Βλέμμα στο Στρασβούργο για την έγκριση του Creative Europe

Με 1,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ο τομέας του πολιτισμού -με προτεραιότητα στο σινεμά- αν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίνει το πρόγραμμα.

Καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, χάρη σε ένα νέο σχέδιο δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe (Δημιουργική Ευρώπη).

Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε την Τρίτη από την επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά η τελική έγκριση θα δοθεί από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο στις 19 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και εάν εγκριθεί, θα κατανεμηθεί στα ήδη υφιστάμενα προγράμματα MEDIA, Culture και MEDIA Mundus. Αφορά, δε, τη χρονική περίοδο 2014-2020.

Για μικρές εταιρείες

Μικρές επιχειρήσεις και οργανισμοί στον χώρο του πολιτισμού και του δημιουργικού τομέα, από παραγωγούς θεάτρου μέχρι δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών, θα έχουν μεγαλύτερη και κυρίως πιο εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό από ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς τα δάνεια θα είναι εγγυημένα από το πρόγραμμα Creative Europe (αυτή είναι και η σημαντική καινοτομία του).
Το εν λόγω πρόγραμμα θεωρείται μια καλή λύση στα κύρια προβλήματα που απασχολούν τον τομέα του πολιτισμού και δεν είναι άλλα από την ψηφιοποίηση και τη δύσκολη πρόσβαση σε χρηματοδότες. Ευνοεί, δε, τον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, καθώς 56% θα δοθεί στο πρόγραμμα MEDIA για τα οπτικοακουστικά μέσα, το 31% στο πρόγραμμα Culture το οποίο χρηματοδοτεί πρότζεκτ μέσα από τα οποία ενθαρρύνεται η κινητικότητα και η ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων και καλλιτεχνών και το 13% στο MEDIA Mundus για την διατομεακή συνεργασία.

Προηγείται το σινεμά

Μέσω του προγράμματος, προτεραιότητα θα δοθεί στις ταινίες, τα βιντεοπαιχνίδια, στα πολυμέσα, τα ντοκιμαντέρ και τις μικρού μήκους ταινίες.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της υπεύθυνης του προγράμματος, Ιταλίδας ευρωβουλευτή Σίλβια Κόστα, στις διαπραγματεύσεις τους με τις εθνικές κυβερνήσεις, οι ευρωβουλευτές έχουν διασφαλίσει τη χρηματοδότηση υποτιτλισμού, μεταγλώττισης και ηχητικής περιγραφής των ευρωπαϊκών ταινιών.

Κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στη βελτίωση της διανομής ταινιών στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού θα προσπερνιέται το εμπόδιο της γλώσσας.
Εάν η συμφωνία εγκριθεί, πρώτα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 19 Νοεμβρίου και έπειτα από το Συμβούλιο, τότε ο νέος κανονισμός θα έχει ισχύ από τον Ιανουάριο 2014.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την Λεβέντειο Πινακοθήκη

Όσος «θόρυβος» έγινε προ του ανοίγματος της Πινακοθήκης Λεβέντη, άλλη τόση σιωπή επικράτησε για ...

Βραβείο Europa Nostra στο Σπίτι της Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας είναι ανάμεσα στα 12 έργα τα οποία διακρίθηκαν φέτος με ...

Ο Ελ Γκρέκο «μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» στην Κρήτη

Με την περιοδική έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», η οποία εγκαινιάστηκε την ...

Φίλιπ Ροθ | «I’m done», λέει και αποσύρεται από τη συγγραφή

«Για να σας πω την αλήθεια, τελείωσα! Το ‘Νέμεσις’ είναι το τελευταίο μου βιβλίο». ...

Διάφανα Κρίνα, επανενωμένα στη Λευκωσία

Το συγκρότημα με τον ποιητικό στίχο, τις ατμοσφαιρικές μελωδίες αλλά και την ατόφια, ροκ ...

Έκθεση της Κυριακής Κώστα στο Άμστερνταμ: «Διασπορά»

“Πόσο κοντά είναι το κοντά;” αναρωτιέται η Κυριακή Κώστα στη νέα δουλειά της με ...

X