Yποδοχή των 173 θησαυρών από το Μόναχο την Τρίτη

Σεμνή τελετή υποδοχής των 173 εκκλησιαστικών θησαυρών οι οποίοι επαναπατρίστηκαν πρόσφατα από το Μόναχο της Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ., στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου, στη Λευκωσία.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό επαναπατριζόμενων κειμηλίων, προερχόμενων από 50 ναούς της κατεχόμενης Κύπρου οι οποίοι λεηλατήθηκαν μετά την εισβολή του 1974.

Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες βρέθηκαν σε διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1997.

Η επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Ιντερπόλ το 1997 έγινε μετά από πρωτοβουλία του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ και της Τασούλας Χατζητοφή, σε συνεργασία με την κυπριακή αστυνομία και τον έμπορο έργων τέχνης Michel van Rijn.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες θησαυρούς, υπάρχουν τρεις εικόνες που ανήκουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών.

Στα σημαντικότερα αντικείμενα που επιστρέφουν στην Κύπρο περιλαμβάνεται το ψηφιδωτό του Αποστόλου Θωμά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη [φωτογραφία πάνω].

Επιστρέφουν, επίσης, τοιχογραφίες από την Παναγία την Αψινθιώτισσα και την Παναγία Περγαμιώτισσα, σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Αγίας Σολομονής του 9ου αιώνα και τα σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό του Αντιφωνητή.

Μεγάλος αριθμός εικόνων και παλαιών χειρογράφων επαναπατρίζονται, επίσης.

icons_munich2icons_munich

Η τελετή υποδοχής των εκκλησιαστικών θησαυρών, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Θα παραστούν η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Δέσπω Πηλείδου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και Πρέσβεις διαφόρων χωρών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ας δει κάποιος προηγουμένως την ομιλία του υπουργού. Να μην επαναληφθεί το φιάσκο της «ευλογημένης ώρας» και του «ευλογημένου σκοπού» που ανέφερε στην ομιλία του, κατά τον επαναπατρισμό των τεσσάρων εικόνων του Αντιφωνητή…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: facebook

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

ΟΓΔΟΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ : Παράταση προθεσμίας για αίτηση μέχρι τις 3 Ιουλίου

Διοργάνωση ‘Όγδοης Ετήσιας Έκθεσης για νέους Κύπριους δημιουργούς Ο πολιτιστικός φορέας ΑΚΑΜΑΝΤΙΣ σε συνεργασία ...

Τέχνη από σκουπίδια που μαζεύτηκαν από το Εβερεστ

Χρησιμοποιημένα σχοινιά, τέντες, γυαλιά, πεταμένα κουτιά μπύρας, ακόμη και τα απομεινάρια ενός ελικοπτέρου μετέτρεψε ...

«Τρεις Αδελφές» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

Δεν είναι εύκολο το ανέβασμα έργων του Τσέχοφ, ωστόσο η θεατρική ομάδα Persona, της ...

«Όψεις του φανταστικού» στις 23-25 Σεπτεμβρίου

Όψεις του φανταστικού θα φανερωθούν για τρεις -γεμάτες εκδηλώσεις- μέρες στη Λευκωσία, τη Λάρνακα ...

Pop-up Festival 2014 | Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Pop-up Festival 2014, ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με ...

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το 11o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων Εθνικού & Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ...

X