Έκθεση του Μιχάλη Αναστασιάδη στο Point

Το Point Centre for Contemporary Art φιλοξενεί έκθεση του Μιχάλη Αναστασιάδη με τίτλο Reload the Current Page, από τις 31 Ιανουαρίου και μέχρι τις 26 Απριλίου.

Πρόκειται για εγκατάσταση αντικειμένων με εννοιολογικό υπόβαθρο. Tα αντικείμενα δημιουργήθηκαν ειδικά για την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Κύπρο.

Η δουλειά του Αναστασιάδη χαρακτηρίζεται από μια κομψή απλότητα που εμπερικλείει ποιητικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις, επιτυγχάνοντας να ισορροπεί ανάμεσα στην τέχνη και το design.

Η δημιουργική προσέγγιση του καλλιτέχνη βασίζεται σε μια αφαιρετική διαδικασία μέσα από την οποία απομακρύνεται κάθε τι περιττό και διυλίζεται η ουσία του αντικειμένου.

Η δουλειά του είναι ταυτόχρονα λειτουργική και εννοιολογική: ανταποκρίνεται σε πρακτικές και συναισθηματικές ανάγκες ενώ παράλληλα υποδηλώνει την ύπαρξη συμβολικών συσχετισμών που επιδέχονται πολυεπίπεδες αναγνώσεις.

MICHAEL-ANASTASSIADES-INVITEReload the current page, Polished cast bronze, Michael Anastassiades 2014 ©MICHAEL ANASTASSIADES

Για τη σύγχρονη Κύπρο

Η έκθεση Reload the Current Page επικεντρώνεται στην ανίχνευση και διερεύνηση αυτού που ο Αναστασιάδης ονομάζει «ανησυχίες του σύγχρονου Κύπριου». Σε αυτή την εγκατάσταση, ο καλλιτέχνης αξιοποιεί τη διευρυμένη ελευθερία δημιουργικής έκφρασης που προσφέρει ο εικαστικός εκθεσιακός χώρος, παραμένοντας όμως συνεπής στις σχεδιαστικές του αρχές – την αφαίρεση, την πολυπλοκότητα και την απλότητα. Αντλώντας έμπνευση από το φυσικό τοπίο και τις τεχνολογίες αιχμής, ο Αναστασιάδης δημιουργεί μια σειρά από αντικείμενα τα οποία ενσωματώνουν προσωπικές εμπειρίες και αγωνίες.

Τα υλικά, οι φόρμες και οι τίτλοι παραπέμπουν σε πρόσφατα κοινωνικοπολιτικά συμβάντα που καθορίζουν τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα υπαινίσσονται βαθύτερους συμβολικούς συσχετισμούς. Ο καλλιτέχνης επιδιώκει την ενίσχυση της αμφισημίας στα έργα του, τα οποία είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε διδακτική ή νοσταλγική πρόθεση.

Ο Αναστασιάδης πειραματίζεται με διάφορους τύπους πετρωμάτων που απαντώνται στη γεωλογική περιφέρεια της Κύπρου, όπως ο διαβάσης και ο ψαμμίτης, τα οποία συνδυάζει με υλικά που χρησιμοποίει εκτεταμένα στη δουλειά του, όπως μπρούντζο, γυαλί και ξύλο. Βασικά γεωμετρικά στοιχεία όπως η σφαίρα επανέρχονται συνεχώς και λειτουργούν ως αλληγορικές αναφορές.

Ρεαλιστικά γλυπτά τοπία, γεωμορφολογικά στοιχεία σε μικρογραφία και φωτεινές γυάλινες σφαίρες συνθέτουν νέα σκηνικά τα οποία προσκαλείται να βιώσει σε πολλαπλά επίπεδα ο επισκέπτης. Στην προκειμένη περίπτωση, τo Reload the Current Page αποτελεί περισσότερο μια πρόσκληση παρά μια οδηγία. Ο επισκέπτης προσκαλείται να περιπλανηθεί στην πολλαπλή υπόσταση των δομών και να τις προσεγγίσει με αναστοχαστική διάθεση, να τις επανεξετάσει και να τις επανοικειοποιηθεί.

Ποιος είναι

Ο Μιχάλης Αναστασιάδης ίδρυσε το στούντιο του στο Λονδίνο, το 1994 με σκοπό να διερευνήσει τις σύγχρονες έννοιες της πολιτιστικής παραγωγής και της αισθητικής μέσα από ένα συνδυασμό προϊόντων, επίπλων και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Ισορροπώντας ανάμεσα στην τέχνη και το design, η δουλειά του επιδιώκει να προκαλέσει διάλογο, συμμετοχή και αλληλεπίδραση. Δημιουργεί λιτά, χρηστικά αντικείμενα που όμως χαρακτηρίζονται από μια αναπάντεχη ζωντάνια.

