσιάζει πάντα και ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στο σύγχρονο άνθρωπο, όχι μόνο εξαιτίας της διαχρονικά επίκαιρης προσέγγισης του κόσμου μέσα από το έργο του, αλλά και της έντονης εικονοπλαστικής δύναμης του λόγου του, πρόσθεσε.

«Η εικόνα στην ποίηση του Καβάφη γίνεται μια ανώτερη πνευματική άσκηση, ένα αγώνισμα λόγου, το οποίο αποβαίνει εν τέλει σε ένα μοναδικό όργανο έκφρασης των βαθύτερων διακυμάνσεων και αποχρώσεων μιας μεγάλης και πολυδύναμης ψυχής. Μέσα στην ευρυχωρία μιας εκτεταμένης ποιητικής δημιουργίας, μπορεί να διαπιστώσει κανείς τη δύναμη των λέξεων. Δεν είναι τυχαίο που το έργο του Καβάφη περιλαμβάνεται στις σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το 2013 ορίστηκε ως έτος Καβάφη και αν η επετειακότητα ευθύνεται για κάτι, είναι η αφορμή που μας δίνει για εμβάθυνση και δημιουργική ενασχόληση.

Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη μάς δίνουν την αφορμή να μελετήσουμε εκ νέου το «πορτρέτο» του ποιητή, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Προ-ετοιμάζεται η Στέγη Χορού Λευκωσίας

Ένα χρόνο μετά την επίσημη ίδρυση της Στέγης Χορού Λευκωσίας [ΣΧΛ] ως εταιρείας LDH, ...

Πέθανε ο Ιταλός σκηνοθέτης Έτορε Σκόλα

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Έτορε Σκόλα, ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του ιταλικού κινηματογράφου, άφησε ...

Ο Olivier Descotes στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Στο πλαίσιο της «Διάλεξης της Τετάρτης» που διοργανώνει η Λεβέντειος Πινακοθήκη, ο Ολιβιέ Ντεκότ ...

«Grandude’s Green Submarine» – Το νέο παιδικό βιβλίο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Το 2019, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο «Hey Grandude!» Τώρα ετοιμάζει τη ...

Connect: H ετήσια έκθεση του Art and Design Society

Στον ισόγειο χώρο εκδηλώσεων της εφημερίδας Πολίτης, στην παλιά Λευκωσία, θα φιλοξενηθεί η ετήσια ...

ΕΕ και UNESCO ενώνουν δυνάμεις για την πολιτιστική κληρονομιά

Λίγο πριν την εκπνοή του 2018 και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως ορίστηκε ...

X