Απάντηση του Project Nicosia σε δημοσίευμα του «Π» για το Pop Up Festival

Απάντηση σε δημοσίευμα της Κυριακής 3 Νοεμβρίου σχετικά με το Pop Up Festival 2013 έφτασε σήμερα στο inbox μας από το Δημαρχείο Λευκωσίας και το παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσιο.

Η επιστολή αναφέρεται ως «Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης με τίτλο ‘Κάποιες pop-up καταστάσεις’». Αναφέρουμε, διευκρινιστικά, ότι το δημοσίευμα είχε τίτλο «Κάποιες pop-up σκέψεις» και γράφτηκε στη στήλη Καταστάσεις.

Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ: Κάποιες pop-up σκέψεις

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή, την οποία υπογράφει η Κατερίνα Ανδρέου εκ μέρους του Project Nicosia.

 

«Αναφερόμαστε στο πιο πάνω θέμα και θα θέλαμε κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την σχετική δημοσίευση και έχοντας σημειώσει τα θέματα τα οποία θίγετε να παραθέσουμε με τη σειρά μας κάποια σχόλια και πληροφορίες προς ενημέρωση των πολιτών.

Το φεστιβάλ POP-UP 2013 υπήρξε ένα ιδιαίτερα επιτυχές φεστιβάλ, όπως φάνηκε από τον αριθμό των πολιτών που επέλεξαν να το επισκεφθούν, τα σχόλια που άφησαν, τη δραστηριότητα των pop-up shops και την συμμετοχή του κόσμου στα διάφορα εργαστήρια, παρουσιάσεις και προβολές που διοργανώθηκαν και γενικώς την αλλαγή που παρουσίασε η εικόνα της Λεωφόρου, η οποία μετά από καιρό είδε πολλά καταστήματά της να φωτίζονται, να ανοίγουν και κόσμος να βολτάρει στους δρόμους της.

Η αναζωογόνηση της Λεωφόρου Μακαρίου υπήρξε βεβαίως βασικός στόχος του φεστιβάλ, ωστόσο δεν ήταν ο μοναδικός. Στοχεύσαμε παράλληλα στην ανάδειξη των νέων δημιουργών της πόλης μας, του έργου τους, στην επαφή και επικοινωνία τους με το ευρύ κοινό. Και αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μπορέσαμε μέσα στο μικρό αυτό διάστημα να πετύχουμε, στο βαθμό που βεβαίως ήταν δυνατό, και τους δύο αυτούς στόχους.

Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την πραγμάτωση του φεστιβάλ,  η δουλειά ήταν συλλογική και ενέπλεξε πολλούς. Η τοπική αρχή της πόλης εργάστηκε σε πυρετώδεις ρυθμούς ώστε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να παραχωρήσουν δωρεάν τα καταστήματά τους, τα καταστήματα αυτά να επανέλθουν σε λειτουργήσιμη κατάσταση, να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, να εξευρεθούν οι ομάδες που θα τα στελέχωναν, να ετοιμαστεί, να εκτυπωθεί και να διανεμηθεί σε όλα τα καταστήματα ένας καθοδηγητικός χάρτης και αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα για 30 μέρες, να ετοιμαστεί ιστοσελίδα πληροφόρησης, να εξευρεθεί χορηγός επικοινωνίας για την καλύτερη προβολή του φεστιβάλ (CITY FREE PRESS), αλλά και μεγάλος χορηγός (CYTA), ο οποίος πέραν της χρηματικής βοήθειας προσέφερε δωρεάν ίντερνετ, διευκολύνοντας στο έπακρο τη λειτουργία, δράση και προσπάθεια προβολής όλων των καταστημάτων και κυρίως να ενημερωθούν και να εμπλακούν όλα τα αρμόδια Τμήματα και Αρχές που απαιτούνται, ώστε να διασφαλίζεται η τάξη, η ευνομία και η ασφάλεια.

Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν τα μέγιστα οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, πολλοί ιδιώτες, αλλά κυρίως οι συμμετέχοντες, καθένας με την υποστήριξη της δικής του ομάδας. Και αυτό αποτελεί ακόμη ένα σημαντικότατο κέρδος για την τοπική αρχή, η οποία συνεργάστηκε με τους δημότες της και ανέπτυξε κανάλια επικοινωνίας με εκείνους που συνθέτουν την «πόλη» της Λευκωσίας.

Χάρη λοιπόν στην επιτυχία του φεστιβάλ και κατά κύριο λόγο μετά από παράκληση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων, ο Δήμαρχος και η αρμόδια Πολιτιστική Επιτροπή συμφώνησαν στην συνέχιση, όχι βεβαίως του φεστιβάλ, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, αλλά της λειτουργίας των καταστημάτων ενόψει κυρίως και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Μπορεί το φεστιβάλ να τελείωσε, όπως άλλωστε κάθε ανάλογη διοργάνωση, ωστόσο μας χαροποίησε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, οι συμμετέχοντες και οι βασικοί χορηγοί του φεστιβάλ στήριξαν πρώτοι την ιδέα παραμονής των καταστημάτων, δίδοντας την ευκαιρία σε όσους τυχόν δεν είδαν ή δεν πρόλαβαν το φεστιβάλ να πάρουν μία γεύση του και να γνωρίσουν τις ομάδες που συμμετείχαν, να συμμετάσχουν σε νέες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, συμβάλλοντας παράλληλα στην τόνωση της Λεωφόρου Μακαρίου ειδικά μέσα στις γιορτές.

Στόχος μας είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός για την πρωτεύουσα, μία ετήσια διοργάνωση, η οποία κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερη και γιατί όχι, μεγαλύτερη, δίνοντας ευκαιρίες σε ακόμη περισσότερους νέους δημιουργούς και βοηθώντας παράλληλα περιοχές της πόλης μας που το έχουν ανάγκη.

Ως απότοκο της φιλοσοφίας και της προσπάθειας της Λευκωσίας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, το φεστιβάλ έρχεται να υλοποιήσει, ως μικρογραφία, ακριβώς εκείνους τους στόχους, για ένα καλύτερο επαγγελματικό αύριο για όλους τους νέους της πόλης, για μια καλύτερη πόλη. Και σε αυτό ο Δήμος της πρωτεύουσας χρειάζεται συνοδοιπόρους που να το στηρίζουν και να το αναδεικνύουν.

Με εκτίμηση

Κατερίνα Ανδρέου
(εκ μέρους της ομάδας του Project Nicosia)
Για Δημοτικό Γραμματέα

You May Also Like

Δωρεά από Metallica στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Οι Metallica ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν 100.000 δολάρια μέσω του φιλανθρωπικού τους ιδρύματος για ...

Ο L7m στους τοίχους της Αγίας Νάπας

Στη φιλοτέχνηση έργων του έχει επιδοθεί ο διάσημος Βραζιλιάνος καλλιτέχνης της street art, L7m, ...

“Le Pont de Trinquetaille” – Νέα δημοπρασία έργου του Βαν Γκογκ

Ένα από τα λίγα τοπία της περιόδου στην Αρλ που ζωγράφισε ο Βίνσεντ Βαν ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 37η

Γράφει η Κατερίνα Νικολάου, κολλητή του Τύπου και του Παραθύρου | Σχέδιο: Μαίρη Φάνη, ...

Λογοτεχνικός διαγωνισμός… στο Twitter

«Ψάχνουμε για νέες, δημιουργικές, συναρπαστικές ιδέες που θα σπρώξουν τα όρια του τρόπου με ...

Ο Γιάννης Οικονομίδης αναλύει ταινίες του – Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου εγκαινιάζει το οίκημά της με ένα μεγάλο πάρτι και με ...

X