Βάκης Λοϊζίδης: Εικαστικοί «Μικρόκοσμοι»

Γνωστός στους κύκλους της ποίησης αλλά και των εικαστικών τεχνών, ο πάντα δραστήριος Βάκης Λοϊζίδης είναι από τους ανθρώπους που προσεγγίζουν αμφότερους τους τομείς με καλή διάθεση και σύγχρονη ματιά.

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ο πολυπράγμων καλλιτέχνης ενδύεται την ιδιότητά του ως εικαστικού και παρουσιάζει την τρίτη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Opus 39. Τίτλος της, «Μικρόκοσμοι». Με έντονο το στοιχείο της αναζήτησης που δίνει τη δυνατότητα μιας άλλης θέασης του κόσμου, αυτοί οι «Μικρόκοσμοι» του Βάκη Λοϊζίδη προτάσσουν, όπως σημειώνει ο ίδιος, την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ψυχής ως μέσο για την αφύπνισή μας.

Πιο κάτω ο Β. Λοϊζίδης απαντά σε μια σειρά από ερωτήσεις για τον «Π»:

Τι χαρακτηρίζει τη νέα σας δουλειά;

Συνεχίζω το ταξίδι μου με έργα μικρών διαστάσεων και μικτής τεχνικής. Αγαπώ τις μικρές διαστάσεις. Βρίσκω ότι ταιριάζουν περισσότερο στην ανθρώπινη φύση. Μέσα από τα έργα μου καθρεφτίζεται η ευθραυστότητα της ανθρώπινης ψυχής. Ίσως λειτουργούν ως αντίδοτα της μοναξιάς. Πρόκειται για έναν συνδυασμό κολάζ και σχεδίου με χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους και ακριλικά. Μερικά έργα έχουν ως κύριο υλικό στοιχεία από παλιές καρτ-ποστάλ της Λευκωσίας, τις θήκες διαφανειών, ενώ άλλα αποτελούν μικρόκοσμους από κήπους. Τα περισσότερα έργα είναι φτιαγμένα πάνω σε γκρίζα χαρτόνια. Μια μικρή ενότητα έργων είναι ζωγραφισμένα πάνω στη συσκευασία μιας εταιρείας ρούχων. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μια δημιουργική ανακύκλωση του συγκεκριμένου υλικού.

Πιστεύετε ότι χρειάζεται να υπάρχει υφολογική και θεματική συνοχή μεταξύ των έργων που παρουσιάζονται σε μια έκθεση;

Αυτό είναι κάτι που με απασχολεί, αλλά ίσως λόγω χαρακτήρα να μην το επιτυγχάνω σε μεγάλο βαθμό. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι αν ένα έργο ταξιδέψει στον χρόνο, μόνο του θα ταξιδέψει. Χωρίς τα υπόλοιπα έργα που ανήκουν στην ίδια ενότητα. Είναι ποιήματα που στον χρόνο αντέχουν μόνο μερικοί στίχοι ή ίσως ένας μόνο στίχος τους. Θα έλεγα ότι η υφολογική και θεματική συνοχή έχει αξία όταν δεν είναι προσχεδιασμένη και αναδεικνύεται ως στάση ζωής.

Έχετε μια έντονη παρουσία στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη διοργάνωση ενός ποιητικού περιπάτου στη Λευκωσία και μιας ποιητικής εκδήλωσης στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών με θέμα «ποίηση και κρίση» κάτω από τη δική σας φροντίδα.

