Στο Βυζαντινό Μουσείο τα 173 κειμήλια από το Μόναχο

Μια σεμνή τελετή η οποία μάλλον δεν αντιστοιχεί στις μεγάλες προσπάθειες επανάκτησης των εκκλησιαστικών θησαυρών της Κύπρου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο στη Λευκωσία, για την υποδοχή των 173 κειμηλίων που παρέμεναν από το 1997 στο Μόναχο.

Σε χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων εξέφρασε την μεγάλη χαρά και συγκίνησή του για τον μεγαλύτερο έως τώρα σε αριθμό επαναπατρισμό εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από τη Γερμανία.

«Μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα έγινε κατορθωτός ο επαναπατρισμός των 173 κλεμμένων, μετά την εισβολή των Τούρκων και τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βυζαντινών αρχαιοτήτων από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου», ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, στο υπουργείο του οποίου υπάγεται το τμήμα Αρχαιοτήτων.

«Τα ιερά αυτά κειμήλια, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής αλλά και της πνευματικής και θρησκευτικής ζωής της Κύπρου, θα φυλαχθούν προσωρινά στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία μέχρις ότου φθάσει η ώρα να επαναπατρισθούν με ασφάλεια εκεί όπου πραγματικά ανήκουν, σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα».

Οι 173 βυζαντινές αρχαιότητες προέρχονται από ορθόδοξες εκκλησίες και εκκλησίες της Μαρωνιτικής κοινότητας και αποτελούν μοναδικό δείγμα της κυπριακής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου στην εκκλησιαστική τέχνη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «εκατοντάδες εκκλησιαστικά μνημεία, κάποτε κοσμημένα με εκκλησιαστικούς θησαυρούς, στέκονται τώρα εντελώς άδεια και απογυμνωμένα από το περιεχόμενό τους. Τοιχογραφίες και ψηφιδωτά κομματιασμένα και βίαια αποσπασμένα από τη θέση τους, εικόνες που έχουν κοπεί για να πωληθούν σε περισσότερα τεμάχια και να αυξηθεί η αγοραστική τους αξία, με αποτέλεσμα να υποστούν ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Χαρακτηριστικά είναι τα βημόθυρα από τη εκκλησία της Παναγίας του Τοχνιού, από τις Μάντρες Αμμοχώστου, τα οποία ενώ δεν έφεραν ζωγραφικό διάκοσμο, έχουν επικολληθεί σε αυτά κομμένα τμήματα εικόνας για να αυξηθεί η αξία πώλησης τους».

icons_munich4 icons_munich6icons_munich5

Τα 173 κειμήλια θα εκτίθενται για το κοινό στο Βυζαντινό Μουσείο στην κατάσταση όπου βρίσκονται σήμερα μέχρι το τέλος του 2014. Θα ξεκινήσει, παράλληλα, η συντήρησή τους.

Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες αρχαιότητες που παραμένουν στο Μόναχο, σημειώνοντας ότι «ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τη χαρά να καλωσορίσουμε και στο Κυπριακό Μουσείο τις υπόλοιπες αρχαιότητες».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσόπουλος ευχαρίστησε την Εκκλησία της Κύπρου, τη Νομική Υπηρεσία του κράτους, την Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ για τη συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην υλοποίηση του επαναπατρισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στην εκδήλωση η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων Δέσπω Πηλείδου, ο διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Ανδρέας Φυλακτού και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος ευχαρίστησε «όλους -επώνυμους και ανώνυμους- όσους συνέβαλαν με τον δικό του τρόπο ο καθένας ώστε να έχουμε σήμερα στην Κύπρο τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς μας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Οι εκδηλώσεις του Ιανουαρίου στο CVAR

  ΤΡΙΤΗ, 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 18:30 Μουσικές Συζητήσεις: «Φύση»   Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών ...

“Cretan Smash” από τους Balothizer

Ο καινούργιος δίσκος των Balothizer, “Cretan Smash”, κυκλοφορεί στις 13 Νοεμβρίου 2020 από την ...

Διαδικτυακό το 10ο Συνέδριο «The CoMuseum»

Διαδικτυακά λόγω Covid 19 θα πραγματοποιηθεί το 10ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum από τις 2 ...

Κλειστά όλα τα μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστά μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020 θα παραμείνουν όλα τα Μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι ...

Η ΕΘΑΛ κατάργησε τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή: Πλεονάζων ο Τίγκιλης

Στο «Θυμέλη» παραπέμπει ο πρόεδρος του δ.σ. για την κατάργηση της θέσης. «Είχαν το ...

Πίτερ Ο’ Τουλ 1932-2013

Λίγο πριν το τέλος ενός χρόνου με μεγάλες απώλειες, αποφάσισε τη μεγάλη έξοδό του ...

X