Πιο αρνητικός, πεθαίνεις

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Κι εγώ είμαι φύσει απαισιόδοξη, αλλά όχι κι έτσι.

* Εκτιμώ ιδιαίτερα την ύπαρξη των Urban Cyprus ως μιας ενεργής ομάδας πολιτών που παρατηρεί, σχολιάζει και αντιδρά σε θέματα αστικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και υποδομών.

* Διαφωνώ συχνά με τις ανακοινώσεις τους, αλλά δεν έχει σημασία, εφόσον οι ίδιοι παραμένουν πιστοί σ’ αυτό που κάνουν, δραστήριοι και πανέτοιμοι για αλλαγές που… ποιος δεν τις έχει ανάγκη.

* Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, κάθε ανακοίνωσή τους είναι για μένα μεγάλη ενόχληση.

* Όταν, δε, έφτασε η πιο πρόσφατη, πρωί Παρασκευής, εκνευρίστηκα!

* «Δεν θα τα καταφέρει η Πάφος το 2017»!, ήταν ο τίτλος. Και πιο κάτω: «Κανείς δεν πρέπει να υποκρίνεται τον έκπληκτο με όσα θα συμβούν στην Πάφο το 2017, γιατί η αποτυχία είναι προαναγγελθείσα και πλέον δεδομένη. Δυστυχώς η Πάφος βρέθηκε ανάδοχος πόλη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ξέροντας αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις ότι η πόλη δεν είχε τα προσόντα αλλά ούτε και τις υποδομές για να φέρει επάξια σε πέρας μια τόσο σοβαρή διοργάνωση».

* Και: «Με πιθανότερο σενάριο το διεθνές ρεζίλεμά μας στο θέμα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ και με το φάσμα της οικονομικής εξαθλίωσης, το κράτος πρέπει να ζητήσει να αναλάβει μια άλλη πόλη τον σημαντικό αυτό ρόλο, ας το αναλάβει η Λευκωσία που ήδη πραγματοποιεί το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσίαζε στην πολιτιστική πρωτεύουσα, το οποίο μετονομάστηκε σε ‘Project Nicosia’, ήταν η 2η επικρατέστερη, ο φάκελός της δεν απαιτούσε χρήματα και έργα αφού υπάρχουν αρκετά για τις ανάγκες του θεσμού».

* Καταρχήν, η Κύπρος δεν περιμένει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για να γίνει διεθνώς ρεζίλι, έχει τους πολιτικούς μας και όλους εμάς τους παθητικούς -και αξιολύπητους- πολίτες για να τα καταφέρνει περίφημα σ’ αυτόν τον τομέα.

* Όπου, στο μεταξύ, είναι ολίγον εγωιστικό να μιλάμε για διεθνές ρεζίλεμα, γιατί αυτό προϋποθέτει ότι τα διεθνή βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας. Δεν.

* Επιπλέον, σήμερα, να σταθείς στην Πλατεία Ελευθερίας και να φωνάξεις «Project Nicosiaααα» κανείς δεν θα ανταποκριθεί. Πού είναι το πρότζεκτ, οέο;

* Και τα… πολλά έργα, πού τα βρήκε η Λευκωσία;

* Διαβάσαμε τον φάκελο της Πάφου; Ξέρουμε περί τίνος πρόκειται; Ξέρουμε ότι αφορά ένα «ανοιχτό εργοστάσιο», όπου η πόλη εκμεταλλεύεται τους ανοιχτούς της χώρους και όχι τις υποδομές που είτε γίνουν είτε όχι, πιθανώς να μην επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα;

* Το ότι είμαστε ένας τόπος όπου η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις πιο απομακρυσμένες πόλεις είναι τέσσερις ώρες, αλλά θεωρούμε ότι η Πάφος είναι στο ανάθεμα και κάτι έξω από μας, οφείλουμε να μας προβληματίζει.

* Ναι, υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν. Το θέμα δεν είναι το αντικείμενο της ανακοίνωσης αλλά ο τρόπος και το πνεύμα με το οποίο είναι γραμμένη. Και τα επιχειρήματα…

* Με τέτοια και τόση επιπολαιότητα αντιμετωπίζουμε και τα πιο «σοβαρά» θέματα αυτού του τόπου και είναι κρίμα.

You May Also Like

Για την Παλμύρα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Το μήνυμα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης έλεγε: * “Παλμύρα: ...

Για το σινεμά στην Ευρώπη

  ·     Κάθε ταινία λέει μια ιστορία. Είτε αυτή λέγεται ευρωπαϊκή είτε χολιγουντιανή, εναλλακτική ...

Επίσκεψη στην Πάφο ’17

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Απαράδεκτη, αλλά μόλις την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκα την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα ...

Όλοι μιλούν για την Αντιγόνη

Η Αντιγόνη Αθηαινίτη είναι η νέα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, όπως ανακοινώθηκε ...

Ξόβεργα, η πολιτιστική μας κληρονομιά

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος ...

Σκουριασμένο νησί

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ένα βήμα μπροστά, δέκα πίσω. * Ο λόγος για ...

X