Έργα του Αναστασιάδη συμπεριλαμβάνοντα στις μόνιμες συλλογές των Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, FRAC Centre στην Ορλεάνη της Γαλλίας, Victoria & Albert Museum και Crafts Council στο Λονδίνο και το ΜΑΚ στη Βιέννη. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν τα Time and again στο Geymüllerschlössel/MAK στη Βιέννη, To be perfectly Franκ στο στο Svenskt Tenn στη Στοκχόλμη, το Norfolk House Music room στο Victoria and Albert Museum και την Κυπριακή Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Έχει συνεργαστεί για το σχεδιασμό προϊόντων με πολλές εταιρίες που πρωτοστατούν στην κατασκευή design αντικειμένων όπως οι FLOS, Puiforcat, Lobmeyr and Svenskt Tenn.

Το 2007 προχώρησε στη δημιουργία της εταιρίας MICHAEL ANASTASSIADES που ασχολείται με την παραγωγή των αντικειμένων που φέρουν την υπογραφή του, μια συλλογή από φωτιστικά, έπιπλα, κοσμήματα και επιτραπέζια αντικείμενα. Η συνεχής αναζήτηση για μοναδική και διαχρονική ποιότητα στο σχεδιασμό αποτελεί τη φιλοσοφία του στούντιο του.

Ο Αναστασιάδης φοίτησε στο London Imperial College of Science Technology and Medicine από όπου και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο βιομηχανικό σχέδιο στο Royal College of Art. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Πρόγραμμα συζητήσεων την 1η Φεβρουαρίου

Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με σειρά ξεχωριστών προσκεκλημένων.

στις 11:00: Συζήτηση με τον συγγραφέα/επιμελητή Justin McGuirk και τον Μιχάλη Αναστασιάδη

στις 13:00: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους Μιχάλη Αναστασιάδη, Hélène Binet – αρχιτεκτονική φωτογραφία, Justin McGuirk – συγγραφέας/επιμελητής, Omar Sosa – καλλιτεχνικός διευθυντής, graphic designer, εκδότης του περιοδικού Apartamento

* Θα προσφερθούν ροφήματα και ελαφρύ μεσημεριανό πριν από τη συζήτηση

Και κατάλογος

Ο κατάλογος της έκθεσης θα κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο.

Κείμενα: Emily King – συγγραφέας/επιμελήτρια, – Ελένη Ξένου δημοσιογράφος/συγγραφέας
Φωτογραφία: Hélène Binet – αρχιτεκτονική φωτογραφία
Σχεδιαστική επιμέλεια: Omar Sosa – καλλιτεχνικός διευθυντής/εκδότης/graphic designer

+ Διάρκεια έκθεσης: 31.01.2014 – 26.04.2014
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11:00 – 18:00 | Σάββατο 11:00 – 15:00

Η πρόσβαση στην έκθεση εκτός των ωρών λειτουργίας είναι δυνατή με ραντεβού.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο Ανδρέας Καραγιάν διαβάζει τις «Ανήθικες Ιστορίες» του

H Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ παρουσιάζουν το βιβλίο του ...

The Amalgamation Choir ζωντανά στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη

Η γυναικεία χορωδία The Amalgamation Choir φιλοξενείται στη νέα, δεύτερη σειρά του πρότζεκτ Live ...

Το Σατιρικό τίμησε τον Παντελή Κούρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σατιρικού θεάτρου σε μια σεμνή τελετή πριν από την πρεμιέρα ...

«Βραβείο Δημοκρατίας» στον Τάκη Χατζηδημητρίου

Η οργάνωση πολιτών «Πολιτεία», τίμησε με το «Βραβείο Δημοκρατίας» τον Τάκη Χατζηδημητρίου. Η εκδήλωση ...

«Μίκρο/Μάκρο» | Εκθεση μικτών μέσων της Μαρίσας Σατσιά

Η εικαστικός Μαρίσα Σατσιά παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση μικτών μέσων, στο επίκεντρο της οποίας «βρίσκονται ...

Μαρίνα Γεραλή και Μαρία Λιανού εκθέτουν στο «Διάτοπος»

Τα κολάζ που φτιάχνει η Μαρίνα Γεραλή για το «Παράθυρο» παρουσιάζονται μαζί με έργα ...

X