«Ακέφαλος» είναι από χθες ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, αφού με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κρίθηκε άκυρος ο διορισμός του Γιώργου Παπαγεωργίου στη θέση του διευθυντή του οργανισμού.
Η απόφαση του Ανωτάτου εκδόθηκε χθες, μετά από προσφυγή την οποία άσκησε ο πρώην διευθυντής του ΘΟΚ, Βαρνάβας Κυριαζής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, αποφασίζοντας να ακυρώσει τον διορισμό του κ. Παπαγεωργίου διαπίστωσε, βάσει των στοιχείων που τέθηκαν ενώπιόν του, ότι δεν πληροί τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση του διευθυντή, σύμφωνα με το σχέδιο υπηρεσίας και την προκήρυξη της θέσης.
Περί «πλάνης»
Στην απόφαση του Ανωτάτου, την οποία εξέδωσε ο δικαστής κ. Στέλιος Ναθαναήλ, αναφέρεται ότι «είναι πρόδηλο ότι ο ΘΟΚ υπέπεσε σε σοβαρή πλάνη περί τα πράγματα και τον νόμο σε αριθμό θεμάτων, καίριων για την έκβαση της προσφυγής».
Η προσφυγή του Βαρνάβα Κυριαζή, ο οποίος επαναδιεκδικούσε τη θέση του διευθυντή για την πενταετία 2012-2016, στρεφόταν αρχικά όχι μόνο εναντίον του ΘΟΚ αλλά και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εναντίον του Υπουργικού Συμβουλίου, που επικύρωσαν την αρχική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ να δεχτεί τον διορισμό του κ. Παπαγεωργίου.
Ωστόσο εκφράστηκαν επιφυλάξεις κατά πόσον ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργικό Συμβούλιο θα έπρεπε να είναι διάδικοι εφόσον ο διορισμός αφορά αποφασιστική αρμοδιότητα του ΘΟΚ, με τον υπουργό να δίνει την τυπική έγκριση. Έτσι, η προσφυγή εναντίον της ΚΔ και του Υπουργικού αποσύρθηκε.
Κανένα προσόν