Έργα που είχαν κατασχέσει οι Ναζί, αξίας 1 δισ. ευρώ, εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα στο Μόναχο

Ένας ολόκληρος θησαυρός εργων τέχνης η τιμή εκτίμησης των οποίων αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, εντοπίστηκε σε διαμέρισμα του Μονάχου, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Focus.

Πρόκειται για έργα  που φέρουν τις υπογραφές των Πικάσο, Ματίς, Ρενουάρ, Κλέε και Μαξ Λίμπερμαν μεταξύ άλλων και τα οποία κατασχέθηκαν από τους ναζί τα έτη 1933-45, επειδή κρίθηκαν ως «μη-γερμανικά» ή αποτελούσαν εβραϊκή τέχνη.

O θησαυρός ανακαλύφθηκε τυχαία το 2011, όταν οι Αρχές του Μονάχου έσπευσαν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα για να ερευνήσουν τα οικονομικά του Κορνέλιους Γκούλιτ, ο οποίος ήταν γιος συλλέκτη και ζούσε στην απομόνωση. Η είδηση δεν έγινε έκτοτε γνωστή γιατί η πληροφορία κρίθηκε μη δημοσιεύσιμη.

apartmentΣε αυτή την πολυκατοικία βρίσκεται το διαμέρισμα όπου εντοπίστηκαν τα έργα. 

Ο Κορνέλιους Γκούλιτ πωλούσε περιστασιακά πίνακες για να ζει και οι Αρχές τον χαρακτήρισαν «τον άνθρωπο που δεν υπήρχε». Δεν είχε κοινωνικές ασφαλίσεις, ούτε ασφάλεια υγείας, δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του και έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας πίνακες.

Οι Αρχές είχαν ένταλμα να ψάξουν το διαμέρισμα, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν ύποπτο για φοροδιαφυγή.

naziart

Κατά το γερμανικό περιοδικό, υπάρχουν διεθνή εντάλματα αναζήτησης για τουλάχιστον 200 από τα έργα που βρέθηκαν στο Μόναχο.

Ένα από τα έργα του Πικάσο φέρεται να ανήκει στον παππού της Αν Σινκλέρ, δημοσιογράφου και συντρόφου του Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σημειώνεται ότι το Holocaust Memorial Museum των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι ναζί κατέσχεσαν περίπου 16.000 έργα τέχνης.

Στο μεταξύ, στα τέλη Οκτωβρίου οι Ολλανδικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα σε 162 μουσεία της χώρας και εντόπισαν κλεμμένα έργα που κατέσχεσαν οι ναζί, στα 41 από αυτά.

Για τη συλλογή πληροφοριών, ώστε να εντοπιστούν κλεμμένα έργα, λειτουργεί σχετικός ιστότοπος, www.musealeverwervingen.nl, στον οποίο καταγράφονται και παρουσιάζονται τα αντικείμενα αυτά κι η ιστορία τους, με την φιλοδοξία να υπάρξει συνδρομή από το κοινό για να συγκεντρωθούν πληροφορίες που ελλείπουν σήμερα για τη διαμόρφωση της εικόνας που είχε η πορεία τους έως σήμερα.

Από τα 130 έργα που βρέθηκαν, για τα 61 διαπιστώθηκαν τα ονόματα των αρχικών τους κατόχων και ακολούθως θα εντοπιστούν οι οικογένειες, ή οι κληρονόμοι τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πάνω από 400 μουσεία, αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην έρευνα για τον εντοπισμό των κλεμμένων έργων, πολλά από τα οποία ανήκαν σε Εβραίους.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Ανώτερος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Άιζενχαουερ με τους στρατηγούς Μπράντλεϊ και Πάτον εξετάζουν έργα τέχνης που κατέσχεσαν οι Ναζί και εντοπίστηκαν σε ορυχεία της Γερμανίας το 1945.

You May Also Like

Ετεροχρονισμένη παράδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου

Γράφει ο Κώστας Νάνος Για τουλάχιστον άλλους 5 μήνες θα παραμείνει κλειστό το Επαρχιακό ...

Επίδομα καλλιτεχνών: Έναρξη διαδικασίας υποβολής αιτήσεων

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν την έναρξη της ...

Οι Gadjo Dilo για πρώτη φορά στην Κύπρο

Μια από τις πιο απολαυστικές παρέες μουσικών της νέας ελληνικής μουσικής σκηνής φτάνει για ...

Απόψε η τελετή απονομής βραβείων ΘΟΚ

Στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20:30, η εκδήλωση ...

Δεκαπενταύγουστος : το μυστικό

  Φωτογραφία : pannybrown / https://instagram.com/pannybrown/  

Ακροάσεις για Νέους Σολίστ στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου οργανώνει, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2016, ακροάσεις για ...

X