Yποδοχή των 173 θησαυρών από το Μόναχο την Τρίτη

Σεμνή τελετή υποδοχής των 173 εκκλησιαστικών θησαυρών οι οποίοι επαναπατρίστηκαν πρόσφατα από το Μόναχο της Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ., στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου, στη Λευκωσία.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό επαναπατριζόμενων κειμηλίων, προερχόμενων από 50 ναούς της κατεχόμενης Κύπρου οι οποίοι λεηλατήθηκαν μετά την εισβολή του 1974.

Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες βρέθηκαν σε διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1997.

Η επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Ιντερπόλ το 1997 έγινε μετά από πρωτοβουλία του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ και της Τασούλας Χατζητοφή, σε συνεργασία με την κυπριακή αστυνομία και τον έμπορο έργων τέχνης Michel van Rijn.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες θησαυρούς, υπάρχουν τρεις εικόνες που ανήκουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών.

Στα σημαντικότερα αντικείμενα που επιστρέφουν στην Κύπρο περιλαμβάνεται το ψηφιδωτό του Αποστόλου Θωμά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη [φωτογραφία πάνω].

Επιστρέφουν, επίσης, τοιχογραφίες από την Παναγία την Αψινθιώτισσα και την Παναγία Περγαμιώτισσα, σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Αγίας Σολομονής του 9ου αιώνα και τα σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό του Αντιφωνητή.

Μεγάλος αριθμός εικόνων και παλαιών χειρογράφων επαναπατρίζονται, επίσης.

icons_munich2icons_munich

Η τελετή υποδοχής των εκκλησιαστικών θησαυρών, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Θα παραστούν η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Δέσπω Πηλείδου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και Πρέσβεις διαφόρων χωρών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ας δει κάποιος προηγουμένως την ομιλία του υπουργού. Να μην επαναληφθεί το φιάσκο της «ευλογημένης ώρας» και του «ευλογημένου σκοπού» που ανέφερε στην ομιλία του, κατά τον επαναπατρισμό των τεσσάρων εικόνων του Αντιφωνητή…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: facebook

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ταινία για τον Μύθο του Σπηλαίου του Πλάτωνα στην Πάφο

Στους Τάφους των Βασιλέων και σε άλλους χώρους στην Πάφο θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα ...

Τα βραβεία του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα» της Φερνάντα Βαλαντές κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός ...

Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2013

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2013 που απονέμει κάθε χρόνο το ...

Στο περίμενε οι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα

Σε αναμονή για το εφάπαξ επίδομα των 900 ευρώ εξακολουθούν να βρίσκονται δύο χιλιάδες ...

Ενθουσιώδης υποδοχή των Αχαρνέων χτες βράδυ στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

Ένα αυθεντικό λαϊκό πανηγύρι είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει χτες βράδυ το κοινό στο ...

Συναυλίες μουσικής δωματίου με μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Θα δοθούν δύο συναυλίες μουσικής δωματίου με μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου σε Λευκωσία ...

X