Αποικία

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου

Ένας τύπος μες στην παρέα που εκαθούμαστε εξεστόμισε την κλασική κυπριακή ατάκα «Εννά μας φαν αλλό λλίο οι *%$###&μαύροι». Αν τζ’αι διαφωνώ με την συγκεκριμένη έκφραση, τζ’αι την καθομιλουμένη της έννοια, έσ’ει κάποια βάση. Όντως, μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έρκουνται που μια άλλη χώρα, νιώθουν ξένοι τζ’αι ο κόσμος φέρεται τους σαν ξένους, έν’ λογικό να έχουν την τάση να συμπεριφέρουνται σαν νομάδες, σαν βδέλλες.

Δηλαδή έν’ λογικό τούτοι οι ανθρώποι να έρκουνται στην Κύπρο, να προσπαθούν να αποκομίσουν όσα περισσότερα γίνεται που οικονομικής πλευράς, με ορθόδοξους ή ανορθόδοξους τρόπους τζ’αι άμα βαρεθούν να σηκώνονται να πηαίννουν αλλού.
Εμείς σαν κάτοικοι του νησιού, εν πρέπει να φοούμαστε τζ’αι να επικρίνουμε την προσπάθεια εργασιακής ανεξαρτησίας τζ’αι εγκατάστασης τούτων των ανθρώπων. Αντίθετα, άμα θωρούμε καταστήματα δικά τους, περιοχές που αννοίουν δουλειές δικές τους, που γενικά προσπαθούν να κτίσουν μια μικρή, δική τους κοινωνία μες την δική μας, πρέπει να σ’αιρούμαστε.

Η περιοχή δεξιά που τον κυκλικό κόμβο του «Όχι» πλέον έσ’ει κρεοπωλείο συριακό, περίπτερο συριακό, βίντεοκλαμπ συριακό, παντοπωλείο συριακό τζ’αι διάφορα άλλα μαγαζιά που τα αννοίουν αλλοδαποί, οι οποίοι κάθε άλλο παρά να μας φαν θέλουν. Τούτο σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προσπαθούν να κτίσουν μια κοινωνία, να στεριώσουν, να νιώσουν την περιοχή δική τους, σπίτι τους. Με λίγα λόγια, μια περιοχή που μετά τον πόλεμο έμεινε μισή τζ’αι πεταμένη, έσ’ει την ευκαιρία να αναζωογονηθεί, να ανθίσει στα σ’έρκα κάποιων ανθρώπων που απλά γυρεύκουν κάποιον τόπο να ξεκινήσουν τζ’αι να θεμελιώσουν μια νέα ζωή. Άμα δημιουργηθεί μια μικρή κοινωνία, ένας πυρήνας συριακός τζ’αμαί, σημαίνει ότι τούτοι οι άνθρωποι πλέον εν θα νιώθουν όσο ξένοι τζ’αι όσο χαμένοι νιώθουν τωρά. Σημαίνει ότι εννά ξεκινήσουν να περιποιούνται την περιοχή, να σάζουν τα σπίθκια, τους δρόμους, τα καταστήματα.Γενικά θα ξεκινήσουν να δημιουργούν μια συριακή συνοικία την οποία θα προσέχουν τζ’αι θα προσπαθούν να την κάμνουν καλύττερη.
Τζ’αι στο τέλος της ημέρας, άμα νιώσουν την περιοχή σπίτι τους, εννά ξεκινήσει να τους κόφτει τζαι εννά ξεκινήσουν να οργανώνονται. Πλέον, οι Σύροι [στην προκειμένη αλλά ισχύει για ούλλες τες αλλοδαπές ομάδες] εν θα έν’ πεταμένα άτομα που προσπαθούν να επιβιώσουν [νόμιμα ή παράνομα] σε μια ξένη χώρα, αλλά εννά έν’ μια μικρή κοινωνία που εννά δουλεύκει τζ’αι να συμπεριφέρεται τίμια τζ’αι να προσφέρει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της Κύπρου.

Εμείς, που την άλλη, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τζ’αι να ζήσουμε που κοντά μια άλλη κουλτούρα, που μόνο καλό μπορεί να μας κάμει. Απλά πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε, πόθθεν τζ’αι πώς εξεκινήσαν οι κυπριακές παροικίες του Λονδίνου τζ’αι της Αστόριας. Τζ’αμαί ίσως να καταλάβουμε καλύτερα τα θετικά της κατάστασης τζ’αι να ξεκινήσουμε να θωρούμε τα πράματα που άλλο μάτι.

You May Also Like

Θέκλα

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου. Μια χαλασμένη διπλή φλορέντζα αναβόσβηνε ...

Το δάσος μου

Στα επτά μου χρόνια, ο αρφός μου έβαλέ με να χωστώ κάτω που ένα ...

Δουλειά

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Eμπήκε στο δωμάτιο συνεδριάσεων λλίο μετά ‘που τζ’είνον. Έκλεισεν την ...

Ο δήμος

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Επερπατούσα να πάω έσσω το μεσημέρι να φάω. Όπως ήμουν ...

Άης-Βασίλης

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Εκάθουμουν μπροστά που το τζάκι τζαι εκράτουν την κόρη μου ...

Το τέρτιν της Νίκης [Μέρος 4ο]

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Το ειδύλλιο με την Μαρίνα εξεκίνησεν δειλά τζαι ανύποπτα. Η ...

X