Η επικοινωνία μεταξύ των δημιουργών αλλά και μεταξύ των διάφορων μορφών τέχνης κρίνω πως είναι πολύ σημαντική και λείπει ιδιαίτερα στον ποιητικό χώρο. Βέβαια, με το να δίνει κανείς συχνά το παρόν του παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο. Ευτυχώς ή δυστυχώς είμαι ανήσυχος άνθρωπος και μου αρέσει να οργανώνω πράγματα. Ιδιαίτερα παρεμβάσεις που έχουν το στοιχείο της συνομιλίας μεταξύ διαφόρων μορφών τέχνης, όπως η ποιητική εκδήλωση στο Κέντρο Τεχνών με θέμα την κρίση που λειτούργησε πολύ ωραία με τα έργα της έκθεσης. Η παρέμβαση επίσης του ποιητικού λόγου στους δημόσιους χώρους είναι σημαντική. Τα ποιήματα και τα έργα τέχνης γενικά δεν απευθύνονται μόνο στους ειδικούς. Ο ποιητικός περίπατος ήταν μια εμπειρία που αξίζει να επαναληφθεί.

Η νέα σας έκθεση πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο;

Τα έργα δεν τα κάνουμε με μοναδικό προορισμό την πώλησή τους. Έχουμε υποχρέωση να δείχνουμε τη δουλειά μας, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που περνούμε. Είναι ένας τρόπος αντίστασης, ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας και προβληματισμού. Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο ότι η Λευκωσία και η Κύπρος σφύζουν από πολιτιστικά γεγονότα. Τα γεγονότα που έχουν αξία δεν είναι απαραίτητα αυτά που προϋποθέτουν υψηλό κόστος.

Νιώθετε περισσότερο ποιητής ή ζωγράφος;

Ούτε ποιητής ούτε ζωγράφος. Είναι μεγάλη υπόθεση να δηλώσει κανείς ότι είναι ποιητής. Ίσως έχω γράψει κάποια ποιήματα τα οποία έχουν προσεχθεί. Είμαι ένας ανήσυχος άνθρωπος που μέσα από τα ερεθίσματα που μου δίνει η ζωή προβαίνω στη δική μου κατάθεση αναλαμβάνοντας το ρίσκο των πράξεών μου. Άλλοτε εκφράζομαι με λέξεις και άλλοτε με χρώματα, φόρμες και ευτελή υλικά. Τώρα αν αυτό που καταθέτω αξίζει, μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο για τη νέα χρονιά;

Πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ποιητικό βιβλίο στη Σουηδία με ποιήματά μου μεταφρασμένα στα σουηδικά. Τα ποιήματα είναι εμπνευσμένα από τα ταξίδια μου στη Σουηδία τα τελευταία 20 χρόνια και συγκεκριμένα από την πόλη της συζύγου μου, το Γκέτεμποργκ, που φέρει και τον τίτλο του βιβλίου.

+ H έκθεση του Βάκη Λοϊζίδη εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 19:30 στην γκαλερί Opus 39 στον Στρόβολο και θα παραμείνει μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2014. Πληροφορίες τηλ. 22424983.

You May Also Like

Χρίστος Χατζήπαπας: Οι άνθρωποι των γραμμάτων πρέπει να έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως | Απρίλιος 2013 Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του ...

ΠΟΛΥΣ ΠΕΣΛΙΚΑΣ : Studies for a painting

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου/φωτογραφία : Ελένη Παπαδοπούλου “…μια γραμμή που σβήνει, μια κηλίδα μπογιάς, ...

«Ο Καζαντζάκης αφήνει την καρδιά να μιλήσει»

«Δεν είναι τελικά η γλώσσα του Καζαντζάκη που συγκινεί, αλλά αυτό που κρύβεται πίσω ...

O Αντρέας Παναγίδης χτυπά στου Κουφού την Πόρτα

Συνέντευξη στην Ελένη Δημητρίου Μιλήσαμε ένα μεσημέρι με τον Αντρέα Παναγίδη τρώγοντας φασόλια γίγαντες ...

Στέλα Φυρογένη: «’Κοιμάμαι’ με τους ρόλους μου»

Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι σε φεστιβάλς του εξωτερικού η κυπριακή ταινία επιστρέφει στην ...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: «Θα μπορούσα να εγκαταλείψω τη μουσική για το θέατρο»

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφίες Παύλος Βρυωνίδης «Είναι το πρώτο βραβείο που παίρνω για το θέατρο, ...

X