Η Τζέιν Κάμπιον στο τιμόνι του Φεστιβάλ των Καννών

Η Νεοζηλανδή σκηνοθέτιδα Τζέιν Κάμπιον, τιμημένη με τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «The Piano» [Μαθήματα πιάνου – 1993], θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο φετινό φεστιβάλ των Καννών, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την διεύθυνσή του.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου.

H Κάμπιον είναι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτιδα η οποία τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών στη μακρόχρονη ιστορία του φεστιβάλ.

«Απ’ όταν πήγα στις Κάννες με τις μικρού μήκους ταινίες μου το 1986, είχα την ευκαιρία να δω το φεστιβάλ από πολλές διαφορετικές πλευρές και ο θαυμασμός μου για την ‘Βασίλισσα των Φεστιβάλ’ ολοένα μεγαλώνει», ανέφερε η ίδια σε δήλωσή της.

Όπως εξήγησε, στο Φεστιβάλ των Καννών καταφέρνουν «να συνδυάζουν και να γιορτάζουν την λάμψη της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τους αστέρες, τα πάρτι, τις παραλίες, τη δουλειά και ταυτόχρονα να διατηρούν την σοβαρότητα του φεστιβάλ για την τέχνη και την υπεροχή του νέου σινεμά».

Εκτός από την πρωτιά της μόνης γυναίκας κατόχου του Χρυσού Φοίνικα, η Καμπιόν έχει άλλο ένα ρεκόρ: είναι η μόνη με Χρυσό Φοίνικα για μικρού και μεγάλου μήκους ταινία, καθώς απέσπασε το κορυφαίο βραβείο για την μικρού μήκους ταινία της The Peel ήδη το 1986.

Η Τζέιν Κάμπιον διαδέχεται στην καρέκλα του προέδρου της κριτικής επιτροπής των Καννών τον Αμερικανό σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πιο πρόσφατη γυναικεία παρουσία στην προεδρία ήταν αυτή της Ιζαμπέλ Ιμπέρ το 2009. Άλλες γυναίκες που κάθισαν στηνκαρέκλα του προέδρου ήταν η ηθοποιός Ζαν Μορό (δυο φορές), η Ιζαμπέλ Ατζανί, η Μισέλ Μοργκάν και η συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό, ανέφερε για την Κάμπιον: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας. Είναι μια από εκείνους τους σκηνοθέτες που ενσωματώνουν απόλυτα την ιδά πως μπορεί κανείς να κάνει καλλιτεχνικές ταινίες οι οποίες φτάνουν σε ένα ευρύτερο κοινό.

Γόνος καλλιτεχνικής οικογένειας, η Κάμπιον σπούδασε ανθρωπολογία και κατόπιν εικαστικά προτού στραφεί στον κινηματογράφο.Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μαχητική σε ό,τι αφορά το θέμα της ισότητας και της γυναικείας παρουσίας στην 7η Τέχνη.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ξυλοκόπησαν τον Σύρο σκιτσογράφο Αλι Φερζάτ

Ένοπλοι απήγαγαν και ξυλοκόπησαν τον διάσημο Σύρο σκιτσογράφο Άλι Φερζάτ, ο οποίος μεταφέρθηκε σε ...

«Χορευτικές Γέφυρες» στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Κύπριων και Ισραηλινών χορευτών και χορογράφων στήνονται στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο ...

Σπύρος Δημητριάδης: επιστροφή στην πόλη με νοσταλγία

Ο Σπύρος Δημητριάδης παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεσή του στο Lellos Art Point, στη ...

Ασυνήθιστες, οι επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών του Τόκιο 2020

Απουσιάζουν τα παραδοσιακά θέματα των προηγούμενων ετών από τις επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών και ...

Ανοίγει και την Κυριακή το Θεατρικό Μουσείο

Νέο ωράριο λειτουργίας εφαρμόζει από σήμερα το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, ώστε να παραμένει ανοιχτό ...

Φεστιβάλ Αγλανjazz 2015 : Sigi Finkel & Mamadou Diabate

 Ο Sigi Finkel και ο Mamadou Diabate είναι από τους πιο γνωστούς μουσικούς της Αυστριακής Jazz-Ethnic μουσικής σκηνής. ...

X