Έργα που είχαν κατασχέσει οι Ναζί, αξίας 1 δισ. ευρώ, εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα στο Μόναχο

Ένας ολόκληρος θησαυρός εργων τέχνης η τιμή εκτίμησης των οποίων αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, εντοπίστηκε σε διαμέρισμα του Μονάχου, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Focus.

Πρόκειται για έργα  που φέρουν τις υπογραφές των Πικάσο, Ματίς, Ρενουάρ, Κλέε και Μαξ Λίμπερμαν μεταξύ άλλων και τα οποία κατασχέθηκαν από τους ναζί τα έτη 1933-45, επειδή κρίθηκαν ως «μη-γερμανικά» ή αποτελούσαν εβραϊκή τέχνη.

O θησαυρός ανακαλύφθηκε τυχαία το 2011, όταν οι Αρχές του Μονάχου έσπευσαν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα για να ερευνήσουν τα οικονομικά του Κορνέλιους Γκούλιτ, ο οποίος ήταν γιος συλλέκτη και ζούσε στην απομόνωση. Η είδηση δεν έγινε έκτοτε γνωστή γιατί η πληροφορία κρίθηκε μη δημοσιεύσιμη.

apartmentΣε αυτή την πολυκατοικία βρίσκεται το διαμέρισμα όπου εντοπίστηκαν τα έργα. 

Ο Κορνέλιους Γκούλιτ πωλούσε περιστασιακά πίνακες για να ζει και οι Αρχές τον χαρακτήρισαν «τον άνθρωπο που δεν υπήρχε». Δεν είχε κοινωνικές ασφαλίσεις, ούτε ασφάλεια υγείας, δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του και έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας πίνακες.

Οι Αρχές είχαν ένταλμα να ψάξουν το διαμέρισμα, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν ύποπτο για φοροδιαφυγή.

naziart

Κατά το γερμανικό περιοδικό, υπάρχουν διεθνή εντάλματα αναζήτησης για τουλάχιστον 200 από τα έργα που βρέθηκαν στο Μόναχο.

Ένα από τα έργα του Πικάσο φέρεται να ανήκει στον παππού της Αν Σινκλέρ, δημοσιογράφου και συντρόφου του Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σημειώνεται ότι το Holocaust Memorial Museum των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι ναζί κατέσχεσαν περίπου 16.000 έργα τέχνης.

Στο μεταξύ, στα τέλη Οκτωβρίου οι Ολλανδικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα σε 162 μουσεία της χώρας και εντόπισαν κλεμμένα έργα που κατέσχεσαν οι ναζί, στα 41 από αυτά.

Για τη συλλογή πληροφοριών, ώστε να εντοπιστούν κλεμμένα έργα, λειτουργεί σχετικός ιστότοπος, www.musealeverwervingen.nl, στον οποίο καταγράφονται και παρουσιάζονται τα αντικείμενα αυτά κι η ιστορία τους, με την φιλοδοξία να υπάρξει συνδρομή από το κοινό για να συγκεντρωθούν πληροφορίες που ελλείπουν σήμερα για τη διαμόρφωση της εικόνας που είχε η πορεία τους έως σήμερα.

Από τα 130 έργα που βρέθηκαν, για τα 61 διαπιστώθηκαν τα ονόματα των αρχικών τους κατόχων και ακολούθως θα εντοπιστούν οι οικογένειες, ή οι κληρονόμοι τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πάνω από 400 μουσεία, αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην έρευνα για τον εντοπισμό των κλεμμένων έργων, πολλά από τα οποία ανήκαν σε Εβραίους.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Ανώτερος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Άιζενχαουερ με τους στρατηγούς Μπράντλεϊ και Πάτον εξετάζουν έργα τέχνης που κατέσχεσαν οι Ναζί και εντοπίστηκαν σε ορυχεία της Γερμανίας το 1945.

You May Also Like

Ιδού το λογότυπο για τη σήμανση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα

Είχε τα λιγότερα like στην ιστοσελίδα ideas.culture.gr ωστόσο το σχέδιο των Καλλιόπης Ζαφείρη και ...

Στο καλό, Κώστα Παπαμαρκίδη!

Σε ηλικία 89 ετών απεβίωσε στις 26 Ιουνίου 2014 ο ηθοποιός Κώστας Παπαμαρκίδης. Γνωστός ...

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Φωτογραφίες και Συναισθήματα μέσα στο 2017

Δώδεκα μήνες, δώδεκα εικόνες, δώδεκα συναισθήματα για τη χρονιά που φεύγει. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν ...

Άργησε αλλά ήρθε η Νομική Υπηρεσία: χαιρετίζει την απόφαση επιστροφής κειμηλίων από το Μόναχο

H Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου της 18ης Μαρτίου ...

ΜΑΙΡΗ ΣΑΜΑΡΑ | Το γυμνό κορίτσι της ΑΣΚΤ μεγάλωσε

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Η Μαίρη Σαμαρά υπήρξε για κάτι ...

Προς τα Όσκαρ η ταινία «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι [τρέιλερ]

«Δεν με ενδιαφέρει αν η ταινία μου προβάλλεται σε μια αποθήκη ή σε μια ...

X