Προβολή έργων του Ιταλού Cesare Pietroiusti στο Ground

Tρία βίντεο θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος On-Screen ο συγγραφέας και επιμελητής Μichelangelo Corsaro και ο αθηναϊκός χώρος «3 137» της Αθήνας.

Η προβολή θα γίνει στο Ground -ένα χώρο που λειτουργεί από τους καλλιτέχνες Λεόντιο Τουμπουρή και Λητώ Κάττου- και περιλαμβάνει τις εξής ταινίες: How to Irreversibly Transform Money (with Paul Griffiths), Money – An Auction (with Paul Griffiths) και Enriching Food. 

Πρόκειται για καταγραφές τριών έργων του Cesare Pietroiusti που έγιναν μεταξύ των ετών 2004 και 2007.

Κατά τη χρονική αυτή περίοδο παρουσιάστηκε το υψηλότερο σημείο ευπάθειας ενός ολόκληρου οικονομικού συστήματος που επρόκειτο να καταστραφεί μη αναστρέψιμα. Ανάμεσα σε πολλά τραύματα στην καθημερινή πραγματικότητα, τα πολιτικό-οικονομικά γεγονότα που χαρακτήρισαν τα επόμενα χρόνια, δημιούργησαν μια βλάβη χωρίς επιστροφή στην ιστορική συνέχεια ανάμεσα στο τι είμαστε και τι ήμασταν.

Με άλλα λόγια: πώς να συμβιβαστούν οι πολιτικές ταυτότητες που δημιουργήθηκαν σε χρόνια ευημερίας με τον σημερινό τρόπο ζωής μετά από πέντε χρόνια ύφεσης;

Οι καταγραφές αυτών των performance σε αυτά τα βίντεο προσεγγίζουν μια έρευνα για εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγής, στο όριο μεταξύ παραγωγής και καταστροφής της αξίας και του εμπορίου. Έννοιες όπως η μη αναστρέψιμη αλλαγή, ο προσδιορισμός της αξίας, η παράδοξη ανταλλαγή και η κοινοτική ζωή είναι θέματα που έρχονται τόσο από το παρελθόν αλλά και προβάλλονται στο μέλλον. Όλα αυτά τα θέματα ήταν και θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το σώμα, και με μέσο το ίδιο σώμα ερευνώνται, με μια τυπική μεσογειακή προσέγγιση, πνευματικά, πολιτικά και γαστρονομικά.

Ο Cesare Pietroiusti είναι Ιταλός καλλιτέχνης και ζει και εργάζεται στην Ρώμη. Αποφοίτησε απο την Φαρμακευτική με διπλωματική στην Ψυχιατρική. Η καλλιτεχνική του πρακτική προέρχεται από την έρευνα παράδοξων σκέψεων και δράσεων οι οποίες ανήκουν στο κανονικό σενάριο της καθημερινής ζωής. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ασχολείται με τις performance στις οποίες εκτελεί «παράλογες» πράξεις όπως το να κάνει «χρήσιμα πράγματα» για οποιοδήποτε στο κοινό του, να τρώει χρήματα και να μαγειρεύει για το κοινό.

Ο Michelangelo Corsaro είναι επιμελητής και συγγραφέας. Δημοσιεύει άρθρα σε σχέση με την τέχνη. Αυτόν τον καιρό ζει και εργάζεται στην Ευρώπη. Το 2012 αποφοίτησε με Master in Visual Arts το IUAV University, στηνΒενετία και συμμετείχε στο 4th Gwangju International Curatorial Course. Ανάμεσα σε άλλα project, έχει συνεπιμεληθεί το«Bugchasing Ethnographica: a lecture by Clementine Deliss within Baton Sinister», με τον επιμελητή Bjarne Melgaard, ως μέρος τηςεκπροσώπησης της Νορβηγίας το 2011 στην Μπιενάλε της Βενετίας και το συμμετοχικό event «A conversation with Darius Mikšys» (Βενετία 2011). Από τον Απρίλιο του 2012 είναι guest curator στηνKunsthalle Athena και μέρος της ομάδας έκδοσης του περιοδικού«South As a State of Mind».

Το 3 137 είναι ένα artist-run space. Ξεκίνησε και παραμένει να είναι ο εργαστηριακός χώρος τριών καλλιτεχνών όπου μετά από καποιους μήνες συγκατοίκησης άνοιξε τις πόρτες του δημόσια. Επιθυμία είναι να φιλοξενήσει εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, (εφήμερες) δράσεις και εργαστηριακού χαρακτήρα πρότζεκτ. Πρόκειται για μια αυτοδιαχειριζόμενη προσπάθεια στηριγμένη σε όρους φιλοξενίας με στόχο τη συνεργασία και τη δικτύωση καλλιτεχνών. Σκοπός είναι να δημιουργήθουν συνθήκες αυτονόμησης του καλλιτεχνικού έργου από καθορισμένες φόρμες συνεργασίας και επικοινωνίας.

+ Οι ταινίες προβάλλονται στο Ground [Ρήγα Φεραίου 13, 1ος όροφος, Μακεδονίτισσα], την Πέμπτη 07 Νοεμβρίου, στις 20:00.

Εδώ η σελίδα του Ground στο facebook.

 

You May Also Like

«Πράγματα δικά μου, αληθινά.» – Δεύτερος κύκλος παραστάσεων

Η παράσταση «Πράγματα δικά μου, αληθινά.» του Άντριου Μπόβελ, μεγάλη περσινή επιτυχία της Νέας ...

Επιστρέφει το Ινκόγκνιτο στον ΘΟΚ

Η παράσταση ΙΝΚΟΓΚΝΙΤΟ που χάρισε στη Στέλα Φυρογένη το βραβείο ερμηνείας καλύτερου γυναικείου ρόλου ...

Θέατρο για εφήβους στις Αποθήκες ΘΟΚ

Ο σκηνοθέτης της νέας παραγωγής του ΘΟΚ, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων 2020-2021 ...

«Animation και Σύγχρονη Τέχνη» στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης-ΣΠΕΛ

Για μια σειρά από εκδηλώσεις κατά τις οποίες η τέχνη των κινουμένων σχεδίων διεκδικεί ...

«Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» από τη ομάδα Pink Lemonade Theatre

Η Χίλαρι, πρώην σύζυγος του Κένεθ, προσκαλεί αυτόν και την νυν σύζυγό του, Λώρα, ...

11o Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών

Για εντέκατη χρονιά, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού διοργανώνει και φέτος το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ ...

X