Τον μαέστρο Μάριο Παπαδόπουλο τιμά η Ελισάβετ

Ο δρ Μάριος Παπαδόπουλος είναι ένα από τα πρόσωπα που θα τιμήσει η Βασίλισσα Ελισάβετ, για την προσφορά τους στο βρετανικό δημόσιο βίο.

Ο κυπριακής καταγωγής ιδρυτής και Μουσικός Διευθυντής της διεθνούς φήμης ορχήστρας Oxford Philomusica, περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα της Βασίλισσας για το νέο έτος.

Στον Μάριο Παπαδόπουλο απονέμεται το μετάλλιο του Μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜBE) «για τις υπηρεσίες του στη μουσική στην Οξφόρδη».

Ο δρ Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Δεκέμβριο 1954, αλλά μεγάλωσε στη Λευκωσία.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ενδιαφέρθηκε για τη μουσική, συγκεκριμένα για το πιάνο, από την ηλικία των έξι ετών. Όταν έγινε 12 ετών οι γονείς του πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στην Αγγλία, ώστε να μπορέσει ο γιος τους να συνεχίσει τις σπουδές του στο πιάνο σε ανώτερο επίπεδο.

Από το 1967 συνέχισε σπουδές στο Βασιλικό Μουσικό Κολλέγιο του Λονδίνου με την Ιλόνα Κάμπος. Πήρε δίπλωμα σε ηλικία 14 ετών.

Εμφανίστηκε με επιτυχία στα μεγάλα κέντρα της Αγγλίας, αλλά και των ΗΠΑ. Το 1973 επιλέγεται στο Λονδίνο ως «Νεαρός Μουσικός 73» και κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο Queen Elizabeth Hall. Aκολουθεί σειρά συναυλιών στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο (με λαμπρές εμφανίσεις στο Royal Festival Hall και στο Royal Albert Hall).

Το 1976 άρχισε και την παράλληλη σταδιοδρομία του ως δ/ντής ορχήστρας. Διηύθυνε στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, το Πακιστάν, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική. Τον Ιούλιο του 1985 έδωσε 3 συναυλίες στο Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, παίζοντας και διευθύνοντας τους διάσημους London Mozart Players σε 9 Κοντσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ. Έκτοτε έχει παρουσιάσει 2 φορές σε κύκλο συναυλιών και τα 27 Κοντσέρτα του Μότσαρτ διευθύνοντας από το πιάνο (!).

Το 1985 πάλι, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Barbican του Λονδίνου ως σολίστ με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα. Διευθύνοντας την ίδια Ορχ. από το πιάνο, ηχογράφησε σε δίσκο το Κοντσέρτο για πιάνο του Στραβίνσκυ. Επίσης, στην εκτενή δισκογραφία του περιλαμβάνονται έργα για πιάνο των Μότσαρτ, Μουσόργσκυ, Φρανκ, Γιάνατσεκ, 2 δίσκοι με “Νυχτερινά” διαφόρων συνθετών, και τα 24 Πρελούντια και Φούγκες του Σοστακόβιτς. Η διεθνής Εταιρεία IMP Classics του ανέθεσε να ηχογραφήσει τις 32 Σονάτες του Μπετόβεν. Έχει επίσης διευθύνει διάφορες Ορχ. του Λονδίνου και το 1993 ανέλαβε καθήκοντα “Επικεφαλής Προσκεκλημένου Μαέστρου” στην Ορχ. της πόλης της Οξφόρδης, με την οποία άρχισε πρόσφατα μεγάλη και ποικίλη σειρά ηχογραφήσεων. Στην Ελλάδα πρωτοδιηύθυνε το 1991 (ΕΛΣ, “Μαγικός Αυλός”). Το 1996 έγινε διδάκτωρ των μουσικών τεχνών από το City University του Λονδίνου (τίτλος της διατριβής του: «Η κίνηση στη μουσική»).

O μαέστρος συνεργάζεται με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ / ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΜUSIPEDIA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Milken Family Foundation, 1998

You May Also Like

Φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού 2017»

Το φεστιβάλ που εστιάζει στη λογοτεχνία του φανταστικού θα λάβει χώρα από τις 28 ...

Πέθανε ο Στέλιος Βαμβακάρης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο συνθέτης, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος ...

«Έφυγε» ο ‘Hightower’

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 66 ετών στο σπίτι του ο Charles ...

Πικάσο ο ένας από τους κλεμμένους πίνακες

Έργο του Πικάσο είναι ο ένας από τους δύο πίνακες που εκλάπησαν τα ξημερώματα, ...

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για λογοκλοπή σε διαγωνισμό της ΣΟΚ

Την πρωτοφανή υπόθεση λογοκλοπής για τις δύο συνθέσεις που κέρδισαν τα δύο πρώτα βραβεία ...

X